Ubojstvo u Three Pinesu

Krvoprolića u provinciji: malomišćani se ubijaju zbog odmazde, oporuka ili ljubomore...

Scena iz serije koja se može pogledati na HB0

 Hbo/
Konačni rezultat najbolje bi se mogao opisati kao križanac ‘Života na sjeveru‘ i ‘Midsomera‘

Kriminalistička serija "Ubojstva u Three Pinesu" temelji se na ciklusu krimi-romana kojima je autorica kanadska romansijerka Louise Penny. Zaplet serija zbiva se naslovnom gradiću uz indijanski rezervat u frankofonom Québecu. Glavni junak serije romana je inspektor Gamache, istražitelj Sûreté du Québec (kvebečkog redarstva).

Kreatorica serija Emilia di Girolamo koncipirala je "Three Pines" razmjerno neobično. Adaptirala je četiri romana Louise Penny, svaki se od njih proteže kroz dvije samonosive epizode, a peti slučaj - zataškani nestanak jedne indijanske djevojke - služi kao svojevrsna armatura koja se proteže duž serije.

Konačni rezultat najbolje bi se mogao opisati kao križanac "Života na sjeveru" i "Midsomera". Kreatori "Three Pines" eksploatiraju sjevernu divljinu i život male usko prepletene zajednice. Kao i u "Midsomeru", ispod fasade ubave provincije lipte krvoprolića: malomišćani se ubijaju zbog odmazde, oporuka ili ljubomore kao da su u El Salvadoru, a ne u miroljubivoj arkadiji.

Najjači adut serije je glavni lik, u krasnoj kreaciji Alfreda Moline. Gamache je blagi i dobrostivi inspektor, napola policajac napola ispovjednik, a cijela se svita policajaca oko njega sastoji od simpatično humorističkih likova.

"Three Pines" imaju stanovitog šarma. Ipak, serija ima i mana. Detektivski su zapleti pomalo priprosti i nerazrađeni, a seriju opterećuje i politički korektna didaktičnost. Ugodna razbibriga, no ne više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 21:22