‘JORGOVANI‘

Ovaj je film najveće iznenađenje srpske kinematografije. Sjajna je satira na srpsku rusofiliju, i na bračne nevjere

Film Jorgovani

 Promo
Radnja je sljedeća: par supružnika i slavnih glumaca upravo je dobio nagradu za sentimentalnu hit-seriju. No, njihov je brak u krizi jer se suprug spetljao s mlađom kolegicom....

Film "Jorgovani" redatelja Siniše Cvetića pretvorio se u najveće ovosezonsko iznenađenje srpske kinematografije. Film ne baš poznatog redatelja u svega se nekoliko tjedana dokotrljao do 100 tisuća gledatelja u Srbiji. Pri tom "Jorgovani" nisu povijesni ili kostimirani spektakl, nego niskobudžetna metafilmska komedija - nešto poput srpskih "Osam i po".

"Jorgovani" se zbivaju tijekom nekoliko sati u večeri nakon dodjele srpskih televizijskih nagrada. Par supružnika i slavnih glumaca (Mićalović, Bosiljčić) upravo je dobio nagradu za sentimentalnu hit-seriju. No na noć slavlja njihov je brak u krizi jer se suprug spetljao s mlađom kolegicom (Bjelica), a supruga je ljubomorna što je on dobio, a ona izgubila ulogu u velebnoj ruskoj koprodukciji. Njih dvoje, a i ostali obigravaju oko ruskog filmaša (Dugalić) za kojeg će se ispostaviti da je prevarant.

Redatelj Cvetić je prije "Jorgovana" snimio samo jedan film - dobru, ali nekomercijalnu obiteljsku dramu "Usekovanje". U "Jorgovanima" se snašao u limitima komorne komedije i izvukao najbolje iz izvrsnih glumaca. Hrvatskoj publici neće biti čitljive sve konotacije "Jorgovana": film je pun satiričnih aluzija na srpsku filmsku i TV scenu, kao i na prethodni rad glumaca. No i hrvatski će gledatelj jasno iščitati satiru na srpsku rusofiliju. U "Jorgovanima" likovi i najgorem bleferu jedu iz ruke samo ako je - Rus.

image

Film Jorgovani

Siniša Cvetić/

JORGOVANI (Srbija 2024), režija: Siniša Cvetić, uloge: Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić, Nebojša Dugalić, Dragan Kičić, Jana Bjelica, KINA

Ocjena: 4

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 11:38