INFORMATIČKI SEKTOR

Sve dalje od društva znanja: Hrvatsku pretekla i Crna Gora!

Hrvatska je potonula na svjetskoj ljestvici konkurentnosti ICT sektora pa više nije ni među prvih 50
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Hrvatska je po konkurentnosti informatičkog sektora potonula za dva mjesta pa sada zauzima 51. mjesto na svjetskoj ljestvici.

Kako pokazuju podaci Svjetskog ekonomskog foruma, Hrvatsku je po konkurentnosti ICT sektora, osim razvijenijih zapadnih zemalja i Slovenije, pretekla i Crna Gora. Ispred nas su i čak i Kina, Indija i Tajland.

Slaba nam utjeha pritom može biti podatak da nam u leđa gledaju čak i neke članice Europske Unije, poput Grčke, Rumunjske i Bugarske, a od država u neporednom okruženju Makedonija, Srbija, Albanija i Bosna i Hercegovina.

Bolji samo od Balkana

- Hrvatska je, nakon velikog poboljšanja svoje ICT konkurentnosti u 2006. godini u posljednje tri godine na blagoj silaznoj putanji.

Ove smo godine napustili Top 50 i tako se još više udaljili od najrazvijenijih zemalja EU - upozorava Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a i Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Glavni razlozi za to su niska raspoloživost online javnih usluga, preveliki porezi i regulativa, slaba zaštita imovinskih prava i nedovoljna upotreba ICT tehnologije.

Najkonkurentniji ICT sektor imaju skandinavske države, već godinama a ove je to Švedska, zatim Singapur i SAD, dok su najslabije rangirane na popisu 133 zemlje svijeta afričke države.





RANG LISTA

1. Švedska

5. SAD

31. Slovenija

42. Crna Gora

51. Hrvatska

56. Grčka

71. Bugarska

84. Srbija

110. BiH

133. Čad





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 09:03