TEA JURIŠIĆ

Na jednoj zgradi u Zadru, u suradnji sa stanarima, pojavio se mural posvećen Morskim orguljama. Pogledajte kako izgleda

mural Tee Jurišić

 /Hrvoje Baudoin
‘Vrijeme je bilo pomalo čudno, ali napoljetku je ispalo bolje nego što sam očekivala, a i sve sam završila u roku‘

"Mural je nastao u suradnji s Iskonom te stanarima zgrade koji su morali odobriti ideju i vizual, koji je prvo napravljen kao skica, prijedlog. S obzirom da ja inače radim na način da kroz mural ili ilustraciju pokušavam ispričati neku priču, povezala sam motive murala sa Zadrom i Zadranima. Pokazala sam neke od najpoznatijih motiva područja, kao što su Pozdrav suncu, cvijet višnje maraske te Morske orgulje, koje nisu prikazane doslovno, već kao more koje svira po tipkama glasovira", objasnila je ilustratorica i street art umjetnica iz studija KVAR illustration Tea Jurišić čiji je novi mural oživio pročelje jedne zgrade u Ulici bana Josipa Jelačića u Zadru.

Mural je, pripovijeda, radila od utorka do subote prijepodne. Izrada je bila veoma izazovna, otkriva. "Vrijeme je bilo pomalo čudno, vremenska prognoza je bila ajme, ali napoljetku je ispalo bolje nego što sam očekivala, a i sve sam završila u roku", zadovoljna je Jurišić.

image

izrada murala

/Hrvoje Baudoin
image
/Hrvoje Baudoin
image
/Hrvoje Baudoin

"Riječ je o svojevrsnom poklonu građanima Zadra i susjedima na Voštarnici", pojašnjava Marko Boko iz kolektiva Graffiti na gradele, koji dodaje da su mural autorice Jurišić zajedno realizirali spomenuti kolektiv te Iskon.

"Mi kao kolektiv", nastavlja Boko, "već jedanaest godina u Bolu na Braču organiziramo veliki festival gdje se oslikavaju murali i grafiti, a aktivni smo i diljem Hrvatske pa se naši murali mogu zaista pronaći u svakom kutku zemlje. Sjajno je to što nas partneri poput Iskona prepoznaju i angažiraju da svojim radom unesemo malo boje i lijepih motiva u lokalnu zajednicu jer povratna informacija susjeda i prolaznika zaista bude sjajna - sive fasade dobivaju novo ruho, a mi pritom stvarno uživamo".

Posebnu zahvalu Boko ipak upućuje predstavnici stanara - gospođi Mladenki.

image
/Hrvoje Baudoin
image
/Hrvoje Baudoin

"Ona nas je danima lijepo pazila i hranila te je postala naša prava prijateljica - to su ti momenti koji ove projekte čine još ljepšima i bogatijima", zaključuje.

Ribe u Makarskoj

Jurišić, umjetnica iz Baške vode, koja trenutno živi na relaciji Hrvatska - Švicarska, otpočela je već svoj sljedeći projekt. Danas je već u Makarskoj gdje će jedan pothodnik uljepšati morskim motivima, motivima riba.

"Već sam dosta puta surađivala s gradom Makarskom i ostalim gradovima na Makarskoj rivijeri. Ovaj mural ima i edukativnu svrhu. Bit će prikazane ribe te njihovi latinski i hrvatski nazivi. To će i za odrasle i za djecu ovoga područja možda biti nešto bitno", smatra Jurišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:37