Kvadratura

Daniel Rafaelić: Privilegij je kad u berlinskom filmskom arhivu gledate nitratne kopije

Daniel Rafaelić

 Ivan Posavec
Najpoznatiji hrvatski povjesničar filma objavio je knjigu "Fantom Durmitora" o filmu iz 1932. koji je sniman u Kraljevini Jugoslaviji

Daniel Rafaelić, najpoznatiji hrvatski filmski povjesničar - ima novu knjigu - "Fantom Durmitora". Rafaelić je autor "Kinematografije u NDH" (2013.) a sudjelovao je u pisanju "Povijest svjetske egiptologije" (2020.) u izdanju Cambridge University Pressa. Je li moguće da mu je ovo tek druga knjiga?

- Samostalno, da. Dok sam u Hrvatskoj bio koautor knjiga "Orson Welles u Hvaru" (2018.) i "Hramovi oteti Nilu" (2021.), u Velikoj Britaniji sam pisao o Franji Lediću u "Expressionism and the Cinema" (2016.) za Sveučilište u Edinburghu. U prijelomu je zbog pandemije zapela moja "U sjeni piramida: drevni Egipat na filmu". Sad, s pojavom "Moon Knighta", ali i procesije faraonskih mumija prošle godine, knjiga je dobila i nova poglavlja - odgovara Rafaelić.

"Fantom Durmitora" je njemački, pustolovno-ekološki film iz 1932. koji se snimao u Kraljevini Jugoslaviji s glavnom glumicom Itom Rinom... No, o čemu se zapravo radi u filmu, pitamo Daniela.

- Njemački pustolovi otkrivaju kulturna i prirodna bogatstva naših krajeva, vlastitom nepažnjom svoju fascinaciju skoro plate životom, no intelekt ipak pobjeđuje u savladavanju prirode. Sve to uokviruje i ljubavna priča. Susret je to dvije kulture i dva pogleda na svijet - onog germanskog i onog slavenskog - kaže Rafaelić.

Zanimalo nas je i kako izgleda istraživanje po filmskim arhivima

- Ono razdoblje koje već dva desetljeća istražujem po arhivima sačuvani su na nitratnim filmskim trakama - koje mogu planuti u sekundi na sobnoj temperaturi. Zato je nevjerojatni privilegiji kad dođete u berlinski Hoppegarten i tamo u posebnim uvjetima gledate nitratne kopije na kojima se često pojavi i "zapaljivi sadržaj" - objašnjava

Rafaelić, kojeg smo za kraj pitali što novo istražuje.

- Obilazim Hrvatsku i mapiram Kleopatrinu topografiju. Faraonka nije nikad koračala našim krajevima, no njenih tragova je bezbroj. To je tema nove knjige. Uz to, za jesen, u suradnji s Arheološkim muzejom, postavljam dramatizaciju dnevnika Howarda Cartera o otkriću Tutankhamonove grobnice. Time ćemo proslaviti sto godina od tog čudesnog otkrića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:50