VRIJEDNE ISKOPINE

Na otoku Hvaru nakon stotinu godina ponovno otvoren mozaik iz rimskog doba

Mozaik na Hvaru
 Vilma Matulić
Iskopine se protežu na desetak metara duž ulice te u okolnim kućama, a na tom se mjestu nekoć nalazila Villa Urbana

U centru Starog Grada na otoku Hvaru nakon 98 godina ponovno je otvoren mozaik koji datira iz 2. stoljeća iz vremena rimske Farije. Mozaik koji se nalazi u Sridnjoj koli (Srednja ulica) u samom centru stare jezgre koja je pod zaštitom UNESCO-a od 2008. godine, prvi je put otvoren 1923. godine zbog kopanja kanala za oborinske vode.

Muzej trenutno vrši zaštitna arheološka istraživanja kako bi se zaštitilo nalazište prije postavljanja vodovodno-kanalizacijske mreže koja nije dovršena još od 1923. godine, a trenutno je dio velikog europskog projekta.

image
Mozaik na Hvaru
Vilma Matulić

„Muzej Starog Grada s voditeljicom Andreom Devlahović na čelu, mozaik planira premjestiti u muzej, dok na tom mjestu mislimo postaviti hodnu repliku“, iz muzeja poručuje Vilma Matulić.

Trenutno se čeka odgovor konzervatora iz Splita i njihova suglasnost za pomicanje samog mozaika, a ponuda je već u tijeku.

image
Mozaik na Hvaru
Vilma Matulić

Iskopine koje su Hvarani zadnji put ugledali prije skoro 100 godina, protežu se na desetak metara duž ulice te u okolnim kućama, a na tom se mjestu nekoć nalazila Villa Urbana, velika gradska vila.

image
Mozaik na Hvaru
Vilma Matulić

Nakon prvog iskapanja, mozaik koji se nalazi na 60 centimetara ispod razine ulice, u 19. je stoljeću prekriven pločama kako bi se zaštitilo prodiranje vlage i mora. Staklo koje građani predlažu za postavljanje iznad mozaika ne bi se pokazalo kao dobro rješenje jer se razina mora od postavljanja mozaika podigla za pola metra. Uz činjenicu da bi more prodiralo na ulicu, na pola metra dubine postavit će se i spomenute vodovodne cijevi.

image
Mozaik na Hvaru
Vilma Matulić

Stanovnici otoka Hvara spavaju na ostacima grčkog Pharosa, Rimske Farije ali i srednjovjekovne ostavštine, a trenutno je u okolnim ulicama postavljeno 14 arheoloških sondi pomoću kojih se u svakoj od njih analizira komadić tla kako bi pronašli i ostale mozaike.

image
Mozaik na Hvaru
Vilma Matulić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:24