VESELO U MOTOVUNU

‘Neki su se vjenčali pa se ujutro nisu sjećali, jednom su se baš svi ošišali na irokeze. No, svi se smiju. I klinci i razmaženi glumci‘

Vjenčanje na Motovun Film Festivalu

 Motovun Film Festival/Motovun Film Festival
Izložba ‘Motovun: 25 godina u sekundi‘ u Laubi otvara se 28. lipnja i trajat će jedan dan. Odabir je to najzanimljivijih fotografija tijekom trajanja festivala

Za četvrt stoljeća Motovun film festivala u zagrebačkoj će se Laubi u srijedu 28. lipnja održati izložba "Motovun: 25 godina u sekundi". Trajat će ravno jedan dan uz slobodan ulaz, a potom postava povijesti festivala zabilježena fotografskim objektivom seli u Motovun gdje će se moći razgledati od 22. do 24. srpnja, dakle za vrijeme trajanja motovunskog dijela festivala. Naime, od ove godina to ugledno događanje pod novim nazivom Cinehill, odvija se na dvije lokacije onoj u Motovunu, a potom seli na Petehovac u Gorskom kotaru gdje će se održavati od 26. do 29. srpnja.

- U vrijeme kada smo fotografirali prvi festival, digitalni aparati bili su razmjerno nova stvar. Naši fotografi još su razmišljali analogno, štedjeli su fotografije, navikli na situaciju u kojoj film ima 36 slika i gotovo. S tih prvih festivala iz 1999. i 2000. fotografija je zato malo, sitne su rezolucije, kao da su ostali tek nejasni fototragovi da se dogodila neka nova stvar - objašnjava direktor festivala Igor Mirković. Kako su godine prolazile, nastavlja, broj fotografija je bujao. Stotine fotografija dnevno, ljudi, projekcije, događanja, svirke, tulumarenja, ludila, svanuća…

image

Šišanje na Motovun Film Festivalu

Motovun Film Festival/Motovun Film Festival

- I kako odabrati, kako predstaviti festival u nekom razumnom broju fotografija, kada je svega toga bilo toliko abnormalno puno, da nikako ne mogu ispod 250,300 komada. I to je samo najnužnije od najnužnijeg. S time se danima borimo naša najdugovječnija fotografikinja Nina Đurđević i ja. Glava nam puca od fotografija - objašnjava Mirković. Ako cijelom tom eksplozivnom mozaiku svega i svačega traži zajednički nazivnik, onda je to sreća.

image

Volonterke s kacigama

Motovun Film Festival/Motovun Film Festival
image

Julien Temple i Igor Mirkovic

Motovun Film Festival/Motovun Film Festival
image

Vjenčanje na Motovun Film Festivalu

Motovun Film Festival/Motovun Film Festival

- Na svim se fotografijama lica smiju. I klinci u publici i razmaženi glumci i režiserke i režiseri; svima lica sjaje, pršte od veselja. Jer Motovun Film Festival je bio tvornica dobrog raspoloženja, kristalna kocka vedrine, to je ono o čemu svjedoče fotografije. I ljudi. Festival čine ljudi. Nebrojene ‘face‘ koje su, svatko na svoj način, doprinijeli da naše brdo filmova blista u mraku. Nije lako biti sretan dvadeset i pet godina, dok ploviš kroz bure i oluje svakodnevice. Nama je uspjelo. Zato smo rekli da se naš festival smjestio na 277 metara iznad realnosti. Ove se godine penjemo još više, na 1034 metra daleko od svega. Ponijet ćemo veselje sa sobom - najavljuje Mirković. Za Jutarnji list ekipa je teškom mukom ali ipak uspješno izdvojila neke od fotografija, a iza svake stoji neka priča. Poput ovih iz 2005. kada je kažu, zavladalo je spontano ludilo i ekipa festivala krenula se šišati na irokeze.

image

Šišanje na Motovun Film Festivalu

Motovun Film Festival/Motovun Film Festival

- Jedni druge, trimerom, na terasi ispred hotela, na očigled sviju, a salon su imenovali "Kod Duje Peškirića". Na kraju pola Motovuna je završilo obrijanih glava. Da ih vidite danas; sve ugledni građanke i građani - ističu.

Godinu dana poslije, pokrenuli su akciju za spas motovunskih zidina, kojima je trebala hitna restauracija. Htjeli su da se poruka čuje što glasnije, trebalo je malo drame, pa su svima u gledalištu podijelili kacige – kao, da im zidine ne padnu na glavu. Danas su motovunske zidne restaurirane.

Na fotografija koja datira iz 2015. je Srki, legendarni motovunski volonter s više od 15 godina staža, a ovaj drugi je Marko, vladar svih festivalskih titlova i prijevoda since 2000. Ne zna se što im je došlo te 2015. godine dok je nad Motovunom svitalo, ...

image

Srki i Marko

Motovun Film Festival/Motovun Film Festival

Igor Mirković pozirao je sa svojim teenage herojem Julienom Templeom.

- Mirković je kao klinac bio punker, a Temple je kao klinac snimao one druge klince iz grupe Sex Pistols. Dokumentarac se zvao The Great Rock‘n‘Roll Swindle, Mirković ga je odgledao milijun puta. Punk‘s not dead! - objašnjavaju.

I za osamnaesti festival organizirali su noć vjenčanja, da se ženi i udaje tko s kim hoće. Bilo je tu razno-raznih parova, najglamurozniji su bili šefica Ureda za goste Saša i zvijezda islandske grupe Sigour Ross Kiartan. Ceremoniju je dodaju, vodio Elvis glavom (Mario Kovač) koji nije posustajao satima. Neki među desecima parova zajedno su i danas, neki se ujutro nisu sjećali.

image

Mario Kovač kao Elvis

Motovun Film Festival/Motovun Film Festival

- Glupa kiša znala je prekinuti dosta odličnih filmova. No kad smo prikazivali "Jastog" Yorgosa Lantimosa, publika se nije dala do posljednjeg kadra. Inače, kroz četvrt stoljeća festivala, nebrojene su priče s nevremenom. Grom je udario u svjetionik, čak dvaput spalio printere, niz motovunske ulice tekle su bujice… i show je uvijek išao dalje - otkrili su.

Otvorenje izložbe "Motovun: 25 godina u sekundi" u Laubi zakazano je za 20 sati, a svirat će duo La Papa (Stanko Kovačić i Nikola Dabac).

image

Kiša na Motovun Film Festivalu

Motovun Film Festival/Motovun Film Festival
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 02:14