TREBA ZNATI STARITI

Poznati hrvatski model (55) u zanimljivom projektu: ‘Plastične operacije i botoks nose i promjene osobnosti‘

Josip Joško Tešija

 Damjan Tadić/
‘Treba znati biti svoji, poseban, da lice bude ogledalo naše duše i bitnosti‘, poručuje se uz projekt kojeg nosi Josip Joško Tešija jedan od najdugovječnijih modela

Ekipa umjetnika, koja uključuje akademsku slikaricu Sanelu Đurinec Raič, fotografkinju Jelenu Janković, Suzanu Arslani (kamera) i Josipa Tešiju, realizirala je avangardni projekt "Drenaža".

image

Drenaža

/Josip Tešija

Kako objašnjavaju uz ovaj projekt: "Današnjica, civilizacija, život je uistinu drenaža. Često čujemo riječ "dreniramo". Temelji kuća i zgrada moraju se drenirati zbog statike, poplava, nenormalnih vremenskih uvjeta, zagađenosti prirode, ratova i drugih elementarnih nepogoda. Dolazimo do ljudskog tijela, sam izgled lica, osobnosti, plastičnih operacija, botoksa i svih drugih čuda, govori o promjeni osobnosti i karaktera. Uvjereni smo da promjenom izgleda, lica, podmlađivanjem prkosimo starosti. Ali, ne, starost je dio i način naših života. Jer koliko god bili estetski drenirani, ipak starimo. Bitno je starost i izgled uskladiti sa samim sobom i biti svoji, posebni, da lice bude ogledalo naše duše i bitnosti".

image

Drenaža

Jelena Jankovic Www.jelenajankov/Josip Tešija
image

Drenaža

Jelena Jankovic Www.jelenajankov/Josip Tešija

Josip Joško Tešija, podsjetimo, jedan je od najzanimljivijih i najdugovječnijih modela u Hrvatskoj, o čemu smo pisali, ukazujući na činjenicu da je ovaj branitelj i povjesničar umjetnosti pozirao je za više slikara nego Tito i Tuđman zajedno. Vodi i sjajnu galeriju Kranjčar.

Ovaj model, povjesničar umjetnosti, arheolog i voditelj Galerije Kranjčar našao se na tridesetak slika, skulptura, kolaža, koliko smo ih uspjeli nabrojati. Raznih autora, od Danijela Žeželja, preko Eugena Varzića, Saše Šekoranje, počeo ga je slikati Dimitrije Popović... Nosio je modele za neke od najvećih dizajnera, od Karla Lagerfelda do Jeana Paula Gaultiera, Vivienne Westwood, Helmuta Langa, Valentina, snimali su ga najpoznatiji modni fotografi svijeta.

U manekenske vode nije ušao u ranoj mladosti: "Zapravo su me u te vode gurnuli Kristina i Hamed Bangoura te Loredana Xena Županić. Konkretnije sam počeo nositi revije i snimati fotografije kada sam već navršio trideset godina. Svi su mislili da sam mlađi, no bio sam jako mršav, to mi je genetski tako. Čak su neko vrijeme bili zabrinuti za moje zdravlje", govori. Svjestan je i svojih prednosti, a to je fotogeničnost: "Mene voli fotografski objektiv. Ušao sam zapravo u avangardnu modu, kao kameleon. I moram pohvaliti svoju matičnu agenciju Midiken. Prvi su me u Europi proglasili art-modelom, ne znam je li to itko prije mene bio." rekao nam je jednom prigodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 11:21