‘LIZALJKA‘

Sjećate li se Marije Štrajh? Bila je voditeljica prve emisije o seksu u Hrvatskoj, a pogledajte čime se bavi danas

Marija Štrajh

 Damir Skomrlj/Cropix
Riječka performerica i producentica Marija Štrajh proslavila se kao voditeljica talk showa ‘Lizaljka‘, a sada se bavi umjetnošću

"Krčke Ćakulonke" Marije Štrajh izložene su na Swiss Art Expo-u i to na glavnom kolodvoru u Zürichu. Kako govori Štrajh: "Slike su metafizička koncepcija otočkog mentaliteta kojim se rijetko tko bavi na cyber način. Kako su ćakule, priče, ogovaranja uobičajene na okupljanju domaćih žena ili muškaraca, u dokonim otočkim danima, koje često čujem. Inspirirala sam se zlobnim riječima, pa slikam zelenkasti ten koji se "zeleni" od zavisti i ljubomore. Metafizika je u ovom slučaju naopaka, svako uljepšavanje vodi u kič i nedostatak stvarnosti".

Da podsjetimo Marija Štrajh umjetnički djeluje od davne 1985. jedna je od najmlađih riječkih performerica. Na scenu je stupila "Prvim udarcem u zadnjicu", potom "Ispovjedi ispranog mozga" te off mjuziklom "Izmišljotina, a da bi u 90-tim potpisala niz performansa i predstava od "Lutkinih kuća ", "Urlikanja", off sex cabareta "Krv i med"1997...

Ova je izložba nastavak nedavnih američkih iz LA, NY i Miamija pod nazivom WeaponEye 2.0., a najava je i za projekte u Berlinu i Veneciji.

image

Marija Štrajh

Damir Skomrlj/Cropix

Kako smo nedavno pisali, Marija Štrajh je popkulturalna referenca iz kraja 90-ih. Ova se riječka performerica i producentica proslavila kao voditeljica talk showa "Lizaljka" te emisija "Marija Štrajh Show" i "Sex akademija", u kojima je otvoreno govorila o seksu, partnerskim odnosima, fetišima, perverzijama i sličnim taboo temama koje tada nisu imale svoje mjesto u javnom diskursu u Hrvatskoj.

image

Slika Marije Štrajh

Marija Štrajh/

Nakon što je sudjelovala u reality showu Nove TV "Farma", povukla se iz javnosti te se o njoj neko vrijeme nije moglo čuti ništa. U međuvremenu Marija Štrajh preselila je na Krk, počela se baviti umjetnošću, pisanjem i objavljivanjem, boravila je u SAD-u, proučavala jogu te u više navrata izlagala "preko bare".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:52