24 MILIJUNA KUNA

Otvara se centar koralja na Zlarinu. Najstariji koraljar ima - 102 godine: ‘Svi su moji partili‘

Ante Beban

 Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix
Nositelj projekta Hrvatski centar koralja Zlarin je Grad Šibenik

Svečano otvaranje Hrvatskog centra koralja Zlarin bit će u četvrtak 1. lipnja. Program otvaranja počinje u 12 sati. Okupljenim uzvanicima obratit će se Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, Javne ustanove u kulturi koja će upravljati novootvorenim centrom, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura i Ante Beban, zlarinski koraljar, koji 31. svibnja puni 102 godine života.

Nositelj projekta Hrvatski centar koralja Zlarin je Grad Šibenik, a ukupna vrijednost projekta je 24,127.147,50 kuna. Partneri na provedbi su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije - Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020".

image

Centar za koraljarstvo, Zlarin

Promo

O najstarijem koljararu pisala je Slobodna Dalmacija. Kako su pisali: Šjor Ante je posljednji zlarinski koraljar i apsolutni kralj zubataca, njegov rekord još nitko nije srušio: Svi moji su davno partili, a ja san tri puta ima poginit i još san tu..

Vađenje i obrada koralja najprepoznatljivija je kulturna baština Zlarina kojom su se stanovnici tog otoka bavili stotinama godina, još od 14. stoljeća, a otočić ispod Žirja, zlarinska redovita lokacija, zahtijevala je nesumnjivo veliku vještinu lova, jer je svojim oblikom, kaže Kale, predstavljao veliki rizik za koraljarske naprave koje su na tom mjestu lako pucale, lomile se i nestajale u morskim dubinama.

Šjor Ante, pisalo je u tekstu, i danas uredno čuva, pregledava i dopunjava svoje opise i skice lokacija na kojima su se lovili koralji, a u njegovoj knjižici "zlarinskih tajni" nalazi se i detaljan prikaz alata koji su koristili stari Zlarinjani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:32