ZLATNI STUDIO 2024.

Marija Škaričić: ‘Meni je drama laka, a komedija teški problem‘

Marija Škaričić

 Cropix/
Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata

Marija Škaričić prije dvije je godine osvojila svoj prvi Zlatni Studio u kategoriji najbolje filmske glumice za ulogu u filmu "Mare" Andree Štake. Sada je opet nominirana u istoj kategoriji, ovaj put za ulogu Ane u dugometražnom debiju Dubravke Turić, filmu "Tragovi". Film je nagrađen s tri Zlatne Arene, kao i nagradama na europskim i svjetskim festivalima.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Konkurencija je žestoka u kategoriji najbolje filmske glumice, no Marija Škaričić razmišlja malo drugačije.

- Konkurencija je zvjezdana i predivna i, zapravo, uopće nije konkurencija. Barem ja to tako ne doživljavam. Tako divne i darovite žene ne mogu se uspoređivati i ni u čemu konkurirati zapravo. Jedinstvenost je moja religija. Tko god nagradu osvoji, budući da nagrade postoje, bit će zaslužena - rekla je Škaričić.

Film "Tragovi", u kojem ima glavnu ulogu, dobio je dobre ocjene kritičara, nagrade, a i hrvatski je kandidat za Oscara. To je priča u kojoj se, kao posljednji član nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepleće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postat će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

Opisuju ga kao težak i ozbiljan film koji propituje mnoge teme, govori o prihvaćanju sebe same, vizualno dojmljiv, ali i mračan... Ipak, to je film koji nagovještava nadu i zatvaranje kruga.

- Nikad taj film nisam doživljavala ‘mračnim‘. Upravo suprotno. Iako se svi mi u životu susrećemo s raznim mrakovima, dok god rastemo i razvijamo se, ima svjetla, rekla bih. A Ana raste - opisuje svoju ulogu Marija.

Hvaljena glumica posljednjih je godina glumila gotovo isključivo u dramama iako ima iskustvo s komedijom i komičnim ulogama.

- Što se komičnih uloga tiče, nemam pojma kada ću se u nečem takvom naći. Nisam dugo. A voljela bih. Vjerojatno je do mene, nemam previše povjerenja u svoju duhovitost, a zapravo čeznem za tim da se glupiram, igram i zabavljam bez ostatka. Meni je drama laka, a komedija teški problem. Kad sam bila mala, igrala sam se slobodno u onim školskim predstavama koje smo valjda svi imali. Do danas se nisam uspjela vratiti toj lakoći i sreći, ali radim na tome - objasnila je Škaričić, koja trenutno, prema vlastitim riječima, radi "jedino na službenom radnom mjestu" - Akademiji dramske umjetnosti.

- Moj drug Zvone Jurić i ja vodimo prvi put filmsku klasu na odsjeku glume, što je svojevrsni eksperiment i zasad se čini da smo na dobrom putu. Što se filmskih i kazališnih projekata tiče, nemam ih. Čak ni na vidiku - zaključila je glumica.

image

Zlatni Studio - novo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:58