COLIN CANTWELL

Odlazak oca Zvijezde smrti: Ideja za X-wing sinula mu je kad je u pubu igrao pikado, gledajući strelicu u letu k cilju

Star Wars: Return of the Jedi (1983).
 

 Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia
Radio je u NASA-i na programima za letenje. Bio je u kontaktu s astronautima koji su sletjeli na Mjesec te o novim pomacima obavještavao Cronkitea

Colin Cantwell, američki konceptualni umjetnik te ikona znanstvene fantastike koji je osmislio svemirske letjelice za filmsku franšizu "Ratovi zvijezda", umro je u devedesetoj godini. Cantwell je radio i na filmovima kao što su "2001.: Odiseja u svemiru", "Bliski susreti treće vrste" te "War Games". Za "Odiseju u svemiru" radio je na fotografiji specijalnih efekata, u "Bliskim susretima treće vrste" osmislio je tehnički dijalog, a u "Ratnim igrama" bio je zadužen za računalni grafički dizajn. Za "Zvjezdane ratove" dizajnirao je prototipove za X-wing Starfighter, TIE Fighter i Death Star. Bio je ljubitelj arhitekture, a svemir ga je fascinirao, piše The Hollywood Reporter.

Koncept X-winga, kako je rekao, sinuo mu je dok je u britanskom pubu igrao pikado. U mnogim intevjuima koje je davao objašnjavao je da je rov koji su Luke Skywalker i Alliance u filmu "Ratovi zvijezda: Epizoda IV Nova Nada" iz 1977. godine koristili u napadu na svemirsku postaju nastao pukom slučajnosti. "Rov nije bio dio prvotne zamisli i predodžbe Zvijezde smrti, no kada sam radio na kalupu, primijetio sam da se dvije polovine na sredini, u dodirnoj točki, povlače i odvajaju. Trebalo bi mi tjedan dana da ponovno ispunim to udubljenje. Stoga sam otišao Georgeu i predložio mu da u filmu ostavimo taj rov. Ideja mu se jako svidjela pa je taj element postao jedan od najzapamćenijih trenutaka u filmu", rekao je 2016. godine u intervjuu "Ask me anything" za Reddit.

Georgea Lucasa upoznao je preko prijatelja 1974. godine te ga je redatelj pozvao da se pridruži radu na filmu. Cantwellove kreativne ideje našle su svoje mjesto i u opusu filmskog genijalca i renomiranog redatelja Stanleyja Kubricka ("Full Metal Jacket", "Oči širom zatvorene", "Paklena naranča", "Spartak", "Lolita", "Isijavanje"). Poznato je, naime, da je upravo Cantwell uvjerio Stanleyja Kubricka da film "Odiseja u svemiru" ne započne dvadesetominutnom konferencijskom diskusijom. Tijekom snimanja filma Cantwell i Kubrick postali su prijatelji, a Cantwell je kultnog redatelja često posjećivao te s njime uz sendviče u ponoć raspravljao o tijeku snimanja.

image

Star Wars X-Wing Starfighter

Propstore/cover Images/instarima/Instar Images/Profimedia/Propstore/cover Images/instarima/Instar Images/Profimedia

Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća radio je u NASA-i na edukacijskim programima za letenje.

Služio je kao izvor za legendarnog Waltera Cronkitea tijekom njegova povijesnog prijenosa čovjekova slijetanja na Mjesec 1969. On je, naime, komunicirao s astronautima te o novim pomacima obavještavao Cronkitea.

"Nisam se mogao roditi u bolje vrijeme. Toliko toga se odjednom dogodilo. Naši snovi o svemirskom letenju sve su napredniji", komentirao je jednom prilikom.

Napisao je dva znanstvenofantastična romana, "CoreFires 1" i "CoreFires 2".

Cantwell je rođen u San Franciscu 1932. godine. U djetinjstvu je bolovao od tuberkuloze i djelomične ablacije mrežnice oka pa je, otkrio je u intervjuu za Reddit iz 2016. godine, bio prinuđen boraviti u mračnoj sobi i nositi teški prsluk pomoću kojeg je kontrolirao napadaje kašlja.

"Gotovo dvije godine djetinjstva proveo sam u toj mračnoj sobi, imobiliziran. Dovoljno je reći da me nakon toga ništa nije moglo usporiti", komentirao je to formativno iskustvo iz dječje dobi.

Diplomirao je animaciju na kalifornijskom sveučilištu te je studirao arhitekturu na Frank Lloyd Wright's School of Architecture. Vijest o smrti ovog važnog konceptualnog umjetnika, čije su ideje ostale zabilježene u povijesti filma, s javnosti je podijelila njegova dugogodišnja partnerica Sierra Dall. Dall, koja je s Cantwellom provela dvadeset godina, objavila je da je umro u subotu u svome domu u Coloradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:46