MATTIA GUOLO
EKSKLUZIVNI INTERVJU

Matteo Bocelli govori o kompleksnom odnosu s ocem, otkriva kome se divi i zbog čega uživa - na traktoru

Talijanski tenor i sin Andree Bocellija prvi put nastupa u Hrvatskoj i to 2. srpnja u Opatiji u sklopu europske turneje "A Night with Matteo", a tim povodom dobili smo rijetku priliku za razgovor s talentiranim glazbenikom kojeg mnogi smatraju dostojnim nasljednikom njegova oca. Upoznajte ga!

Talijanski tenor i sin Andree Bocellija prvi put nastupa u Hrvatskoj i to 2. srpnja u Opatiji u sklopu europske turneje "A Night with Matteo", a tim povodom dobili smo rijetku priliku za razgovor s talentiranim glazbenikom kojeg mnogi smatraju dostojnim nasljednikom njegova oca. Upoznajte ga!

Jedan od prvih ljetnih koncerata "A Night with Matteo" 26-godišnjeg talijanskog tenora Mattea Bocellija zakazan je 2. srpnja na opatijskoj Ljetnoj pozornici, a održat će se u sklopu njegove ljetne europske turneje. To je ujedno i njegov prvi nastup u Hrvatskoj koji s nestrpljenjem iščekuju i njegove brojne obožavateljice koje će ga napokon imati priliku vidjeti i uživo.

Markantni glazbenik, inače sin slavnog tenora Andree Bocellija iz njegovog prvog braka s Enricom Cenzatti, u listopadu će proslaviti 27. rođendan. Sa starijom bratom Amosom, inženjerom aeronautike, odrastao je u vili "Il Balzo" u prestižnom toskanskom ljetovalištu Forte dei Marmi, na čijim pješčanim plažama se mjesto pod suncem na vrhuncu sezone plaća dvjesto eura.

image

Matteo Bocelli kreće na europsku turneju

DANIEL SCHARINGER/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

Matteo Bocelli na njoj nije proveo mnogo vremena jer je imao važnijeg posla. Odrastao je okružen glazbom, u koju se zaljubio kao dijete pa za njega nikad nije bilo dileme što je njegova profesionalna budućnost. Solo pjevanje i klavir studirao je na prestižnom Glazbenom konzervatoriju u Lucci, a zahvaljujući svom osebujnom baršunastom vokalu danas se s lakoćom kreće od opernih arija do izvedbi najvećih pop hitova. No, odlično se snalazi i u modelingu, što smo imali priliku vidjeti u modnim kampanjama za Guess, koje je 190 centimetara visoki model odradio s kolegicom Jennifer Lopez.

U ekskluzivnom razgovoru za Gloriju objasnio je svoj kompleksan odnos prepun ljubavi sa slavnim ocem, otkrio tko je najvažnija žena u njegovom životu, opisao svoju strast prema oldtimer džipovima i traktorima, te otkrio zašto se divi toskanskim seljacima s kojima radi u polju na golemom obiteljskom imanju u Lajaticu.

image

Matteo Bocelli u TV showu "Das große Schlagercomeback"

ROLF-PETER STOFFELS/IMAGO STOCK&PEOPLE/PROFIMEDIA

"Jako sam uzbuđen i sretan zbog svog prvog dolaska u Hrvatsku i koncerta u Opatiji, koji ću, siguran sam, kao i publika dugo pamtiti. Pripremam repertoar koji uključuje autorske pjesme s mog debitantskog albuma "Matteo", ali i moje najdraže operne arije te skladbe koje često pjevam kad sam kod kuće. Naziv "Noć s Matteom" odabrao sam kako bih naglasio intimnu atmosferu, želim da se gledatelji osjećaju kao da su u vrtu moje kuće i uživaju u veličanstvenoj ljepoti glazbe koju izvodim samo za njih u pratnji pijanista, gitarista, violinista, čelista i bubnjara", kaže Matteo Bocelli, koji se već može pohvaliti impresivnom karijerom.

Nastupa od svoje sedamnaeste godine, debitantski album "Matteo" objavio je lanjske jeseni, a producirao ga je kanadski superstar David Foster, producent, skladatelj i dobitnika čak 6 Grammyja koji je surađivao s velikanima poput "Earth, Wind & Fire", Natalie Cole, Michaela Boltona, Seala, Chaka Khana, Kennyja Rogersa, Dolly Parton, ‘N Synca, Glorije Estefan i, dakako, Andree Bocellija.

image

Matteo i Andrea Bocelli na partyju Vanity Faira na dodjeli Oscara ove godine

MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

"Moj otac je vrlo rano otkrio moj interes i glazbeni potencijal, no zapravo mi je bila ključna podrška Davida Fostera, koji nije samo vjerovao u mene nego me i ohrabrio za prve samostalne nastupe. I to u trenutku kad je moj otac mislio da je za taj korak mnogo, mnogo - prerano", govori Matteo Bocelli, čiji je odnos s ocem intenzivan i kompleksan. Andreine roditeljske brige i intuitivna potreba da zaštiti sina često su se sudarale s Matteovim željama, a danas nitko nije sretniji od 65-godišnjeg tenora što je u mlađem sinu dobio dostojnog nasljednika, čijim je mogućnostima samo nebo granica.

image
MATTIA GUOLO

"Svakako je bila privilegija odrastati uz mog oca, ali je to nosilo i mnoge izazove. Svaki dan sam gledao i učio od jednog od najboljih, no istodobno sam se morao nositi i s teretom njegovih iznimnih očekivanja. Prokletstvo glazbene umjetnosti je to što vam uvijek svi govore da možete i morate bolje, s čim se mladim ljudima ponekad teško nositi. S druge strane možda mi je baš zbog toga od samog početka bilo jasno da se moram izboriti za sebe, te pronaći svoj put iz sjene iznimno uspješnog i dominantnog oca", govori Matteo. Glazba je za njega najčišći, najdublji i najekspresivniji način komunikacije jer izražava emocije i značenje koje samo riječi ne mogu opisati. A kad smo pitali tko su njegovi najdraži pjevači bez razmišljanja je naveo Freddieja Mercuryja, legendarnog frontmena grupe The Queen, Franka Sinatru i Eda Sheerana, britanskog glazbenika s kojim je imao priliku i čast surađivati.

image

Matteo Bocelli i Bella Hadid u Rimu 2019.

ROMA/IPA/SHUTTERSTOCK

"Ne mogu zamisliti ljepši posao jer glazba povezuje ljude, iscjeljuje i liječi ranjene duše, nadahnjuje nas svojim univerzalnim jezikom za koji granice ne postoje. Stvaram intuitivno jer se nadahnuće može pojaviti u svakom trenutku. I kad ne sviram ili ne pjevam konstantno razmišljam o glazbi pa si čak zvukove koji me okružuju te riječi drugih ljudi ponekad prevodim u note... Sve oko mene može poslužiti za stvaralačko nadahnuće", nastavlja Matteo, koji je u svom markantnom izgledu spojio osobine svojih roditelja. Enrica Cenzatti bila je još maloljetna kad je ušla u bar u kojem je nastupao Andrea Bocelli, čiji ju nastup očarao. U braku su proveli deset godina, te dobili sinove Amosa i Mattea, a ubrzo nakon rastave 2002. Bocelli se preselio u Forte Dei Marmi, u njihovo susjedstvo kako bi sa sinovima mogao provoditi što više vremena.

image
MATTIA GUOLO

"Moja mama je definitivno najvažnija žena u mom životu. Njezinoj snazi i nježnosti se iskreno divim i duboko je poštujem. Ona je moje najčvršće uporište, moja snaga i najveća podrška, žena koja će me uvijek saslušati, utješiti i ohrabriti. I zauvijek bezuvjetno voljeti jer mama je uvijek mama", kaže Matteo, koji od roditelja nije upio samo ljubav prema glazbi, nego i svome kraju, zemlji i ljudima, te posvećenost disciplini, radu i poštenju.

image

Andrea Bocelli sa suprugom Veronicom, kćeri Virginijom te sinovima Matteom i Amosom

JAMES GOURLEY/SHUTTERSTOCK

"Svoju budućnost ne mogu zamisliti bez glazbe i umjetnosti, ali niti bez povezanosti sa zemljom i rodnim krajem, čijim se stanovnicima, toskanskim seljacima - divim. Ako nisam na turneji ili na probi pronaći ćete me na selu, gdje u radionici popravljam oldtimer džipove Willys, terenska vozila iz Drugog svjetskog rata, koje obožavam voziti. Ili sam na traktoru u polju, gdje naša obitelj već generacijama proizvodi vlastitu hranu i vino. Na taj način ostajem povezan sa zemljom, obiteljskom tradicijom i korijenima, a seljaci mi prenose svoje veliko znanje i bogato iskustvo, na čemu im dugujem beskrajnu zahvalnost", nastavlja Matteo koji se okušao i kao model.

image
MATTIA GUOLO

Njegov debitantski modni nastup s Jennifer Lopez u kampanji za Guess zadivio je modnog dizajnera Paula Marciana, koji ga otad redovito zove i angažira kao zaštitno lice svog brenda.

image

Matteo Bocelli, Sarah Ferguson i Andrea Bocelli na dodjeli nagrada Classic Brits Icon u Londonu 2018.

NILS JORGENSEN/SHUTTERSTOCK

"Iskustvo je odlično, ali iskreno, ne smatram se modelom. No, zahvaljujući modelingu, koji kao i glazba iziskuje mnogo odricanja, predanosti i koncentracije, stekao sam dodatno samopouzdanje te spoznao kako stvari funkcioniraju iza kulisa. I, što je najvažnije, naučio koliko je ozbiljnosti, truda i vremena cijelog tima potrebno da na kraju sve ispadne kako je i zamišljeno", zaključuje Matteo Bocelli.

image
MATTIA GUOLO
Linker
09. lipanj 2024 08:04