EPOHALNO OTKRIĆE

Pronađena Rubensova slika koja je bila izgubljena 300 godina, koštat će šest milijuna eura

Sveti Sebastian Tended by Angels. Found in the Collection of Galleria Nazionale d‘Arte Antica, Rome.,Image: 343939158, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Fine Art Images/Heritage Images/Profimedia

 Fine Art Images/Heritage Images/Profimedia/Fine Art Images/heritage Images/profimedia
Naručitelj Ambrogio Spinola je, pripovijeda George Gordon, bio posvećeni katolik, što objašnjava odabir sveca

Djelo flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa gotovo tristo je godina bilo izgubljeno, no na nadolazećoj audiciji moglo bi doseći cijenu od preko šest milijuna eura piše CNN.

Slika prikazuje priču o rimskom vojniku Sebastijanu kojega nakon prelaska na kršćanstvo rimski vojnici ranjavaju strijelama te ostavljaju da umre. Ipak, tada se pojavljuju anđeli koja ga liječe.

Kada je navedeno djelo ugledao na izložbi, ono je na Georgea Gordona, jednog od Sothebyjevih ravnatelja Odjela za slike starih majstora, ostavilo "snažan dojam".

"Ključ je u živosti poteza kistom. Lako je diviti se brzini i poletnosti kojima je slikana...", komentirao je.

Vjeruje se da je sliku naručio talijanski plemić i vojni zapovjednik Ambrogio Spinola te da je dovršena u Italiji u razdoblju između 1606. i 1608. godine ili između 1609. i 1610. godine u Antwerpenu.

Ambrogio Spinola je, pripovijeda Gordon, bio posvećeni katolik, što objašnjava odabir sveca jer "kada je Sebastijanova vjera postala očigledna, a on je se odbio odreći, postao je mučenik..."

Članovi Spinoline obitelji bili su veliki Rubensovi prijatelji te mecene, dodao je.

Rubens je postao blizak spomenutoj obitelji za prvog posjeta Genovi 1604. godine, piše Artnet News.

Prvi poznati spomen slike onaj je iz oporuke Ambrogiova sina Filippa iz 1655. godine. Slika je iz povijesnih zapisa nestala 1730. godine dok je bila u vlasništvu Anne Spinole, a ponovno se pojavila 1963. godine u Missouriju. Trenutni ju je vlasnik kupio na aukciji 2008. godine, no tada je pripisana krivome autoru, francuskome slikaru Laurentu de la Hyreu.

U travnju je rendgenska analiza otkrila da je zapravo riječ o Rubensovu djelu i prvoj verziji jedne druge Rubensove slike iste tematike koju je stoljećima držala obitelj Corsini i koja danas visi u Galeriji Corsini u Rimu.

Umjetnik je, piše Artnet News, dok je slikao Spinolinu verziju uvodio radikalne promjene. Sv. Sebastijan je isprva bio okrenut u suprotnom smjeru, ulijevo i s desnom rukom ponad glave. Također, u desnom bedru mu se nalazila strijela. Kasnije je dodan oklop. S druge strane, slika u Corsinija nije mnogo mijenjana, što sugerira da je izrađena kasnije, kada je Rubens već bio zadovoljan dizajnom, smatraju u Sotheby‘su.

"Rubens je jedan od najslavnijih, najvećih slikara 17. stoljeća i slikar koji je predvodio razvoj baroka kao umjetničkoga stila", zaključio je Gordon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:43