‘EL DORADO‘

Berlinski klub u kojeg su zalazile filmske zvijezde, čuveni seksolog, nacist Ernst Röhm, LGTB zajednica...

El Dorado

 Youtube screenshot/Netflix Deutschland, Österreich Und Schweiz
‘Film je napravljen spojem dokumentarnih i igranih materijala, što predstavlja izvjestan problem...‘

U doba Weimarske Republike berlinski noćni klub "Eldorado" za jedne je bio simbol neizmjernog razvrata, a za druge mjesto gdje se možete zabaviti kao nigdje drugdje. Tamo se skupljala LGBT populacija, filmske i kazališne zvijezde, navraćao je i čuveni seksolog Magnus Hirschfield­, ali i nacist Ernst Röhm, vođa zloglasnih SA trupa.

Film je napravljen spojem dokumentarnih i igranih materijala, što predstavlja izvjestan problem, no drukčije nije moglo, jer su našli samo jednog svjedoka da govori o tom vremenu. Iskrsavaju zanimljive sudbine, na primjer, ona baruna Gottfrieda von Crampa, čiji se ljubavnik Židov na vrijeme sklonio u Palestinu, a barun je postao njemačka teniska zvijezda: imao je međutim problema jer nije podnosio nacizam i kad god bi izgubio meč, uvijek bi čestitao protivniku.

Nakon što su likvidirali Röhma, nacisti su postali stroži prema gay populaciji, vrhunac pogroma bio je između 1937. i 1939., kad je najobičnija, najčešće neutemeljena dojava bila dovoljna da završite u zatvoru ili u logoru. U tom razdoblju 100 tisuća muškaraca bilo je optuženo za homoseksualne odnose, a zloglasni Paragraf 175 ostao je na snazi i u Zapadnoj, a djelomično i u Istočnoj Njemačkoj, da bi definitivno bio ukinut tek 1994.

Eldorado – Everything the Nazi Hate

dok.-igr. pov. drama

Njemačka, 2023. (Netflix)

R: B. Cantu, M.Lambert

G: Nicolo Pasetti, Eren Güvercin, Livia Matthes

****

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:39