POVUKLA SE IZ JAVNOSTI

Sjećate li se žene koja je u Hrvatskoj prva vodila emisije o seksu? Evo čime se danas bavi i kako izgleda

Marija Štrajh, poznata kao sex-voditeljica na TV-u te i art performerica.

 Damir Skomrlj/Cropix
S obzirom da je imala puno problema s cenzurom na Facebooku i TikToku, stvorila je stand up kviz formu Sexpertiza

Marija Štrajh je popkulturalna referenca iz kraja 90-ih. Ova se riječka performerica i producentica proslavila kao voditeljica talk showa "Lizaljka" te emisija "Marija Štrajh Show" i "Sex akademija", u kojima je otvoreno govorila o seksu, partnerskim odnosima, fetišima, perverzijama i sličnim taboo temama koje tada nisu imale svoje mjesto u javnom diskursu u Hrvatskoj.

Nakon što je sudjelovala u reality showu Nove TV "Farma", Marija se povukla iz javnosti te se o njoj neko vrijeme nije moglo čuti ništa. U međuvremenu Marija Štrajh preselila je na Krk, počela se baviti umjetnošću, pisanjem i objavljivanjem, boravila je u SAD-u, proučavala jogu te u više navrata izlagala "preko bare".

- Nedavna izložba na New York Art expou je treća u nizu na takozvanoj turneji mojeg digitalnog art projekta " Weapon Eye 2.0", a bila je u Los Angelesu u galeriji Art Lab, pa u ožujku u Miamiju u galeriji Johnathan Schultz – veli Marija Štrajh.

Dodaje da je 2018. također sudjelovala na New York Art Expou, s digitalnim projektom "Weapon Eye 1.0".

-Oba projekta imaju za cilj pokazati duboku ljudsku sublimiranu patnju kroz seksualnost i skrivene emocije, ali sam sretna da je prošlo u LA, s obzirom da mi je tamosnji Facebook cenzurirao objavu nekih od slika na mreži – govori riječka umjetnica.

Veli da je i dalje kolumnist na portalima Rijeka Danas i Radio Gornji Grad te da piše i kratke književne forme.

-Eto, ušla sam u Međunarodnu antologiju kratkih formi – dodaje.

Objašnjava da luduje za tehnologijom.

-Streamerica sam i vlogeroca te odgovaram na pisma pratiteljima vezano za ljubav i seks kao učitelj i istočnjacke seksualne alkemije(osim chi kunga) čiju sam obuku prošla također u SAD-u 2013. godine, kada sam i snimila kratki autorski film "New York Raft on the Road". Film je poslije je bio dio turneje festivala "Ispod tepiha" po gradovima u Hrvatskoj – govori.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix

Navodi da je, s obzirom da je imala puno problema s cenzurom na Facebooku i TikToku, stvorila stand up kviz formu Sexpertiza, s nagradama

- Isto tako, kroz pandemiju moj alter ego pod imenom Baba Ninja je isproizvodio tonu elektronske glazbe pa će se i to uklopiti u stand up shemu, nek se ljudi napune pozitivom – kaže Marija Štrajh.

Najnoviji projekt koji pokreće je, veli, Animal Church, odnosno Životinjska Crkva koja je izrasla iz Animal Art Academy, gdje je njena četveročlana pseća obitelj "doktorirala na art obradama kostiju, kao i tapkanju šapama".

-Sada su spremni kao prava četiri utjelovljena anđela Ariel, Mihael, Uriel i Ezakiel, a tako se i zovu u skraćenicama (Ari, Miha, Uri I Ezi), preuzeti prosvjetiteljsku ulogu u životinjskim pravima, demistificiranju zabluda i straha, kao i primati ispovjedi grešnika ljudskih i životinjskih – zaključuje Marija Štrajh te dodaje da se sve to treba uklopiti u pokušaj pokretanja internetske krčke TV koja je zasad u povojima i ide "u slobodnom autorskom stilu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 13:45