PRVA SUBOTA U MJESECU

I ove subote poznata umjetnica izvodi Tihu misu kontra onima koji kleče. Novost? Sve će biti i na poljskom

Arijana Lekić Fridrih, Tiha misa u Zagrebu

‘Nakon toliko nasilja nad ženama, žene i dalje nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti‘

"Tiha misa" je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić- Fridrih kao reakcija na upornu i intenziviranu re-tradicionalizaciju Ustavom definiranog sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći u navodnoj molitvi svake prve subote u mjesecu u 10 gradova u Hrvatskoj.

"Ono što se proteklih mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske odraz je sve snažnijeg prodora vjerskog fundamentalizma u javni i medijski prostor normalizirajući pritom diskurs koji čini podjele među pravima žena i muškaraca. Ove molitve u stopu prate scenarij iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Ne radi se o skupini muškaraca koji ‘mirno mole krunicu‘, radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim ‘Vitezovima‘ na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti.

Danas kad znamo da iza ovih "molitvi" stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati kakvu budućnost spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi.

image

Arijana Lekić Fridrih, Tiha misa u Splitu

/Press

Ove subote održat će se zato sedma po redu ‘Tiha misa‘, ali i dalje bez reakcije političkih vlasti ili Kaptola. Na nama, kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo sedmi put na javnu i dobro organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva ukidanje jednakosti žena koja je zajamčena Ustavom. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene treba zaštititi, a muškarce na koljenima ukloniti s trgova. Nakon toliko nasilja nad ženama, žene i dalje nisu politička tema i prepuštene su same sebi, nejednake su u svakom pogledu, i u životu i u smrti", poručuje udruga Domino.

Arijana Lekić- Fridrih i Udruga Domino ove će subote uz performans postaviti i veliku instalaciju na Trgu na hrvatskom i poljskom jeziku kako bi poruku mogli razumjeti i poljski "molitelji" okupljeni na navodnoj molitvi krunice.

"Ovime bismo podsjetili da se Republika Hrvatska evidentno okrenula, ne vjerskom, već mizoginom turizmu u čemu po našim saznanjima prednjačimo u svjetskim razmjerima.

Pozivamo građane da se pridruže inicijativama u svojim gradovima, Kaptol da se distancira od ovih organiziranih akcija i političke stranke da iskažu svoj stav djelovanjem u vlastitoj političkoj areni u kojoj se donose odluke", zaključuje udruga Domino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:01