PIŠE J. PAVIČIĆ

Hit u kojem je sve na mjestu, a kornjače su čak i akcijski film

scena iz filma

 Courtesy Of Paramount Pictures./
Jeff Rowe je crtić o nindža kornjačicama preobrazio u dinamični triler

Popularna kultura iznjedrila je svakojake iščašene, a uspjele koncepte. No, čak i za takve relaksirane kriterije, uspjeh Mutant nindža kornjača u stanovitoj je mjeri frapantan. Treba doista puno mašte da bi netko smislio mutirane kornjače koje su usput i tinejdžeri i školovani kung fu majstori, i žive u kanalizaciji, te koje usput - doista, zaozbiljno - nose imena talijanskih renesansnih umjetnika. Ali, trebalo je još i kudikamo više mašte da se pomisli kako će te višebojne kornjače već za nepuno desetljeće postati multimilijunska medijska franšiza.

A upravo to se dogodilo. Mutant Ninja Turtles pojavili su se prvi put u ožujku 1984. u stripu koji su suautorski potpisali Kevin Eastman i Peter Laird. Desetljeće kasnije, oko maskiranih kornjačica iznikao je medijski imperij. Prema stripu Lairda i Eastamana snimljeno je pet sezona animirane serije, šest kino filmova, načinjeno je više verzija japanske videoigrice, a plastične igračke nindža kornjača i njihovih protivnika početkom devedesete bile su najprodavanija linija igračaka na svijetu. Marginalna stripovska zafrkancija dvojice nerdova iz Massachusettsa pretvorila se u stup generacijske supkulture za generaciju rođenu negdje početkom ili sredinom osamdesetih.

Toj generaciji pripadaju i Seth Rogen i Evan Goldberg. Dvojica kanadskih komediografa - rođenih ‘82 - morali su provesti lijep dio djetinjstva igrajući se s plastičnim kornjačama na kućnom tepihu prije no što će kao odrasli ljudi postati istaknuti holivudski komičari. U zreloj dobi kanadski kreativni dvojac latio se likova koji su im definirali djetinjstvo. Napisali su i osmislili eto-još-jedan Ninja Turtles film.

Samo što taj film nije ispao eto-još-jedan. Ispao je kudikamo pametniji no što biste očekivali. Iznenađivalo vas to ili ne, "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem" možda je i najbolji holivudski film koji ćete gledati ovog ljeta.

Scenaristi Rogen i Goldberg, te redatelj Jeff Rowe odlučili su - za početak - i narativno i poetički ignorirati sve dosadašnje ekranizacije kornjača. Film je u pripovjednom smislu čisti "reboot" i priču pripovijeda ispočetka. U sceni prologa upoznajemo znanstvenog oca mutanata Baxtera Stockmana i vidimo nastanak mutanata. Petnaest godina kasnije, upoznajemo četiri tinejdžerske muške kornjače o kojima skrbi prezaštitnički otac, mutirani štakor. Stvari se zapletu kada kornjače upoznaju maturanticu April, i s njom se udruže da spase New York od (također mutirane) super-muhe.

Režiser Rowe i njegova ekipa donijeli su niz promišljenih kreativnih odluka. Za početak, u scenariju su naglasili tinejdžersku dimenziju likova, pa se "Mutant Mayhem" uvelike bavi adolescentskim nesigurnostima. Film odaje da je usmjeren na adolescente i po tome što je nerijetko skaredan i anarhoidno vulgaran. Rowe i ekipa potpuno su se odmakli od upeglanog srednjostrujaškog stila holivudske animacije. Uz pomoć kanadskih i francuskih animatora kreirali su vizualno fascinantan film koji ima nešto od underground stripa, od Basquiata i grafita, te od pop-arta.

Povrh svega, "Makljaža s mutantima" sasvim dobro funkcionira i kao - akcijski film. Spretno miješajući 2D, 3D i stroboskopiju, dinamično rabeći fingiranu kameru "s ruke" Rowe je crtić o kornjačicama preobrazio u dinamični triler. Rijetko smo posljednjih godina viđali holivudski hit u kojem je baš sve bešavno sjelo na mjesto.

animirani (kino)

SAD, 2023.

R: Jeff Rowe

Glasovi: Lovro Juraga, Tin Rožman, Marko Ožbolt, Jan Kovačić, Lana Blaće, Domagoj Janković

Ocjena: 5

-------------------------------

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:22