POLIMAC PREPORUČUJE

Pogledali smo ‘Buzz Svjetlosni‘: Film je zabavan, klinci će uživati, a Disney zaraditi na nostalgiji

Glas Buzzu Svjetlosnom daje američki glumac Chris Evans

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Tijekom gledanja novog Disneyjevog animiranog filma vjerojatno ćete osjetiti déjà vu jer u njemu ima dosta posuđenog i već viđenog

Kad je Tom Hanks gostovao u popularnom televizijskom showu Ellen DeGeneres, na pitanje hoće li biti još nastavaka "Priča o igračkama", u kojima je posudio glas kauboju Woodyju, odgovorio je da ne vjeruje u tu mogućnost. Naprotiv, Tim Allen je bio drugog mišljenja, načuo je da će Disneyjev partner Pixar uskoro producirati film o svemirskom rendžeru Buzzu Svjetlosnom i rekao da je spreman sudjelovati u njegovoj realizaciji: ionako mu je dao glas u sva četiri prethodna crtića.

Ispalo je da ga nisu trebali. Redatelj Angus MacLane, koji je zajedno s višestrukim oskarovcem Andrewom Stantonom dovršio crtić "U potrazi za Dory", dobio je taj projekt kao svoj samostalni prvijenac, ali nije namjeravao napraviti nikakav nastavak "Priče o igračkama". Njega je zanimalo da ispriča pustolovine Buzza Svjetlosnog, svemirskog rendžera, koji je inspirirao spomenuti crtić. Uostalom, mali Andy, junak prve dvije "Priče o igračkama", mora da ga je gledao negdje u kinu i zatim molio roditelje da mu u dućanu kupe super igračku, koja bi ga stalno podsjećala na taj film. Jesu li to bili "Ratovi zvijezda" ili nešto drugo, teško je reći, no da je MacLane kao dječak odrastao uz filmove Georgea Lucasa, o tome nema dvojbe.

MacLane je napisao scenarij zajedno s Jasonom Headleyjem, a u njihovoj verziji neustrašivi Buzz dugo je trebao da se potvrdi kao super junak. Kako to nije bio isti lik kao i igračka, trebao im je novi glas, a našli su ga u Chrisu Evansu, koji je jednom navratio u Pixar i zanimalo ga je na čemu upravo rade. Kad je shvatio da je u pitanju neka vrsta prednastavka dogodovština pravog Svjetlosnog, odmah se zainteresirao, a ni MacLane nije imao ništa protiv da im on posudi glas.

Svjetlosni je čitavu vječnost proveo na planetu udaljenom od Zemlje 4,2 milijuna svjetlosnih godina, njegova ekipa – zajedno sa zapovjednikom i čitavom posadom – rješavala je problem kako da se vrati kući, a možda im to nikad ne bi uspjelo, da nije bilo srčanih novaka i simpatičnog robota, mačke Soxa. Taman se činilo da mogu započeti nemoguće putovanje prema Zemlji, kad su shvatili da imaju dodatni problem, odnekud se pojavio moćni car Zorg s gomilom nemilosrdnih robota, čiji je plan okupirati čitavu galaksiju.

Disney i Pixar imaju poseban peh. Žele da im filmovi izgledaju što realističnije, ali i da su u duhu vremena. Zato u "Svjetlosnom" postoji scena u kojoj junakinja Alisha izmijeni kratki poljubac s jednom drugom protagonisticom, što je dosta uzrujalo Disneyjeve šefove. Kako su na Floridi upravo pripremali zakon u kojem se LGBT osobe imaju pravo na izjašnjavanje tek kao zrelije osobe, ta je scena najprije izbačena van, međutim, nakon bure u medijima protiv konzervativaca s Floride, vratili su je natrag u film. Tek da se ne kaže da u Disneyju ne vode računa o sudu javnosti.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o još jednom Disneyjevom pokušaju da se zaradi na nostalgiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:38