SVIJET GEJMERA

Borkinja za prava žena u videoigrama kojoj su prijetili bombom proglasila pobjedu nad seksistima

Anita Sarkeesian (na fotografiji) feminističke je kritike popularne kulture na YouTubeu počela objavljivati u drugoj polovici svibnja 2009.

 Astrid Stawiarz/Getty images/Profimedia
Serijal "Klišeji protiv žena u videoigrama" koji je napravila Anita Sarkeesian broji 20 epizoda do sada je zabilježio više od 14 milijuna pregleda

Krilatica "ako pucaju na tebe, onda znaš da radiš nešto dobro" i njezine derivacije možda zvuče pronicljivo i funkcioniraju kao moćne filmske replike ili stihovi u pjesmama, no zapravo su indikator dubokih problema. Nakon što je u veljači 2014. objavljeno da će feministička kritičarka i osnivačica nevladine organizacije, portala i istoimenog YouTube kanala Feminist Frequency Anita Sarkeesian u ožujku te godine na 14. dodjeli nagrada Game Developers Choice primiti nagradu Ambasador jer je objavila niz videa u kojima je dekonstruirala prikaz žena u videoigrama, nepoznata je osoba zaprijetila da će na dodjeli "detonirati bombu" ako se Sarkeesianovoj ne oduzme nagrada. Iako se ispostavilo da je ta prijetnja bila lažna, ona nije bila ni prva ni zadnja koju je Sarkeesian primila zbog svog rada.

Sarkeesian je feminističke kritike popularne kulture na YouTubeu počela objavljivati u drugoj polovici svibnja 2009. Kada je 18. svibnja 2012. na platformi za grupno financiranje Kickstarter objavila da traži novac za financiranje produkcije serijala "Klišeji protiv žena u videoigrama", Sarkeesian je unutar 24 sata dobila 6000 dolara. U konačnici je na ime projekta u manje od mjesec dana prikupila gotovo 160 tisuća dolara. Serijal "Klišeji protiv žena u videoigrama" broji 20 epizoda u trajanju od šest do 34 minute, a u njima se govori o svim problematičnim aspektima prikaza žena u videoigrama - od tretiranja žena kao nagrada do oskudne odjeće u koju se ženske likove redovito smješta. Serijal je do sada zabilježio više od 14 milijuna pregleda. Sarkeesian je 2019. godine u razgovoru za Polygon rekla da smatra da su serijal koji je snimila i rasprava koja je uslijedila doveli do poboljšanja prikaza žena u igrama.

Potvrdu da su "Klišeji protiv žena u videoigrama" unaprijedili društvo i dali doprinos borbi protiv zlostavljanja u industriji videoigara Sarkeesian i Feminist Frequency dobili su krajem ožujka ove godine u vidu Peabody nagrade za digitalno i interaktivno pripovijedanje. Istoga dana kada je objavljeno da je Feminist Frequency dobio Peabody nagradu, Sarkeesian je održala predavanje na konferenciji kreatora videoigara, gdje je ustvrdila da je proteklih 10 godina pokazalo da se može ostvariti napredak. "Izgleda da je noćna mora koje su se neki gejmeri bojali - da ću stvoriti svijet u kojem će oni koji rade videoigre ostati bez 'beskompromisne umjetničke slobode' i povremeno morati pričati priče o ženama kao da su pravi ljudi - postala stvarnost. Mi smo pobijedili", zaključila je Sarkeesian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:32