NAKON TEKSTA U JL-u

Nova sramota u Aleji velikana: Istrgnut križ s Kožarićevog groba, s Mirogoja objavili o čemu je riječ

Drveni križ s groba Ivana Kožarića

 Tomislav Kristo/Cropix
Iz Mirogoja su, neslužbeno, rekli da je vjerojatno križ srušio jaki vjetar koji je sinoć puhao, te da su ga u međuvremenu vratili na mjesto

Nakon što smo jučer pisali o spomeniku Ivanu Kožariću na Aleji velikana na Mirogoju koji godinu i pol dana nakon umjetnikove smrti, i dalje stoji neuređen, preko noći dogodila se devastacija. Naime, kako je snimio naš fotoreporter Tomislav Krišto, križ je netko istrgnuo i odbacio dalje, u travi. Za sada nije poznato tko je počinitelj.

Podsjetimo, grob Ivana Kožarića, jednog od najvećih kipara koje smo ikad imali, a on je jedan od rijetkih za kojeg to uistinu nije fraza, nalazi se u Aleji velikana na Mirogoju, gdje bi se i trebao biti. No, uistinu je skromniji od onih u okolini. Jednostavan je to križ na kojemu su tamnim slovima ispisani ime i prezime, a stoji da "ovdje počiva Kožarić". U neposrednoj su blizini spomenici Ivici Račanu, Edi Murtiću, Branku Lustigu... Svi su uređeni bolje. Uz maleni su Kožarićev grob nalazile su se, do sinoćnje devastacije, samo dvije bijele ruže i uokolo tratinčice na livadi. Sada je odbačen u grm.

Iz Mirogoja su, neslužbeno, nakon što su ove fotografije snimljene, rekli da je vjerojatno križ srušio jaki vjetar koji je sinoć puhao, te da su ga u međuvremenu vratili na mjesto.

image

Drveni križ s groba Ivana Kožarića

Tomislav Kristo/Cropix

Ivan Kožarić preminuo je 15. studenoga 2020. godine, samo pola godine prije nego što će navršiti 100. godinu. Umjetnikovi nećaci Filip i Barbara, rekli su da planiraju podići spomenik s Kožarićevom skulpturom putem Zaklade koja je upravo u osnivanju, i u dogovoru s Gradom Zagrebom, s kojim su u pregovorima. Bit će, to, najavili su, jednostavan i decentan grob, kakav je uistinu ovaj umjetnik za života i bio.

Veliki Kožarić, podsjetimo, za života bio je umjetnik koji je često provocirao svojim radovima. Primjerice, kada je postavljena njegova skulptura Prizemljeno Sunce, koja je danas u Bogovićevoj, a tada se nalazila ispred HNK, a bilo je to sedamdesetih godina, prvi prolaznik zaustavio je svojeg Fiću, izašao iz njega, i počeo lupati ovu skulpturu nogom. Od tada "Prizemljeno Sunce" nije prestalo prolaznike provocirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 16:49