MAMINJO

Na ovoj tramvajskoj stanici u Zagrebu možete vidjeti Zdravka Mamića kao ‘šibicara‘. Evo o čemu je riječ

Mario Jurjević: ”Maminjo”

Naslovljena ‘Panoptikum‘ izložba Maria Jurjevića postavljena je ispred Škole primjenjene umjetnosti, u Frankopanskoj. Otvara se danas u 17 sati

Danas u 17 sati u organizaciji salona Izidor Kršnjavi ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna otvara se izložba poznatog ilustratora Marija Jurjevića naslovljena "Panoptikum". Jurjević je inače i autor "najtužnije uskršnje čestitke" putem koje je ove i prošle godine upozorio na situaciju sa Školom primijenjene umjetnosti u kojoj je zaposlen, a koja i dalje čeka na obnovu.

Osim čuvene čestitke na izložbi će se naći i drugi Jurjevićevi radovi - kazališni plakati, naslovnice knjiga i ilustracije za novine među kojima je i "Maminjo" na kojoj je prikazao Zdravka Mamića kao "šibicara".

„Bez obzira kakvom tipu zadatka prilazi, Jurjeviću je važna duhovita ideja. To je vidljivo na plakatima koji imaju vrlo različita polazišta. Od plošne stilizacije motiva koji je prekriven tekstualnom porukom, preko tehnički vrlo zahtjevnih i složenih ideja do koketiranja s dopadljivošću kiča, prema kojem ima blagi, jedva primjetan ironijski odmak. Uz duhovitu ideju Jurjević inzistira na originalnosti ideje i preciznosti izvedbe", navodi autor izložbe Frano Dulibić.

Mario Jurjević rođen je 1963. u Zagrebu. Grafički odjel Škole primijenjene umjetnosti i dizajna završio je u Zagrebu, gdje 1983. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti i 1988. godine diplomira na grafici u klasi prof. Frane Para. Još za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja počinje objavljivati ilustracije u tada aktualnom Poletu. I za vrijeme studija nastavlja objavljivati ilustracije u Studenskom listu, Startu i Danasu. U samim počecima Radija 101 surađuje na raznim projektima kao što su «Noga pomirenja», radijska emisija »Što bi bilo kad bi bilo» te po narudžbi realizira i službeni plakat. Njegova posvećenost novinskoj ilustraciji nastavila se nakon kratkog angažmana u ST magazinu kada prelazi u tjednik Globus gdje se zadržava gotovo 20 godina (1992.-2007.). Osim toga, ilustracije je objavljivao u Jutarnjem listu, Playboyu, Ok magazinu, Gloriji te kasnije i u Nacionalu i Forumu.

Tijekom godina uz novinsku ilustraciju često dizajnira omotnice knjiga za razne izdavače, a radio je i ilustracije za knjige među kojima su „Dvojni portreti“ Zvonimira Berkovića (1998.), „Divlje misli“ Slavena Letice (1996.), monografija Tahira Mujičića (2010.), „Dobrotvorov dom“ Arsena Dedića (2016.), te kazališne plakate za nekoliko kazališta (Kerempuh, Komedija, Histrioni i Luda kuća). U razdoblju između 2010. i 2019. aktivno je surađivao s HGK na projektima “Kupujmo hrvatsko” i “Be Croative” kojeg je i idejni autor. S pojavom digitalnih platformi i prelaska novinskog sadržaja na internet, kreira vlastitu kolumnu „Tjedni CROci“ a satiričkim sadržajem surađuje s T-portalom (2015.- 2017.). Priredio je nekoliko samostalnih izložbi u Hrvatskoj i jednu u Mađarskoj. Od jeseni 1992. predaje ilustraciju na grafičkom odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:08