STATUE DAMIENA HIRSTA

GIGANTSKI FETUSI ŠOKIRALI KATAR 'Kulturološki gledajući, riječ je o prvim nagim skulpturama na Srednjem istoku'

 Profimedia, Zuma Press - News

Zdravstveni autoriteti bolnice u Kataru našli su se na meti prigovora nakon što su javnosti pokazali četrnaest gigantskih brončanih skulptura Damiena Hirsta koje pokazuju put od začeća do rođenja.

Skulpture na otvorenom dočekuju posjetitelje u bolnicu Sidra i centralni su rad kolekcije moderne umjetnosti koja je ovaj tjedan otvorena u Dohi. Nazvane “Čudesni put”, pokazuju fetus kako raste u maternici, a sve kulminira rođenjem djeteta. Ova, posljednja skulptura, ima čak četrnaest metara.

Kako piše britanski Guardian, skulpture su prvi put pokazane u listopadu 2013. godine, nakon čega su sakrivene od javnog pogleda, a službeni je razlog bio da ih se štiti zbog radova na bolnici.

Hirst, enfant terrible britanske i svjetske scene, rekao je unaprijed, i prije otkrića ovih skulptura, da očekuje neke kontroverze te je za Doha News sam za sebe utvrdio: “To je vrlo hrabar potez. Kulturološki gledajući, riječ je o prvim nagim skulpturama na Srednjem istoku.”

Layla Ibrahim Bacha, koja je specijalizirala umjetnost i radi u Katar Fondaciji koju sponzorira vlada, i koja posjeduje najveći dio umjetnina u ovoj zemlji, rekla je: “Ne očekujemo da se svima sviđaju ove skulpture, niti da ih svi razumiju. Mi smo ovdje kako bismo pokrenuli debatu, kako bismo potakli na razmišljanje”. Dodala je i kako ovaj umjetnički rad simbolizira misiju bolnice Sidra, a to je briga o zdravlju majki i djece: “Vjerujem da je to izvrsna lokacija, a kada vidim koliko ljudi ovdje snima, vrlo je lako pretpostaviti da će postati kultno mjesto”.

Među šezdeset i pet radova u bolnici su mnoga djela međunarodno priznatih umjetnika kao i radovi autora iz arapskih zemalja, uključujući Katar. Primjerice, na četvrtom je katu neonska instalacija, “Slušam ocean i sve što čujem si ti” čija je autorica Tracy Emin, jednako kontroverzna Britanka kao i Hirst, a zajedno su svojedobno stasali uz Saatchija, zajednički su se nazvali Young British Artists. Kao i Hirstov rad, dodala je dalje Layla Ibrahim Bacha, tako su i ostali radovi birani vrlo pažljivo, također da potiču debate, ali i da “smiruju pacijente”.

Za Guardian je sirijski umjetnik, fotograf, Jaber al-Azmeh, rekao da je presretan jer se njegovi radovi nalaze na lokaciji gdje započinje novi život. Bolnica Sidra započela je primati prve pacijente u siječnju, operacijom su razdvojili sijamske blizance, bila je to prva operacija ove vrste u Kataru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:08