SERIJA GODINE

5 TV hitova u borbi za kipić Zlatnog Studija: Snage će odmjeriti HRT, Nova TV i RTL

TV serije nominirane za Zlatni Studio

 RTL, Nova TV, HRT
‘Kumovi‘ Nove TV trenutno su najgledaniji, RTL-ov adut je sapunica Vlade Bulića, a HRT ima tri teškaša - sjajni krimić, sitcom i avanturističku dramu

U kategoriji najbolje TV serije na 7. dodjeli nagrade Zlatni Studio snage će odmjeriti HRT-ove serije "Šutnja", "Gora" i "Oblak u službi zakona", "Kumovi" Nove TV te RTL-ov "San snova"

Ovo je drugi put da je kriminalistička serija "Šutnja" autora Miodraga Sile i Nebojše Tarabe nominirana za Zlatni Studio. Prva je njezina sezona za najbolju seriju konkurirala na 6. dodjeli Zlatnog Studija.

Šutnja se temelji na romanima "Izborna šutnja", "Ispovjedna tajna" i "Kijevska piletina" novinara i književnika Drage Hedla koji se bave temama dječje prostitucije i trgovine ljudima. Hedlova je trilogija inspirirana stvarnim događajima koji su se početkom 2010. zbili u Osijeku.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Radnja druge sezone odvija se godinu dana nakon završetka prve sezone. Voditeljica zaklade Romančenko Olga Horvatić posvetila se prikupljanju humanitarne pomoći za izbjeglice i civile u Ukrajini, a novinar Stribor Kralj dočekao je objavu autobiografije koju je napisao za njezinog supruga i novopečenog ministra unutarnjih poslova Ivana Horvatića, međutim na omotu nigdje nema njegovog imena. Vesna Horak postala je glavna detektivka i više od svega želi doznati tko je ustrijelio i ranio njezinog kolegu inspektora Vladimira Kovača.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

Sukob triju obitelji

Kada u Osijek stigne neovisna europska savjetnica za sigurnosna pitanja Mila Mihaljević, spomenutI će se morati prisjetiti nemilih događaja iz prve sezone. Naime, osoba koja je ranila inspektora Kovača te otela trudnu Striborovu suprugu Lanu Kralj posjeduje video snimku na kojoj se vidi kako ministar Horvatić siluje maloljetnicu. Mihaljević ne smije dopustiti da se snimkom ucijeni ministra koji je zadužen za sigurnost granice Europske unije.

Režiju druge sezone "Šutnje" ponovno potpisuje hvaljeni hrvatski redatelj Dalibor Matanić, a glavne uloge u seriji igraju Ksenija Mišina, Leon Lučev, Goran Bogdan, Sandra Lončarić i Tihana Lazović. Glumačkoj su se postavi u drugoj sezoni pridružile Branka Katić koja igra savjetnicu Mihaljević te Anđelka Stević Žugić kao novinarka Jelena.

image

‘Šutnja‘, HRT

Hrt

Drugu nominaciju za Zlatni Studio ove su godine zaradili i "Kumovi" autorice Dee Matas, najgledanija hrvatska serija. Kao i u slučaju "Šutnje", prva se sezona "Kumova" za nagradu natjecala na 6. dodjeli Zlatnog Studija.

Serija pripovijeda o sukobu triju obitelji - novopečenih bogataša i gastarbajtera Macana, vlastodržaca i starosjedioca Akrapa te velegradskih kriminalaca i povratnika Gotovaca. Macani, Akrapi i Gotovci vezani su kumstvima i interesima, svi pikiraju na novac, a njihov će sukob uvelike utjecati na sudbinu Zaglava.

"Kumovi" su smješteni u seoski milje, a likovi koji se u seriji pojavljuju amblematski su primjeri svijeta koji tamo živi. Motivu sukoba grada i sela autori se domaćih serija često vraćaju jer im daje mnogo prilika za interesantne situacije i konflikte. Pridodaju li se tome živopisni likovi kakvih je u "Kumovima" napretek te obratima bogata radnja, jasno je zašto je serija Nove TV odmah nakon početka emitiranja 2022. godine osvojila hrvatsku publiku.

Uloge u "Kumovima" ostvarili su Milan Štrljić, Radoslava Mrkšić, Daria Lorenci Flatz, Vedran Mlikota, Mirna Mihelčić, Lovre Kondža, Lara Obad, Barbara Vicković, Stojan Matavulj, Vladimir Tintor, Olga Pakalović, Momčilo Otašević, Nika Barišić, Ana Uršula Najev, Konstantin Haag, Jagoda Kumrić, Marina Redžepović, Petra Kraljev, Mijo Kevo i Domagoj Ivanković.

image

‘Kumovi‘ Nove TV

Nova TV

Režiju najgledanije hrvatske serije potpisuju Zoran Margetić, Tomislav Rukavina, Robert Orhel te Darko Drinovac.

U ring s ova dva etablirana naslova ulaze i tri debitanta na Zlatnom studiju - HRT-ovi "Gora" i "Oblak u službi zakon" te RTL-ov "San snova".

Serija "Gora" autora Danijela Peka i Maje Pek-Brünjes bavi se gorskim spašavateljima, a snimana je na Medvednici i Žumberku te u Gorskom Kotaru. Žanrovski gledano, "Gora" je obiteljska drama, a autorski je dvojac istaknuo da se ona bavi temama junaštva, prijateljstva i ljubavi. U "Gori" je napeto od samog početka. Slaven Marković vraća se u rodni kraj na rođendansko slavlje priređeno u čast njegova oca Gorana i pokaznu vježbu Gorske službe spašavanja. Slaven vježbu odradi traljavo te ugrozi sigurnost sebe i drugih spasitelja, što, naravno, silno naljuti njegova oca, inače šefa GSS-a. Kako bi proslavio rođendan, Goran pođe na tradicionalni uspon na planinu. Za to vrijeme, njegova supruga Katarina priprema gozbu. Drama nastupi kada Goran ne stigne na zabavu. Slaven i ostali GSS-ovci odmah ga krenu potražiti.

image

serija ‘Gora‘

Hrt

Život pun uzbuđenja

Pored glavne radnje koju gledatelji prate tijekom cijele prve sezone, protagonisti se u svakoj epizodi "Gore" suoče s novim slučajem koji traži njihovu pažnju i ekspertizu. Unatoč ozbiljnosti slučajeva spašavanja, serija nije sumorna nego je lepršava. Život spasitelja obiluje uzbuđenjima i nesvakidašnjim opasnostima pa je malo humora potrebno kako bi se uspješno odradio dan.

Ekipa koja stoji iza serije nju je iskoristila i kako bi progovorila o aktualnim problemima koji more hrvatsko društvo kao što su migracije i seksualno nasilje.

Glavne uloge u "Gori" ostvarili su Kristijan Petelin, Sandra Lončarić, Ugo Korani, Dinka Vuković, Jasmin Mekić, Lucija Rukavina, Barbara Nola, Aleksandar Cvjetković i Romina Tonković. Režiju serije potpisuju Aldo Tardozzi, Mladen Dizdar i Tomislav Rukavina.

Humorističnu seriju "Oblak u službi zakona" potpisuje uhodani autorski dvojac - brat i sestra Goran i Snježana Tribuson, autori uspješnice "Odmori se, zaslužio si".

Protagonist serije je policijski narednik Nikola Oblak. Idealist i poštenjak, on u svim ljudima nastoji vidjeti ono dobro, a nekad to zna pronaći i kod onih kod kojih toga naoko - nema. Za razliku od njega, ostatak obitelji Oblak prilično je pragmatičan te nerijetko zapleše po rubu zakona koji Nikola mora štititi. Nikolina nezaposlena, a kreativna i samozatajna žena Jagoda radi na crno kako bi povećala njihov ne odveć veliki kućni budžet.

image

‘Oblak u službi zakona‘, HRT

Hrt

U čekanju promaknuća

Njoj kontru više nego uspješno udara mesarica Greta, a njezini mladi sinovi Bruno i Ratko često znaju upasti u probleme. Ratko je intelektualac, pametniji od svih ukućana, a Bruno dane krati u lokalnoj birtiji s istomišljenicima Suvim i Ludvigom.

Pored međuljudskih odnosa koji su okosnica serije, Nikoli Oblaku na stol dođe jedan kriminalistički slučaj. Nerijetko su to sitnice kao što su provale, krađe i ostale prevare. Oblak je okretan i snalažljiv policajac, bitno sposobniji od svoga partnera Požgaja koji je toliko zauzet drugim poslovima da rijetko kada ima vremena za ono za što je plaćen. Unatoč tome, a i tome da je uspješniji i od svoga šefa Bože, Oblak nikako da napreduje, što ga pomalo frustrira.

Glavne uloge u "Oblaku u službi zakona" igraju Ozren Grabarić, Dijana Vidušin, Ksenija Marinković, Toma Medvešek, Borna Fadljević, Zoran Čubrilo, Goran Navojec, Igor Mešin i Željko Königsknecht. Seriju su režirali Snježana Tribuson i Dražen Žarković.

Konačno, tu je dramska serija "San snova" autora Mirne Miličić, Vlade Bulića i Gorana Rukavine.

Propali transfer

Radnja serije smještena je u nogometni milje, a prati napore mladog nogometaša Alena Stošića da obećavajuću karijeru oživi nakon teške ozljede koljena. Zbog te mu ozljede propadne transfer u Španjolsku, a zatim ostane i bez djevojke Kristine Ćuk, manekenke, influencerice i nekadašnje misice. Kako je skrivila nesreću u kojoj je Stošić ozlijeđen, mlada odvjetnica Maja Romić preuzme spor između njega i pohlepne Kristine Ćuk. Kako je Alenov otac i menadžer Mirko Stošić računao da će njegov sin napustiti klub Croatiju i ostvariti veliki transfer, on sada mora pronaći drukčiji put ka financijskoj sreći.

image

‘San snova‘, RTL

Rtl

RTL-ova se serija bavi temama koje u Hrvatskoj nikada nisu izašle iz mode. Dapače, aktualnije su no ikad. Pored spomenutih nogometa i novca, koji jedan bez drugog više ne idu, tu su i nekretnine koje mnoge obitelji vrednuju više od svega. Uz to, "San snova" sučeljava urbano i ruralno. Upravo je događaj koji je promijenio sudbine toliko likova, a koji se dogodio na Hvaru simbol tog, reklo bi se, vječnog sukoba.

Glavne uloge u "Snu snova" igraju Marko Braić, Tea Šimić, Arija Rizvić, Emir Hadžihafizbegović, Frano Lasić, Andrijana Vicković, Ivana Krizmanić, Mila Elegović, Nadia Cvitanović, Petra Dugandžić, Marko Petrić, Slaven Knezović, Josip Brakus, Zlatan Zuhrić i Buga Marija Šimić. Režiju serije potpisuju Goran Rukavina, Ivan Pavličić, Kristijan Milić i Stanislav Tomić.

image
Jutarnji.hr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:06