NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
Iz kute u sakoe

Male modne tajne influencerice i buduće liječnice: "Određene komade ciljano tražim u second hand trgovinama"

Puljanka Emili Dragaš, koja posljednje četiri godine u Zagrebu studira medicinu, velika je ljubiteljica mode i estetike, želja joj je postati dermatologinja, a svoj život dijeli sa psom Giorgiom, dečkom i svojom zajednicom na Instagramu i TikToku koja se stalno širi.

Puljanka Emili Dragaš, koja posljednje četiri godine u Zagrebu studira medicinu, velika je ljubiteljica mode i estetike, želja joj je postati dermatologinja, a svoj život dijeli sa psom Giorgiom, dečkom i svojom zajednicom na Instagramu i TikToku koja se stalno širi.

Influencerica Emili Dragaš (22) nije tipična predstavnica generacije Z jer osim što uživa u kreiranju sadržaja na društvenim mrežama ne želi, kaže, da joj to bude posao, već hobi, kao i dosad, pa je upisala Medicinski fakultet u Zagrebu, a trenutačno je na četvrtoj godini. Čim dođe kući s prakse u bolnici i skine bijelu kutu uskače u odijela, oversized sakoe i ljeti lanene komplete, a voli, ističe, zaviriti i u second hand dućane. Otkrila nam je kako održava kožu lica čistom i blistavom, a kosu sjajnom, što je inspirira, i kako se nosi s kritikama na društvenim mrežama.

Kako biste opisali svoj stil?

- Svoj stil bih opisala kao kontrastni spoj. Općenito sam više u minimalističkoj sferi i neutralnim bojama, ali volim svako toliko ubaciti i neki "pop of colour". Često nosim elegantne krojeve, ali jednako tako obožavam i oversized komade. Takvi spojevi različitosti najviše opisuju i moj karakter pa mi je prirodno da stil to prati.

Gdje najradije šopingirate?

- Najviše je to online kupovina. Kao i kod svih, tu su Zara i Mango, ali obožavam i Na-Kd i Cos. Volim kupovati i u vintage dućanima, najviše kapute i sakoe, mislim da se tako nađu najposebniji komadi.

Koji vam je najdraži odjevni predmet u ormaru?

- Najdraži komad mi je teddy kaput iz kojeg se ne skidam cijelu zimu. Obožavam kako izgleda i kako stoji, ali prije svega koliko me grije.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Nosite li second hand odjeću?

- Određene komade ciljano tražim u second hand trgovinama. Rijetko koji sako mi može nadmašiti dobar vintage muški sako. Njih i kapute najviše kupujem "iz druge ruke", a volim i pronaći unikatne komade nakita.

Da zavirimo u vaš ormar, čega bi bilo najviše?

- Rekla bih da bi bilo jako puno sakoa, njih baš volim, posebno onih oversized, ali i bijelih košulja svih vrsta i krojeva, one su mi favorit za proljeće i ljeto.

Kakvu estetiku najviše volite?

- Volim minimalizam s pomakom, odjeću neutralnih boja te da su krojevi i teksture ti koji daju posebnost tim komadima. To mi vrijedi i za modu i za interijer.

Koja je vaša beauty rutina?

- Dubinska hidratacija i zaštita kože od sunca su mi prioritet. Uz to, nokti mi uvijek moraju biti sređeni pa redovito idem na tretman trajnim lakom. Volim ponekad napraviti i brow lift, to je tretman koji mi skroz promijeni lice. Što se tiče make-upa, tu sam dosta jednostavna. Našminkam se svaki dan za 10-ak minuta i spremna sam. Preferiram prirodni make-up, volim se našaliti da sam vješta s dva make-up looka, jednim za svaki dan i malo jačim za posebne događaje.

Koji je vaš ‘‘go to‘‘ outfit ljeti?

- Najdraži ljetni outfit je bijeli lan od glave do pete. Najčešće su to lepršave lanene hlače s bijelom košuljom ili bijela lanena haljina. Uz takav outfit mi je super dodati smeđe dodatke, npr. torbicu i sandale.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Kako njegujete kosu?

- Rekla bih da je najveći faktor u njezi moje kose što je ne farbam i nastojim izbjegavati pretjerano peglanje i kovrčanje. Koristim heatless metodu za izradu kovrča svaku večer i tako imam frizuru a da ne štetim kosi. Osim prevencije oštećenja na ovaj način, obavezno koristim kvalitetne šampone i regenerator, a nakon pranja stavljam ulje za kosu i hidratantni sprej.

Bavite li se nekim sportom?

- Sport je uvijek dio mojeg života. Kroz djetinjstvo sam trenirala ples, i to 16 godina, to je bila moja velika ljubav, a sada kombiniram reformer pilates i teretanu. Pilates me dosta pokretima podsjeća na ples i to me baš ispunjava.

Tko je najviše utjecao na vaše modne izbore?

- Mislim da kao i kod svih veliki utjecaj imaju društvene mreže, ali me nekako najviše inspirira moja okolina. Otkad sam se doselila u Zagreb obožavam gledati predivne žene na ulici i to me najviše inspirira. Osim inspiracije koju crpim izvana, raspoloženje jako puno utječe na moje dnevne modne izbore i uvijek volim da moj outfit prikazuje ono što trenutačno osjećam, da oslikava moj karakter.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Koje online platforme najviše volite?

- Najviše vremena provodim na Instagramu, TikToku i Pinterestu, to bez dvojbe.

Kupujete li na putovanjima?

- Obožavam kupovinu na putovanjima. Uvijek stvari koje kupim na putovanju posebno cijenim jer imaju iza sebe neku priču. To mi posebno vrijedi za kupovinu nekih skupljih komada, njih kao da posebno čuvam za putovanja.

Volite li modne dodatke?

- Obožavam! Mislim da se i najjednostavniji outfit može transformirati u senzacionalni uz dobar nakit i dobre modne dodatke. Oni su ti koji daju karakter outfitu, barem je kod mene tako.

Koja vam estetika nije bliska?

- Mislim da maksimalizam nije ono čemu ja težim i prisutnost mnogo boja. Nemam neku estetiku koja mi se posebno ne sviđa, mislim da svaka estetika vuče sa sobom neki karakter koji odgovara svakoj osobi.

Koja vam je omiljena dizajnerica ili dizajner?

- Teško pitanje, ima ih dosta. Saint Laurent mi se sa svojim zadnjim ready-to-wear kolekcijama jako sviđa, kao i Jacquemus, njegovi komadi su mi uvijek pun pogodak, posebno krojevi koje ima. Veseli me vidjeti kako će se Gucci dalje mijenjati jer promjena koju vidim kroz kolekciju Ancora mi je odlična.

Posljednji komad odjeće koju ste kupili?

- Zadnje što sam kupila je bila vintage marama Dior u bež boji sa žutim detaljima. Obožavam takve marame za ljeto pa joj se baš veselim.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Iz čijeg biste ormara najradije posuđivali robu?

- Mislim da bi to bila Hailey Biber, ona u svojem ormaru ima dosta elegantnih i minimalističkih komada, ali i onih zabavnijih pa čini jednu super cjelinu. Kod nje ima dosta oversized komada, a svatko tko mene prati, zna da to obožavam.

Kakve mirise volite?

- Meni to najviše ovisi o godišnjem dobu. Zimi više volim nešto slađe i orijentalne mirise, dok po ljeti preferiram mineralne i drvenaste mirise.

Zašto ste se odlučili studirati medicinu i u kojoj grani medicine se vidite?

- Dosta sam vremena kao mala provela u bolnicama, ali me to nije odbilo, već privuklo. Negdje na početku srednje škole sam bila sigurna da je to najbolji odabir za mene. Što se tiče grane medicine, dermatologija je nešto u čemu se trenutačno vidim, ali ne volim biti zatvorenog uma i ograničiti se. Imam još dosta vremena do odabira specijalizacije pa ostavljam ta vrata širom otvorena za razne mogućnosti.

Koliko vremena vam oduzimaju društvene mreže?

- Ja sam osoba koja obožava imati pun raspored i stalno nešto raditi, tako da mislim da bi mi život bio puno siromašniji da nema društvenih mreža. Ta kreativa stvaranja sadržaja me stvarno opušta, jako to volim i mislim da je upravo to i ključ kako sve stignem balansirati. Imam osjećaj da su društvene mreže odmor koji mi treba od fakulteta, a fakultet odmor od društvenih mreža.

Kako se nosite s kritikama na društvenim mrežama i što biste poručili mladim djevojkama?

- S kritikama se nosim sve bolje i bolje. Dosta radim na sebi i znam tko sam pa me vanjske kritike sve manje dotiču. Naravno, svi imamo loš dan i na te dane nas sve dotakne, ali tu su onda bliski prijatelji i obitelj da nam pokažu što je ustvari bitno. Mladim djevojkama bih poručila da rade na sebi, da spoznaju tko su i da uvijek znaju koliko vrijede. Ako radimo na sebi i našem samopouzdanju, sve drugo je u životu lakše, a naše samopouzdanje je nešto što nam nitko ne može uzeti.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/ CROPIX

Što vas nadahnjuje?

- Sve oko mene. Obožavam slušati priče drugih ljudi, to me jako inspirira. Mislim da svaka osoba ima neku svoju jedinstvenu životnu priču koja je beskrajan izvor inspiracije. Ako se držimo striktno mode, onda su to najviše divne žene koje vidim na ulici. Kada vidim osobu na ulici, tad osjetim i njenu energiju i samim time mi daje puno više inspiracije od neke slike na Pinterestu. Uvijek mislim da je energija onaj zadnji dodatak outfitu koji ga čini posebnim.

Iz Pule ste u Zagreb došli na fakultet. Koliko vas je promijenio život u Zagrebu i na koji način?

- Sve više volim Zagreb. Volim to što mi ovaj grad omogućuje da se bavim onim što volim, da imam priliku sebe izražavati na ovaj način i da je tu cijela ta industrija. Uz to, grad je živ, uvijek se nešto događa, toliko je različitih ljudi s različitim interesima i to mi je super. Ove godine fakulteta su me dosta promijenile, ali to je tako prirodno, tada se život skroz promijeni. Osamostalila sam se, počela se kreativno izražavati i nekako više živjeti punim plućima. Ali uz sve to, Puli i Istri se rado vraćam, posebno ljeti.

Linker
22. svibanj 2024 09:39