DORA MAAR

Nepoznate fotografije Pabla Picassa koje je snimila umjetnica hrvatskog podrijetla idu na aukciju

Dora Maar: Pablo Picasso, 1936.

 Artcurial
Iz pariške aukcijske kuće očekuju da će fotografije donijeti 700.000 do 800.000 eura.

Pariška aukcijska kuća Artcurial krajem ovog mjeseca ponudit će na prodaju 750 nikad dosad viđenih fotografija Dore Maar, jedne od najpoznatijih muza Pabla Picassa porijeklom Hrvatice.

Većina fotografija snimljena je tijekom godina koje je Dora Maar provela sa slavnim španjolskim slikarom, a prikazuju razne ljude – od posve anonimnih osoba snimljenih na pariškim ulicama do umjetnika i kreativaca koji su se kretali u istim avangardnim krugovima. Posebno se izdvajaju dva Picassova portreta iz 1936. odnosno 1937. godine.

Iz pariške aukcijske kuće očekuju da će fotografije, koje će se prodavati tijekom dvije aukcije uživo 27. i 28. lipnja, donijeti 700.000 do 800.000 eura. Fotografije Dore Maar odnosno negativi koji će biti ponuđeni na prodaju su inače, od kasnih 90-ih, stajali u jednoj kutiji s njezinim osobnim stvarima te su u vlasništvu njezinih nasljednika.

"Nitko nije obraćao pažnju na njih i ostali su pohranjeni neviđeni do nedavno ", izjavio je za medije Antoine Romand, stručnjak za fotografiju u Artcurialu najavljujući skoru aukciju.

Dora Maar je donedavno bila malo poznata široj javnosti po vlastitoj umjetnosti, već više kao jedna od Picassovih odbačenih žena koja je nadahnula njegove portrete poznate pod nazivom "Žena koja plače". Stvari su se promijenile posljednjih godina nakon što je 2019. priređena izložba posvećena njezinom umjetničkom radu u Centru Pompidou u Parizu te zatim u Tate Modernu u Londonu i Getty Centeru u Los Angelesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:13