FESTIVAL STRIPA

Crtani romani šou: Predstavlja se novi strip o Spidermanu, prvi u Hrvatskoj nakon 13 godina

 Stjepan Šanrdk/crtani Romani šou
U sklopu festivala otvorit će se i izložba posvećena stripovima o izviđačima nastalima 1950-ih i ‘60-ih

Međunarodni festival stripa Crtani romani šou za vikend će se održati u zagrebačkoj Tvornici kulture. Tom će se prigodom, kako najavljuju, predstaviti i novo izdanje Spidermana, prvo nakon trinaest godina u Hrvatskoj.

Uz Udrugu Crtani romani šou, izlagači su ove godine Fibra, Sandorf, V.B.Z., Strip centar Tinto i Stripovi na kvadrat.
Izdavač Slaven Gorički, koji je nedavno otvorio i knjižaru posvećenu stripu u prolazu sestara Baković u centru Zagreba, najavio je i ovogodišnje goste, to su Štef Bartolić, Krešimir Biuk, Marko Dješka, Zoran Đukanović, Frano Petruša, Josip Sršen, Fran Strukan i Stjepan Šandrk. Gosti crtači koji su među njima će potpisivati i crtati stripove na licu mjesta.

Uživanje u umjetnosti

Samostalnu izložbu najavljuje slikar mlađe generacije, omiljen među kolekcionarima, Stjepan Šandrk.

Na ciklusu “Spektakl” radi posljednjih pet godina, zanima ga koliko je, u današnjem kontekstu fotografiranja za društvene mreže uz omiljena umjetnička djela, ostalo prostora za uživanje u umjetnosti, a koliko sve postaje spektaklom, koliko se ljudi trude doživjeti sliku konkretno, a koliko preko mobilnog telefona. Na webu pronalazi navedene prizore te od njih gradi sliku.

Uz ciklus “Spektakl” Šandrk će izložiti i novije radove, među kojima je prizor Spidermana na krovu automobila stradalog u ruševinama potresa.

Jules i ostali

Ovogodišnje izdanje izložbe “Hrvatski strip za djecu” pod nazivom “Julio Radilović Jules: Izviđači” posvećeno je stripovima o izviđačima nastalima 1950-ih i ‘60-ih godina u suradnji Julija Radilovića Julesa, Zvonimira Furtingera, Norberta Neugebauera i Rudija Aljinovića.

Objavljivani u Plavom vjesniku, pa kasnije u časopisima Dječji klub, Kurir, Oscar i drugima, ove su godine izvađeni iz naftalina i revalorizirani kako bismo provjerili rezoniraju li i još danas s najmlađim strip čitateljima.
Sam Jules će biti prisutan u Tvornici.

Po Spidermanu je, s početka priče, a riječ je o izdanju “Miles Morales: Ravno iz Brooklyna” snimljen i film koji je dobio Oscara za najbolji animirani film prošle godine. Govori o ranim Spidermanovim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:41