UZ DAN ŽENA

Uz podršku Severine i ženskog zbora, umjetnica je izvela Lijepu našu, no u feminističkoj verziji

Performans MSU

Arijane Lekić-Fridrih je umjetnica koja organizira Tihu misu, kontra klečavaca, a ukazala je i na mizogine stihove u nekim bećarcima

Danas, na 8. mart, pred zgradom Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, umjetnica Arijana Lekić-Fridrih izvela je feminističku verziju himne "Lijepa naša" uz podršku ženskog zbora i Severine!

Aktivistička izvedba himne izazavala je velik interes javnosti nakon što je Severina na društvenim mrežama pozvala pratiteljice i pratitelje da se pridruže izvedbi te da svoju solidarnost sa ženama pokažu izlaskom na skupove i marševe koji se na Međunarodni dan žena obilježavaju u nizu hrvatskih gradova. Kako i sama Severina ističe, ovom se performansu, jednom od najdražih joj nastupa u karijeri, pridružila u znak podrške borkinjama za ženska prava, te u znak podrške Arijani Lekić-Fridrih, nezaustavljivoj, hrabroj i glasnoj ženi.

Kroz javni poziv udruga Domino okupila je ženski zbor građanki, žena i onih koje se tako osjećaju, koji je zajedno s Arijanom Lekić-Fridrih i Severinom izveo himnu "Lijepa naša". Zajednički program MSU-a i udruge Domino povodom Međunarodnog dana žena započeo je feminističkom izvedbom himne, a nastavio se vodstvom kroz izložbu Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Kroz razgovor kustosice izložbe Jasne Jakšić i Arijane Lekić-Fridrih. Okupljene i okupljeni potom su se uputili na Noćni marš za 8. mart pod sloganom "Feminizam i gotovo" u organizaciji udruge fAKTIV.

"Udruga Domino predano stavlja fokus na umjetnice i zajedničku borbu za rodnu ravnopravnost u svoje aktivnosti i kontinuirano podržava rad Arijane Lekić-Fridrih i mnogih drugih umjetnica koje svojim angažmanom otvaraju mnoga pitanja i teme vezane uz jednakost u hrvatskom društvu. Solidarno u borbi za ženska prava do potpune jednakosti." - rekao je Zvonimir Dobrović - umjetnički direktor programa udruge Domino.

Program je nastao u okviru MSU-ove izložbe Osvijesti! Odupri se! Reagiraj! Performans i politika u postjugoslavenskom kontekstu 1990-ih, te u produkciji udruge Domino i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:36