NOGOMET I ŽENE

‘Nogomet narodu, nogomet ženama‘ sjajan novi mural osvanuo je na Trešnjevci

Mural Nogomet narodu, nogomet ženama

 Luka Pešun/
U Zagrebu je 1938. osnovan Ženski loptački savez, ali je njihov prijedlog pravila organiziranja ženskog nogometa Ministarstva fizičkog odgoja odbilo s obrazloženjem da ‘nogomet nije za žene‘

Mural "Nogomet narodu, nogomet ženama" osvanuo je na stadionu u Kranjčevićevoj ulici, autorica je Ena Jurov, uz nju su mural osmislile: Ivana Perić udruga i [BLOK]. Iz ove udruge poručuju: "Nedavno smo vas povele u šetnju Trešnjevkom posvećenu "nevidljivim igračicama" i ženskom sportu na kvartu. Ena Jurov uoči te ture napravila je mural na Kutiji šibica, na kojem su oslikane zaboravljene trešnjevačke igračice i sportske radnice. Drugi mural upravo je završen - legendarnom navijačkom muralu White Angelsa na stadionu u Kranjčevićevoj pridružuju se žene".

Ivana Perić, dalje, piše: "Iako ženskih sekcija u nogometnim kolektivima na Trešnjevci nije bilo, to ne znači da u njima nije bilo ženskoga rada, naročitog onog pozadinskog. Žene su i pionirke stadiona u Kranjčevićevoj - na njemu su prije sto godina utakmice igrale hazenašice Concordije, iste one koje su na Svjetskim igrama u Londonu 1934. osvojile prvu svjetsku titulu neke jugoslavenske sportske vrste u povijesti. Hazenašice su poticale i žensko igranje nogometa, u Zagrebu je 1938. osnovan Ženski loptački savez, ali je njihov prijedlog pravila organiziranja ženskog nogometa Ministarstva fizičkog odgoja odbilo s obrazloženjem da "nogomet nije za žene". Tek je 30-ak godina kasnije, početkom 1970-ih, došlo do ponovnog pokušaja ženskog organiziranog nogometa na ovim prostorima.

Iako ženskih sekcija u nogometnim kolektivima na Trešnjevci nije bilo, to ne znači da u njima nije bilo ženskoga rada, naročitog onog pozadinskog. Žene su i pionirke stadiona u Kranjčevićevoj - na njemu su prije sto godina utakmice igrale hazenašice Concordije, iste one koje su na Svjetskim igrama u Londonu 1934. osvojile prvu svjetsku titulu neke jugoslavenske sportske vrste u povijesti. Hazenašice su poticale i žensko igranje nogometa, u Zagrebu je 1938. osnovan Ženski loptački savez, ali je njihov prijedlog pravila organiziranja ženskog nogometa Ministarstva fizičkog odgoja odbilo s obrazloženjem da "nogomet nije za žene". Tek je 30-ak godina kasnije, početkom 1970-ih, došlo do ponovnog pokušaja ženskog organiziranog nogometa na ovim prostorima. Poklič "nogomet narodu" čujemo sve češće, i na prvu zvuči progresivno - kao istraživanje povijesti koje se širi prema svim pričama i iskustvima i kao poziv na gradnju budućnosti u kojoj će biti sportske infrastrukture i vremena i mogućnosti za sve. Međutim, žene i u "nogometu narodu" često ispadnu sporedne, fusnote. Zato ovdje podcrtavamo, ističemo, sa zidova, preko usana - nogomet narodu, nogomet ženama!

Mural je, dakle, izrađen u okviru projekta "Nevidljive igračice: ženski sport na Trešnjevci" koji su proveli BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture i Centar za kulturu Trešnjevka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:21