LOREDANA SANGIULIANO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA LOREDANA SANGIULIANO/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
Počasna Zlatna palma

Holivudska diva bez premca: Govorili su joj da nije dovoljno lijepa, a ona je mislila da joj je karijera gotova u 40-ima

Jednoj od najvećih američkih umjetnica Meryl Streep "naklonio" se Filmski festival u Cannesu na koji se vratila nakon 35 godina i priznala kako je tada - 1989. mislila da joj je karijera pri kraju.

Jednoj od najvećih američkih umjetnica Meryl Streep "naklonio" se Filmski festival u Cannesu na koji se vratila nakon 35 godina i priznala kako je tada - 1989. mislila da joj je karijera pri kraju.

Rijetki su Juliette Binoche doveli do ruba suza izvan seta, no trenutak kad je kolegici Meryl Streep na 77. Filmskom festivalu u Cannesu uručila počasnu Zlatnu palmu pokrenuo je u francuskoj glumici lavinu emocija koje nije mogla zatomiti. Prekrila je lice rukama i na trenutak zastala, trudeći se vratiti kontrolu jer je pokraj nje stajalo "svjetsko blago", kako je opisala holivudsku legendu.

image

Juliette Binoche i Meryl Streep

VALERY HACHE AFP

Prestižno priznanje za životno djelo predala joj je uz izjavu da je Streep svojim glumačkim stilom "promijenila način na koji gledamo filmove u kinu". Kad to kaže umjetnica koju sunarodnjaci iz poštovanja zovu La Binoche, tvrdnja ima posebnu težinu. Malo je reći da je legendarna Meryl Streep, koja će iduće godine obilježiti pet desetljeća u zabavljačkoj industriji s rekordnom 21 nominacijom za Oscare (osvojila je tri) i rekordne 32 nominacije za Zlatni globus (ima ih devet), bila dirnuta.

image

Na ovogodišnjem festivalu dobila je počasnu Zlatnu palmu

VALERY HACHE AFP

Govor zahvale započela je riječima kako ju je gledanje retrospektivnih isječaka iz njenih filmova, čime je bila popraćena dodjela počasnog priznanja, podsjetilo na gledanje kroz prozor brzog vlaka.

"Ovo je gledanje mladosti kako leti u srednje godine, točno na mjesto gdje večeras stojim na ovoj pozornici. Toliko lica i toliko mjesta kojih se sjećam", kazala je Meryl. Prisutne je potom podsjetila da je u Cannesu prvi put nakon 36 godina i dodala nešto neočekivano: 1988. na istom mjestu je promovirala film "Plač u tami" misleći da joj je karijera završena s obzirom na skori 40. rođendan, a uz to je bila i mama troje djece (četvrto, kćer Louisu Jacobson, zvijezdu serije "Pozlaćeno doba", rodila je 1991.) Jer, tko bi dao dobru ulogu glumici u srednjim godinama i uz to predanoj mami?

Prisjećajući se ranijeg boravka u Cannesu i tmurnih misli, glumica je na dodjeli nagrade rekla: "U to vrijeme nije bilo nerealno očekivati da se karijera glumice tako završi. Jedini razlog zbog kojeg sam ovdje večeras i zbog kojeg sam nastavila glumiti su daroviti kolege s kojima sam radila, uključujući gospođu predsjednicu", dodala je pogledavši prema redateljici Greti Gerwig, ovogodišnjoj predsjednici žirija u Cannesu. Zašto? Zbog sporedne uloge u filmu "Male žene" iz 2019. koju joj je redateljica namijenila. Bila je oduševljena kad ju je Streep prihvatila.

image

Na premijeri filma "Le Deuxieme Acte", na 77. Filmskom festivalu u Cannesu

LOIC VENANCE AFP

Diva koja će za mjesec dana proslaviti 75. rođendan i čiji se brojni obožavatelji ponosno nazivaju "streeperi", doista je vjerovala kako će joj karijera završiti u četrdesetima. Potvrđuje to njen razgovor za Vogue povodom prve naslovnice za magazin, snimljene kad su joj bile 62 godine. Dodajmo i to da je nedugo prije toga osvojila trećeg Oscara za ulogu Margaret Thatcher u filmu "Željezna lady". Glumica je rekla "da je vjerojatno najstarija osoba koja im je ikada bila na coveru" i dodala da su joj nakon famoznog 40. rođendana ponudili čak tri uloge vještica.

Koliko god to danas zvučalo nevjerojatno jer sjedokosi modeli u zlatnim godinama uredno nose modne revije, a srebrna boja kose žena novi je trend, jedna od najvećih glumica bojala se da bi je starenje moglo skupo stajati.

No, dogodio se preokret. Filmska industrija danas je slavi zbog uloga ostvarenih u zrelim godinama. Po njima je najviše pamtimo. Primjerice, tumačila je ulogu narcisoidne filmske zvijezde Madeline Ashton u uvrnutoj komediji "Smrt joj dobro pristaje" s Bruceom Willisom i Goldie Hawn: bio je to njen rijedak ali pamtljiv izlet u taj žanr. Poslije trilera "Divlja rijeka" u kojem se obračunala s opakim kriminalcima (jednog tumači Kevin Bacon), utjelovila je 1995. nezaboravnu Francescu Johnson u jednom od najljepših ljubavnih filmova, "Mostovi okruga Madison". Majstorski ga je režirao Clint Eastwood koji joj je osobno ponudio rolu te preuzeo ulogu Roberta Kincaida. Dodajmo i to da je roman Roberta Jamesa Wallera - po kojem je snimljena bezvremenska ljubavna priča - jedna od najprodavanijih knjiga 20. stoljeća: za brojku od 50 milijuna prodanih primjeraka diljem svijeta dijelom je zaslužna i Meryl Streep.

Zbog uloge Roberte Guaspari, violinistice i glazbene pedagoginje, stvarne osobe koja je postala učiteljica na zamjeni u istočnom Harlemu i osnovala dječji orkestar koji je muzicirao u Carnegie Hallu, u filmu "Glazba mog srca" iz 1999., naučila je svirati violinu. Vježbala je instrument šest sati dnevno tijekom osam tjedana kako bi uvjerljivo odglumila stvarnu američku glazbenicu.

I danas impresivan film "Sati" iz 2002., dostupan mlađim generacijama na Netflixu, jednostavno se nije mogao snimiti bez Meryl Streep. U omnibusu o ženama, gdje se raščlanjuju tri isprepletene ženske sudbine iz različitih razdoblja (među kojima je i priča o posljednjem danu Virginije Woolf), tumači ulogu Clarisse Vaughan, Njujorčanke koja priprema zabavu za partnera u terminalnoj fazi AIDS-a.

Slijedi hit "Vrag nosi Pradu". Dovoljno je pomisliti na scenu u kojoj Streep, u ulozi Mirande Priestly, baca kaput na stol pripravnice Andreje Sachs, da nas preplavi nostalgija za dobrim, starim vremenima, kada su se snimali takvi filmovi. Malo je poznat podatak da je glumica uzela "one" naočale iz filma i iskoristila ih u pjesmi "Money, Money, Money" mjuzikla "Mamma Mia!" po kojem je također pamtimo, a snimila ga je također u zrelijoj dobi. Nastao je prema hitu s West Enda i Broadwaya, a Streep tumači lik Donne Sheridan, pjeva i pleše, a činjenica da je prilično dobro ovladala songovima krije se u podatku da je kao 12-godišnja djevojčica u New Jerseyu, na poticaj roditelja, oca Williama, ljekarnika i majke Mary, umjetnice, odlazila na satove solo pjevanja. Dodajmo i to da joj je pravo ime Mary Louise Streep (njime se i danas služi kad se potpisuje). Glumačke vještine brusila je najprije na koledžu Vassar dok je diplomirala na Yale School of Drama.

Prvog Oscara dobila je za glavnu žensku ulogu u filmu "Kramer protiv Kramera" (taj kipić je zaboravila u ženskom toaletu pa su joj ga naknadno donijeli), drugog za naslovnu ulogu u drami "Sofijin izbor", a trećeg za portret Margaret Thatcher.

Među njenim filmovima snimljenim u dobi kad su glumice prije tridesetak godina redatelji zaboravljali čim bi prešle 40, nalaze se "Sumnja", "Julie & Julia", "Začin za brak","Komplicirano je","Kolovoz: Okrug Osage" te jedan od rijetkih ako ne i jedini SF naslov, "Darovatelj". Svaki put joj uspijeva biti drugačija, izvući lik iz sebe bez posezanja u ladicu s arhivskim, otprije savladanim rolama. Kolege joj se dive zbog minuciozne ekspresije lica, vjeruje se da ima fotografsko pamćenje, a poznata je i po vještom "hvatanju" naglasaka, stranih ili unutar engleskog govornog područja. Stoga ne iznenađuje da Meryl Streep govori francuski i talijanski, a ovladala je osnovama njemačkog, ruskog te poljskog jezika.

Svojim jezičnim talentom zaprepastila je Dinu De Laurentiisa, producenta prvog "King Konga" iz 1976. godine. Prijavila se na audiciju za glavnu žensku ulogu Dwan, a kad ju je ovaj ugledao, obratio se ostalima na audiciji na talijanskom: "Tko je doveo ovu ružnu?" Mnogo godina kasnije, glumica je ispričala za Vanity Fair kako mu je uzvratila.

"Nije znao da razumijem talijanski i da ću mu odgovoriti. Rekla sam mu: ‘Žao mi je što mislite da sam previše ružna za vaš film, no vaše je mišljenje samo jedno od tisuću‘". Ulogu je naposljetku dobila Jessica Lange.

Iako se glumica nije dala smesti i nije dopustila da joj ružna opaska producenta naruši samopouzdanje, to zacijelo nije bio jedini kad joj je bilo rečeno ili se o njoj pričalo da nije lijepa na "holivudski način". Možda je to razlog zbog kojeg su je, katkad, znali zamijeniti s kolegicom i prijateljicom, Glenn Close, čiji se izgled također ne uklapa u "holivudske standarde".

Na kraju priče o ulogama koje je Streep ostvarila u srednjim i zlatnim godinama, recimo i to da ju je razvod od supruga, slavnog američkog kipara Dona Gummera, u listopadu prošle godine, na neki način osvježio i pomladio. Objava njenog publiciste isprva je mnoge šokirala jer je razvod uslijedio nakon 45 godina braka koji je smatran sretnim i postojanim.

"Razdvojeni su više od šest godina i iako će se uvijek brinuti jedno za drugo, odabrali su živjeti odvojeno", rečeno je o raspadu tog braka. Imaju četvero djece: pjevača i tekstopisca Henryja Wolfea (44), glumice Mamie Gummer (40), Grace Gummer (38) i Louisu Jacobson (33) te petero unučadi. Streep se još u srpnju 2020. iz Connecticuta preselila u novi dom, u Pasadeni, u Kaliforniji. Otkako je solo, njen odjevni stil je zanimljiviji i odvažniji, a u nekoliko navrata spajali su je s kolegom glumcem Martinom Shortom s kojim glumi u seriji "Samo ubojstva u zgradi". Meryl se na upite o novoj ljubavi samo zagonetno smješka.

Linker
04. lipanj 2024 16:20