Piše Pavica Knezović Belan

Madonnina knjiga ‘Sex‘ u kojoj se poigrava S&M-om otvorila je vrata za Miley te Kim Kardashian

Madonni je 64 godine i još uvijek ne odustaje od vlastite seksualnosti

 AFP
Knjiga je ponovno tiskana u nakladi od 800 od Madonne potpisanih primjeraka, pjevačica je podsjetila na svoju provokaciju

Madonnina knjiga "Sex", objavljena prije točno trideset godina, po mnogočemu i na najbolji način utjelovljuje devedesete. Neki će reći da je to bio najradikalniji potez u karijeri neke pop-zvijezde. Knjigu erotskih, vrlo sugestivnih fotografija koje je Madonna snimila sa svojim omiljenim fotografom Stevenom Meiselom (art direktor je bio Fabien Baron) pjevačica je objavila paralelno s albumom "Erotica" i, iako je izgledalo da nije moguće još više skandalizirati puritansku Ameriku, potpuno je sablaznila pristojne građane svoje domovine.

Za potrebe knjige i albuma Madonna je smislila novu personu - Ditu Parlo, seksualnu avanturisticu koja se prepušta svojim fantazijama kao da živi u svijetu - kako sama navodi na početku ove valjda najbolje prodavane coffee table knjige svih vremena - u kojem ne postoji pandemija AIDS-a.

"Sex", koji sam ja imala u rukama, nosi broj 0807 454. (Knjiga je po cijeni od 50 dolara prodana u nakladi od 1,5 milijuna primjeraka). To je odlično očuvana knjiga moje prijateljice. Na aluminijskim, srebrnim koricama tek sitnim verzalom piše SEX, a 128 stranica knjige povezane su spiralom. Većina fotografija su crno-bijele ili sepije i utjecaj na fotografski stil je očit - mnogo je tu od poetike Helmuta Newtona, Guya Bourdaina, Roberta Mapplethorpea... Madonna se rado poigrava imaginarijem S&M seksa - otprilike kao što je šira publika vidjela u njezinim spotovima za pjesme "Justify My Love" i "Erotica". A njezini "partneri u zločinu" su gotovo podjednako muškarci i žene - mnogo je tu poznatih likova kao što su Naomi Campbell, Isabella Rossellini, Ingrid Casares, Big Daddy Kane, njemački glumac Udo Kier, Vanilla Ice - koji joj je bio dečko u to doba, te mnogo protagonista umjetničkog i underground života New Yorka, Los Angelesa, Miamija - grada gdje je dobar dio toga i snimljeno.

Fotografije koje vidite niti nakon trideset godina ništa nisu izgubile na svojoj uzbudljivosti i provokativnosti i po mnogočemu to je biblija queer seksa.

"Značaj Madonne i knjige ‘Sex‘ za queer zajednicu apsolutno je kapitalan. Iako smo i dalje vrlo daleko od pravne jednakosti ili istinski reprezentativnih prikaza queer seksualnosti, treba imati na umu da danas većina mainstream glazbenika ipak teži ispuniti zahtjeve političke korektnosti u medijima te će tako skočiti na vlak nominalne podrške LGBT+ prava da ne bi izgubili pratitelje na društvenim mrežama. U devedesetima, međutim, dok su panične priče o AIDS-u harale medijima, a queer glasovi nisu dobivali medijski prostor, podrška LGBT+ zajednici bila je istinski hrabar potez - zato su to tek rijetki učinili. Madonna je tijekom cijele karijere iskazivala podršku ovoj zajednici, ali rane su devedesete bile vrijeme kad je ta podrška najviše značila", objašnjava Mislav Živković, autor u čijem je fokusu pop-kultura i čije smo tekstove često objavljivali u Svijetu kulture.

Knjiga je ponovno tiskana u nakladi od 800 od Madonne potpisanih primjeraka, a izložbom otvorenom krajem prošle godine u sklopu velikog umjetničkog sajma Art Basel Miami, danas 64-godišnja pjevačica ponovno je bila podsjetila na svoju provokaciju. Izložba je bila organizirana u suradnji s modnom kućom YSL i njezinim umjetničkim direktorom Anthonyjem Vaccarellom. Najavljujući reizdanje kontroverzne knjige, Madonna ju je apostrofirala kao umjetnički presedan koji je otvorio vrata izražavanju seksualnosti današnjih zvijezda kao što su Cardi B, Kim Kardashian ili Miley Cyrus. No, koliko je to bilo hrabro izdati početkom devedesetih možda najbolje govori skandal koji je izazvala Murphy Brown - televizijska novinarka koju je u istoimenom sitcomu tumačila Candice Bergen, kojoj su scenaristi dozvolili da rodi - izvanbračno dijete. Konzervativna Amerika toga doba gušila se u nevjerici zbog toga - a od nove Madonnine persone pogodila ju je kap!

image

Madonna, Sex

Marko Miscevic/Cropix

"Nisam siguran ni da je to najradikalniji potez u karijeri same Madonne. Je li radikalnije objaviti knjigu erotske umjetničke fotografije u jeku AIDS-a ili imati crnog Isusa u spotu u kojem gore križevi? Teško je mjeriti. Rekao bih da, ako već nije najradikalniji, knjiga ‘Sex‘ svakako je najreprezentativniji primjer radikalnosti jedne pop-zvijezde", objašnjava Živković te dodaje: "Današnje pop-zvijezde mogu raditi seks-diverzije upravo zato što ih je Madonna radila prije njih. Jasno je da takvi potezi nemaju niti približan kulturni značaj, ali je zanimljivo, međutim, što medijske reakcije otkrivaju dublje nejednakosti: kad su Cardi B i Megan Thee Stallion izvele svoj vrlo seksualan hit ‘WAP‘ na Grammyjima 2021., našao se velik broj ljudi koji su nastup okarakterizirali kao vulgaran i pretjeran, jer se radi o crnim izvođačicama, dok seksi nastup Due Lipe na istoj dodjeli nije dobio takve komentare. Madonna je pomogla da seks u pop-kulturi demistificiramo: prikazi seksa sami po sebi više nisu šokantni, tako da se možemo fokusirati na stvari u njihovoj pozadini - dinamiku moći i društvenu nejednakost. Kakav nam prikaz seksa odgovara, gdje je granica "dobrog ukusa", kakva je seksualnost poželjna, a kakva ne?"

image

Madonna, Sex

Marko Miscevic/Cropix
image

Madonna, Sex

Marko Miscevic/Cropix

Madonni je 64 godine i još uvijek ne odustaje od vlastite seksualnosti. Čini se da je odlično targetirala starost i seks kao suvremeni tabu i da je svojevoljno zauzela poziciju babe Jage - stare (i ružne) vještice koje se bojimo. U trenutku kada je izdala knjigu "Sex" Madonna je bila na svom vrhuncu - iza nje je turneja "Blond Ambition", dokumentarac "Truth or Dare" koji je do danas ostao bez presedana po vjerodostojnosti prikaza jedne pop-zvijezde. Fotografije u knjizi su - inzistira pjevačica - čista fantazija, no teško je ne primijetiti koliko Madonna uživa u sebi i ekshibicijama koje izvodi sa svojim prijateljima, ljubavnicima i ljubavnicama. No, kako objasniti ovo što radi danas?

"Madonna je u ovom trenutku na dosad neistraženom teritoriju. Drugi glazbenici iz njezine generacije umrli su, a u pop-glazbi ne postoji nitko s karijerom koja bi se dala usporediti. Madonnina je pozicija tako zaista jedinstvena, i zanimljivo je promatrati kako s jedne strane stavlja odnos seksa i starosti u prvi plan, a istovremeno se koristi filterima i estetskom kirurgijom da bi se vizualno pomladila. Radi se o kontradikciji koja trenutačno i nije sasvim jasna, ali i Madonnin je prikaz seksa prošao kroz razne faze, od ‘djevice‘ u vjenčanici, preko tantričke boginje, pa do fetiš-domine u koži. Ono što je sigurno jest to da je uvijek bila nekoliko koraka ispred svojih kolega i publike, i da njezini potezi imaju više smisla kad na njih gledamo s nekim vremenskim odmakom", smatra Mislav Živković.

Možda nam za trideset godina postane sve jasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:05