Sean Baker

Junak filma vraća se punici i bivšoj ženi. No zaljubio se u prodavačicu krafni...

‘Crvena raketa‘

 Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/Ipa/Ipa/Profimedia
‘Crvena raketa‘ sadrži tipično bejkerovski miks naturščika i anonimnih glumaca, spoj sjete i humora...

Sean Baker trenutno je možda najbolji, a autoru ovog teksta bez sumnje najmiliji redatelj američkog nezavisnog filma. Baker je taj status dosegao nizom prekrasnih "indie" drama među kojima se izdvajaju dva remek-djela: "Tangerine" (2015.) i "Florida Project" (2017.).

Sean Baker se u svojim filmovima bavi krajnjim zakucima američkog društva, te ljudima koji su ekstremni marginalci. Ipak, njegovi filmovi nisu čemerni. Bakerove drame socijalno su svjesne ali pršte vitalitetom. Ima u njima i humora i radosti, a ružnom razizemlju Amerike Baker daje vizualnu ljupkost i veličinu.

Sve to vrijedi i za najnoviji redateljev film "Red Rocket". Junak Bakerova filma propali je pornoglumac koji se vraća u postojbinu, u ružnu teksašku rafinerijsku luku. Izmoli bivšu ženu i punicu da spava na njihovu kauču te počne usitno dilati.

Ipak, sve se poljulja kad mu oko padne na zgodnušnu, a maloljetnu prodavačicu krafni.

"Crvena raketa" sadrži tipično bejkerovski miks naturščika i anonimnih glumaca, spoj sjete i humora, socijalnog jada i toplog humanizma. Snimljen na 16 mm, film sjajno koristi pejzaže industrijskog mordora južnog Teksasa.

"Red Rocket" ima malo kvrgav rasplet. Film možda nije tako briljantan kao "Tangerine" ili "Florida Project". Ali - kako god - to je film koji odaje pečat svog autora i ima njegov zarazni šarm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 19:31