MAX MUMBY/INDIGO GETTY IMAGES
Skromni bogataš

Najpoželjniji britanski neženja, milijarder i kumče kralja Charlesa, priprema vjenčanje godine

Hugh Grosvenor, pripadnik stare aristokratske obitelji, 6. lipnja vjenčat će se za Oliviju Henson, menadžericu u jednoj britanskoj prehrambenoj tvrtki s kojom planira živjeti na velebnom imanju na sjeveru Engleske koje je u njegovoj obitelji od petnaestog stoljeća.

Hugh Grosvenor, pripadnik stare aristokratske obitelji, 6. lipnja vjenčat će se za Oliviju Henson, menadžericu u jednoj britanskoj prehrambenoj tvrtki s kojom planira živjeti na velebnom imanju na sjeveru Engleske koje je u njegovoj obitelji od petnaestog stoljeća.

Visoko britansko društvo s nestrpljenjem očekuje vjenčanje godine - Hugh Grosvenor, sedmi vojvoda od Westminstera koji se dugo smatrao najpoželjnijim neženjom u Velikoj Britaniji, 7. lipnja vjenčat će se za Oliviju Henson s kojom je u vezi tri godine. A po čemu se to smatra vjenčanjem godine postaje jasnije kada se zna da se radi o 33- godišnjem milijarderu (bogatstvo mu je procijenjeno na 10 milijardi funti), kumčetu kralja Charlesa III. i kumu budućeg kralja, malenog princa Georgea. Enormno bogatstvo koje ga svrstava među deset najbogatijih Britanca, naslijedio je 2016. nakon smrti oca Geralda Grosvenora, šestog vojvode Westminstera, koji mu je ostavio velebno imanje Grosvenor te globalnu tvrtku za nekretnine Grosvenor Group Limited koja je u posjedu obitelji od 1677. godine. Među nekretninama diljem svijeta od osamnaestog stoljeća vlasnici su oko 300 hektara zemlje i nekretnina u londonskim kvartovima Mayfair i Belgravia, kao i raznih drugih velebnih zgrada u centru Londona, pa i trgovačkog centra ONE u Liverpoolu.

image

Princ William i Hugh Grosvenor, vojvoda od Westminster na otvorenju rehabilitacijskog centra - Defence and National Rehabilitation Centre

AVALON.RED/AVALON/PROFIMEDIA
image

Maleni Hugh s princom Williamom s kojim je prijatelj cijeli život

ALAN DAVIDSON/SHUTTERSTOCK

No, iako je deset puta bogatiji od svog kuma, kralja Charlesa te je blizak s njegovim sinovima Williamom i Harryjem, navodno je i jedan od kumova malenom Archieju, živi daleko od javnosti, smatra se izuzetno skromnim momkom i umjesto tulumarenja radije se bavi ozbiljnim poslovima, sportom i humanitarnim radom. Sudjelovao je na Olimpijadi kao član streljačke reprezentacije, financijski podupire rehabilitaciju ranjenih pripadnika oružanih snaga, a donirao je i 2,5 milijuna funti zdravstvenoj službi kada je izbila pandemija COVID-19. Tada je rekao da je toliko zahvalan enormnom trudu liječnika i medicinskih sestara da im je najavio donirati još 10 milijuna funti.

image

Kralj Charles, tada još samo princ s Hughovim ocem Geraldom Grosvenorom 2014.

ANDREW MILLIGAN/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Sa svojom zaručnicom Olivijom Henson koja dolazi iz bankarske obitelji, a radi kao menadžerica u Belazu, londonskoj prehrambenoj tvrtki s certifikatom B-Corp, vjenčat će se u katedrali u Chesteru, gradiću udaljenom nekoliko kilometara od obiteljskog imanja Eaton Hall. Imanje s dvorcem u francuskom stilu, seoski je dom obitelji Grosvenor od 15. stoljeća i okruženo je brižno uređenim vrtovima i parkovima, poljoprivrednim zemljištem i šumom koja se prostire na više od 10.000 hektara.

image

Velebno obiteljsko imanje Eaton Hall u kojem budući supružnici planiraju živjeti

A.P.S. (UK)/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Iako ih posao veže za London, par je prošli tjedan otkrio kako će napustiti britansku prijestolnicu i vratiti se na zemlju njegovih predaka. Posjetili su u Chesteru tri ustanove koje financira njegova zaklada Duke‘s Westminster Foundation kao i tamošnju impozantnu katedralu gdje će se i vjenčati, a domaćinima su otkrili da su u procesu selidbe.

"Mislim da ćemo sljedeći put ovdje u katedrali biti puno nervozniji‘‘, s osmijehom je Hugh Grosvenor rekao za magazin Town & Country te dodao "Jako sam uzbuđen i zahvalan ovdašnjim ljudima na velikoj pomoći i podršci. Znam da će naše vjenčanje biti velika stvar za grad i sigurno još veća za nas i zato smo zahvalni za svaku pomoć koju smo do sada dobili. Trenutno smo u procesu selidbe, ovo je grad gdje namjeravamo pustiti korijene i graditi obitelj.‘‘

image

Theresa May, Hugh Grosvenor, Bahrainski princ Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa i princ William

SHUTTERSTOCK

A pomoć gradskih vlasti Chestera sigurno im je potrebna jer među uzvanicima na vjenčanju bit će puno pripadnika britanskog plemstva, s obzirom na to da je obitelj Grosvenor stoljećima u bliskim odnosima s kraljevskom obitelji. Pozivnice za vjenčanje dobili su kralj Charles i kraljica Camilla, kao i princ William i princeza Kate. Zbog zdravstvenog stanja Charlesa i Kate nije potvrđeno tko će se od starijih članova kraljevske obitelji na vjenčanju i pojaviti, a navodno je poziv upućen i princu Harryju i Meghan. Ali kako se šuška, oni će ovo vjenčanje zaobići kako svojim prisustvom ne bi postali bitnija vijest od samih mladenaca. Na vjenčanju se očekuje i dio političkog vrha jer se mladolikog Hugha često znalo viđati i uz bivšu premijerku Theresu May no kome su budući supružnici točno uputili poziv, još nije poznato.

Linker
17. svibanj 2024 15:23