HERZOG I DE MEURON

Nogometni stadion u Münchenu, Filharmonija u Hamburgu, naljepši neboder u NY...evo zašto su oni najbolji arhitekti danas

Neboder, Leonard Street, Tribeca u New Yorku

 Richard B. Levine/Ddp Usa/Profimedia/Richard B. Levine/ddp Usa/profimedia
U Kraljevskoj akademiji umjetnosti (The Royal Academy of Arts) u Londonu danas se otvara velika izložba poznatog arhitektonskog ureda

U Kraljevskoj akademiji umjetnosti (The Royal Academy of Arts) u Londonu 14. srpnja otvara se velika izložba poznatog arhitektonskog ureda "Herzog & de Meuron".

Osnovan u Baselu 1978. od strane Jacquesa Herzoga i Pierrea de Meurona taj je studio zaslužan za izgled brojnih gradova diljem svijeta kroz realizacije muzeja, bolnica, stadiona te privatne i javne zgrade - značajni recentni projekti ovog studija uključuju Tate Modern, London (2000. i 2016.), Laban Dance Centre, London (2003.), Nacionalni stadion u Pekingu poznat i kao Ptičje gnijezdo (suradnja s kineskim umjetnikom Ai Weiwei-jem, 2008.), Elbphilharmonie Hamburg (2016.), REHAB Basel (2002. i 2020.), M+, Hong Kong (2021.), Royal College of Art, London (2022.) i Universitäts- Kinderspital Zürich (biti će dovršen 2024.).

image

Herzog & de Meuron izložba, The Gabrielle Jungels-Winkler Galleries, The Royal Academy of Arts, London, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Elliott Franks/Eyevine/Profimedia/Elliott Franks/eyevine/profimedia
image

Barcelona, Muzej prirodnih znanosti, Terrado Vivo

Paco Freire/Zuma Press/Profimedia/Paco Freire/zuma Press/profimedia
image

Hamburg, Konzerthaus "Elphie", Elbphilharmonie, Hafencity

Stefan Ziese/Akg-images/Profimedia/Stefan Ziese/akg-images/profimedia
image

München, nogometni stadion, Allianz Arena

Allover Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Allover Images/alamy/alamy/profimedia

Izložba je inače pripremana u bliskoj suradnji s arhitektima, a posjetiteljima će, prema najavama, pružiti uvid urazmišljanja i pristupe to dvoje "star arhitekata". Postav je zamišljen u tri cjeline odnosno galerije od koje će svaka imati potpuno drugačiju mizanscenu, potpuno drugačiji dizajn čak i drugu boju.

Herzog i de Meuron rođeni su iste godine, 1950., i upoznali su se sa 7 godina prije nego što su zajedno studirali arhitekturu u Zürichu. A o tome kako funkcioniraju pogotovo danas kada su na čelu jedne takve velike arhitektonske tvrtke s preko 500 zaposlenika opisao je Herzog u intervjuu koji je ovih dana dao The New York Timesu:

"Dobra stvar kad si arhitekt je da, ako ostaneš zdrav, možeš raditi do duboke starosti. I dalje sam uključen u svaki projekt. U nekima radim gotovo sve: svaki detalj, svaku malu stvar. To sigurno nije slučaj s većim projektima. Veliki me projekt možda manje uključuje od malog projekta. To je apsurdno i paradoksalno, ali me drži. Pierre i ja dobro surađujemo jer smo toliko različiti. Pierre je oduvijek organizirao posao, još od vremena kad smo počinjali. Ali nije pošteno reći da je Pierre poslovni tip, a ja umjetnik. U idealnom slučaju, zajedno razmatramo projekte i razgovaramo o stvarima s partnerima. Dosegli smo veličinu koja je dobra, jer nam daje i malo slobode, što je čudno. Nije istina da kada imate mali ured imate više slobode".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:00