POTROŠNJA

Eko hranu kupuje tek 9 posto građana

Pad kupovne moći u vrijeme krize utjecao je na manju potrošnju ekoloških proizvoda

ZAGREB - Ekonomska kriza koja je promijenila potrošačke navike građana Hrvatske utjecala je i na pad konzumiranja ekoloških proizvoda.

Istraživaje GfK pokazuje da ekološki proizvedenu hranu kupuje samo oko devet posto građana, dok je prošle godine organski uzgojenu i proizvedenu hranu kupovalo 14 posto građana. Čak 66 posto Hrvata ne kupuje ekološku hranu, dok ponekad za tim skupljim proizvodima posegne oko 24 posto građana, a njih je prošle godine bilo 32 posto.

Skuplji proizvodi

Najvažniji razlog pada potrošnje ekološke hrane njezina je cijena koja je prosječno veća i do 30 posto u odnosu na obične proizvode. U Hrvatskoj se danas ekološka proizvodnja odvija na tek 10.000 hektara, a nešto više od 700 domaćih proizvođača ima ekocertifikat za ovu proizvodnju, pri čemu je najveći proizvođač Željko Mavrović koji se proteklih godina sa svojim proizvodima uspio probiti u velike trgovačke lance. Najveći dio eko hrane danas se u Hrvatsku uvozi iz europskih zemalja, a zemlje poput Italije, Španjolske i Njemačke zajedno imaju više od 40 posto ukupnih organskih polja u Europi.

Posebna oznaka

Istraživanje GfK pokazalo je i da su građani sve manje skeptični prema GM (genetski modificiranoj) hrani.

Bezuvjetno prihvaćanje GM proizvoda na niskoj je razini i pokazuje daljnje opadanje. Primjećuje se pad udjela građana koji aposlutno odbijaju GM proizvode jer je u 2005. takvih bilo čak 76 posto, a danas ih je samo 51 posto. Iako sve veći broj građana nema ništa protiv kupovanja GM proizvoda, ipak ih čak 90 posto smatra da je takve proizvode potrebno označiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 12:16