SAVEZNI ZLOČIN

Klimatskim aktivistima koji su bojom pošpricali slavnu skulpturu Edgara Degasa prijete dug zatvor i golema kazna

Timothy Martin i Joanna Smith

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia
Drastične akcije, tvrde članovi skupine Declare Emergency, nužne su da bi ljudi počeli ozbiljno razmišljati o stanju našeg svijeta

Timothy Martin i Joanna Smith, dvoje 53-godišnjih klimatskih aktivista koji su kraljem travnja ostavili crne i crvene otiske dlanova na staklu i postolju skulpture ‘Mala četrnaestgodišnja plesačica‘ francuskog umjetnika Edgara Degasa, u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u Washingtonu, privedeni su i prijeti im federalna optužnica.

Njih su se dvoje sami predali vlastima nakon što su ih iz Ureda državnog tužitelja optužili za "urotu za počinjenje kaznenog djela protiv Sjedinjenih Država" i "nanošenje štete Nacionalnoj umjetničkoj galeriji".

image

Degasova "Mala četrnaestogodišnja plesačica"

/Pd

Oni su, s još nekoliko članova skupine ‘Declare Emergency‘, protiv kojih nije dignuta optužnica, ušli 27. travnja u Galeriju "s namjerom da oštete skulpturu", tvrdi se u optužnici. Martin i Smith su u plastičnim bocama za vodu prokrijumčarili boju. Drugi članovi skupine snimali su ih kako razmazuju boju po postolju i prozirnom zaštitnom kutiji od pleksiglasa koja prekriva slavnu skulpturu iz 19. stoljeća. Također su snažno lupali po pleksiglasu, pokušavajući ga uništiti. Cijeli su incident (ili prosvjednuu akciju, ovisno iz kojeg kuta se gleda), snimili i novinari Washington Posta koje su aktivisti pozvali.

U Nacionalnoj umjetničkoj galeriji procijenili su štetu na 2400 dolara, što iznosi oko 2236 eura, no ona je, govore, mnogo veća. Morali su maknuti ‘Plesačicu‘ na 10 dana radi čišćenja i popravaka pa su posjetiteljima uskratili pogled na jednu od najpoznatijih skulptura na svijetu.

U slučaj je osim washingtonske policije uključen i FBI, a aktivistički dvojac mogao bi završiti u zatvoru na pet i više godina, te platiti masnu novčanu kaznu od 250.000 dolara na više.

Iz skupine Declare Emergency na Twitteru preuzeli odgovornost za učinjeno na sam dan akcije.

"Danas oko 11 sati, dvoje roditelja koji su prestravljeni za budućnost svoje djece (kao i sve djece) pokazali su što misle o tome u Nacionalnoj galeriji u DC-u. Klimatske promjene uzrokovat će glad, poplave, suše i razaranje ako ne djelujemo sada", objavili su.

image

Degasova "Mala četrnaestogodišnja plesačica"

/Pd

U izjavi za Fox News Digital napisali su kako znaju što je umjetnost, ali i da "treba pokazati koliko je hitno pitanje klimatskih promjena".

"Razumijemo vrijednost i važnost umjetnosti u našem društvu, a također znamo da je ona i sve što volimo na kocki ako se ne uhvatimo u koštac s klimatskom krizom s hitnošću koju zaslužuje", rekli su i dodali kako moraju pokazati svima koliko je situacija teška i to "na bilo koji nenasilan način".

"Moramo se suočiti s klimatskom krizom, a (drastične) akcije poput naše ljude tjeraju da se zamisli. Dovode svakog u takvo emocionalno stanje u kojem moramo biti da bismo shvatili koliko su stvari zapravo loše. Tako ćemo pronaći motivaciju i odlučiti se za spašavanje svijeta", zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:55