BRANKO FRANCESCHI

‘Muzej nam je do daljnjeg zatvoren pa djela Kraljevića i Bukovca izlažemo u aukcijskoj kući iz Rumunjske‘

Milan Steiner: Na kiwi

 NMMU
Kraljević, Vidović, Bukovac samo su neka od remek djela iz NMMU-a na izložbi kojom se otvara galerija aukcijske kuće Artmark u Zagrebu

Već neko vrijeme zbog obnove Nacionalni muzej moderne umjetnosti zatvorio je svoja vrata za posjetitelje. Prema riječima ravnatelja Branka Franceschija, radovi napreduju planiranom dinamikom, a s obzirom na to da se uz konstruktivnu sanaciju predviđa i projektira cjelokupna obnova Vranyczanyjeve palače, procjene izvođača su da će NMMU biti zatvoren iduće tri godine. To, međutim, nikako ne znači da muzej neće nastaviti sa svojom izložbenom djelatnošću.

image

Branko Franceschi

"Poučeni pozitivnim primjerom postava zbirke u zadarske Dvije palače, NMMU je nizu muzejskih institucija ponudio postav izložbe koja predstavlja neke od njenih segmenata. Za iduću godinu imamo dogovore s muzejima u Šibeniku, Križevcima, Dubrovniku, Labinu, a nastavljamo razgovore s kolegama iz Hrvatske i inozemstva. Od 20. srpnja u Sveučilišnoj galeriji u Mostaru, u sklopu izložbe ‘Svjetlo moderne‘ kolege Marina Ivanovića, skulpture iz zbirke NMMU postavljene su sa slikama iz zbirki Aluminija d.d. i Sveučilišta u Mostaru", najavljuje Franceschi. Uz to, kako dodaje, NMMU će nastaviti svoju prisutnost na likovnoj sceni organizacijom simpozija poput devedesetogodišnjice svog djelovanja u Vranyczanyjevoj palači koja se obilježava iduće godine, te nizom virtualnih izložbi u okviru websitea muzeja koje će tematski i fenomenološki predstavljati zbirku kako su to, uostalom, zadnjih godina običavali raditi. Također, kaže ravnatelj, namjeravaju pojačati izdavačku aktivnost. "To je ono što je vidljivo u javnosti, a mi ćemo nastaviti rad na problematici ustrojstva zbirke i ostalim srodnim muzejskim poslovima koji se odvijaju unutar institucije u svrhu optimalizacije njene djelatnosti."

image

Remek djela NMMU-a u galeriji Artmark

NMMU
image

Remek djela NMMU-a u galeriji Artmark

NMMU

Kada je pak riječ o izložbenim projektima u samom Zagrebu, tu je situacija kompliciranija zbog nedostatka prostora nakon potresa, no, kako izgleda, ovih se dana našlo sretno rješenje i NMMU će i u metropoli biti prisutan, iako izvan svog sjedišta.

"Kao poklon iz vedrog neba došla nam je ponuda podružnice aukcijske kuće Artmark u Zagrebu da periodično, dok njihova galerija nije zauzeta vlastitim programima, predstavljamo radove iz naše zbirke. Galerija Artmark smještena je u našem neposrednom susjedstvu, na dijagonalno suprotnoj strani Strossmayerova trga", kaže Franceschi. Artmark je aukcijska kuća sa sjedištem u Bukureštu osnovana 2008. godine radi promicanja istočnoeuropske umjetnosti te poticanja kulturne razmjene i umjetničkog tržišta u Rumunjskoj. Osnivanjem podružnica prošle su godine proširili svoju djelatnost na Hrvatsku i Bugarsku.

image

Miroslav Kraljević: Autoportret sa psom

NMMU
image

Milan Steiner: Na kiwi

NMMU

Suradnja zagrebačkog muzeja s tom rumunjskom aukcijskom kućom počinje već 25. srpnja otvaranjem Artmarkove galerije i, kako ističe Franceschi, "njenim uvođenjem u likovnu scenu i kulturni život Zagreba". Iz zbirke NMMU bit će tim povodom izloženo 26 radova kojima će sukladno rasporedu prostora, pod nazivom "Ljetni preludij", biti pokriveno razdoblje od prijelaza 19. u 20. stoljeće do visokog modernizma šezdesetih godina, a ulaz će biti besplatan. Među remek-djelima iz zbirke NMMU za ovu su izložbu odabrani, među ostalim, "Autoportret sa psom" Miroslava Kraljevića, "Autoportret" Josipa Račića, "Angelus" Emanuela Vidovića, "Na kiši" Milana Steinera, "Oblik prostora" Ivana Kožarića, "Razlistana forma IV" Vojina Bakića, "Lopoči I" Slave Raškaj, "Venera iz predgrađa" Milivoja Uzelca i "Portret Ivke Vraniczany" Vlahe Bukovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 15:58