UNIVERSAL/COURTESY EVERETT COLLECTION
Noć uzbuđenja

Sve je spremno za 96. dodjelu Oscara, a ovo su najveći favoriti: Hoće li opravdati očekivanja?

Najprestižnija filmska nagrada dodjeljuje se ove nedjelje u Los Angelesu. Uoči najuzbudljivije noći u Hollywoodu donosimo pregled predviđanja tko bi mogao kući ponijeti zlatne kipiće.

Najprestižnija filmska nagrada dodjeljuje se ove nedjelje u Los Angelesu. Uoči najuzbudljivije noći u Hollywoodu donosimo pregled predviđanja tko bi mogao kući ponijeti zlatne kipiće.

Najprestižnija dodjela filmske nagrade Oscar, održava se u noći s 10. na 11. ožujka u Dolby Theatreu u Los Angelesu. Domaćin ovogodišnje 96. dodjele, po četvrti put bit će Jimmy Kimmel. Nominacije su objavljene u siječnju, a biografski film o znanstveniku koji je stvorio atomsku bombu "Oppenheimer", redatalja Christophera Nolana dominira s čak 13 nominacija. Prati ga "Poor Things" koji ima 11 nominacija, a vestern Martina Scorsesea "Killers of the Flower Moon" ima njih deset.

S obzirom na to kako su već neke važne dodjele održane - SAG, BAFTA i Zlatni globusi, može se pretpostaviti tko će doma ponijeti Zlatne kipiće u najvažnijim kategorijama - najboljeg filma, glumca, glumice, redatelja te najboljeg sporednog glumca i glumice.

Već spomenute nagrade po mnogima su najbolji pokazatelj tko bi mogao pobijediti, ali i utjecati na odluku Akademije. Iako su već posljednjih godina osvojene BAFTA-e i Zlatni globusi značili da će filmovi također dobiti i Oscara, svjedočili smo i trenucima kada se dogodio obrat. Naime, prije dvije godine Oscara za najbolji film odnio je "Coda", takozvani "underdog" koji je iznenadio nakon što je većinu nagrada prije pomeo "The Power of the Dog". Također je i mjuzikl "La La Land" osvojio BAFTA- u i Zlatni globus 2017., a Oscar mu je izmakao za dlaku kada ga je te godine osvojio "Moonlight".

Prestižne nagrade 2023. godine su pokupili "The Fabelman" i "The Banshees of Inisherin", a na ostalim nagradama dominirao je film "Everything Everywhere All At Once". Ove godine sve upućuje da će hit Christophera Nolana, koji je već izdominirao s nagradama, osvojiti i one najprestižnije Oscare i to u kategorijama najboljeg redatelja, glumca, sporednog glumca i najboljeg filma.

Najbolji film

U kategoriji najboljeg filma ove godine nominirani su "American Fiction", "Anatomy of a Fall", "Barbie", "The Holdovers", "Killers of the Flower Moon", "Maestro", "Oppenheimer", "Past Lives", "Poor Things" i "The Zone of Interest". Publiku, ali i kritiku je oduševio biografski film o ocu atomske bombe Robertu Oppenheimeru, a nakon što je kinima zaradio vrtoglavih 879 milijuna eura te pokupio Zlatnog globusa i BAFTA-u u kategoriji najboljeg filma, mnogi predviđaju da će upravo film Christophera Nolana odnijeti titulu najboljeg filma.

Najbolji redatelj

Obožavatelje kino hita "Barbie" šokirala je vijest da Greta Gerwig nije nominirana za najbolju redateljicu, a ove godine u ovoj kategoriji natječu se Justine Triet ("Anatomy of a Fall"), Martin Scorsese ("Killers of the Flower Moon"), Christopher Nolan ("Oppenheimer"), Yorgos Lanthimos ("Poor Things") i Jonathan Glazer ("The Zone of Interest"). Kao i za film, Nolanu se također predviđa nagrada za najboljeg redatelja, a 53-godišnjak je već za "Oppenheimera" osvojio BAFTA-u, Directors Guild of America i Zlatni globus. A ako ga ove godine osvoji, to će mu biti prvi u karijeri.

image

Christopher Nolan najveći je favorit za titulu najboljeg redatelja

VALERIE MACON/AFP

Najbolji glumac

U ovoj kategoriji nominirani su Bradley Cooper ("Maestro"), Colman Domingo ("Rustin"), Paul Giamatti ("The Holdovers"), Cillian Murphy ("Oppenheimer") i Jeffrey Wright ("American Fiction"). Po svemu sudeći, Cillianu Murphyju predviđaju Zlatni kipić za ulogu oca atomske bombe Roberta Oppenheimera. Ovo je ujedno i 47-godišnjakova prva nominacija za Oscara.

image

Cillian Murphy već je osvojio važne nagrade, među kojima su BAFTA, SAG i Zlatni globus, a ovo mu je i prva nominacija za Oscara

DAVE HOGAN/HOGAN MEDIA/SHUTTERSTOCK

Najbolja glumica

Kao i za kategoriju najboljeg redatelja, obožavatelji "Barbie" filma bili su razočarani što za najbolju glumicu nije nominirana Margot Robbie. U utrci za najbolju glumicu, ove godine, natječu se Annette Bening ("Nyad"), Lily Gladstone ("Killers of the Flower Moon"), Sandra Hüller ("Anatomy of a Fall"), Carey Mulligan ("Maestro") i Emma Stone ("Poor Things"). Ovo će biti definitivno najuzbudljivija kategorija jer Lily Gladstone i Emma Stone su na drugim nagradama pokupile prestižne kipiće. Naime, Gladstone je osvojila Zlatni globus i SAG nagrade za najbolju glumicu, dok je Stone osvojila prestižnu britansku nagradu za najbolju glumicu i Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji.

Najbolji sporedni glumac

U ovoj kategoriji natječu se Sterling K. Brown ("American Fiction"), Robert De Niro ("Killers of the Flower Moon"), Robert Downey Jr. ("Oppenheimer"), Ryan Gosling ("Barbie") i Mark Ruffalo ("Poor Things"). Zlatni kipić za najboljeg sporednog glumca najviše se predviđa Robertu Downeyju Jr. koji je, po mnogima, maestralno odigrao Lewisa Straussa - umirovljenog časnika mornarice i visokopozicioniranog člana Komisije za atomsku energiju. Glumac je već osvojio tri važne nagrade - BAFTA-u, Zlatni globus, i SAG. Stoga mnogi predviđaju će ove nedjelje kući iz Dolby theatra otići s prvim zlatnim kipićem u karijeri.

image

Robert Downey Jr. osvojio je već tri prestižne nagrade - BAFTA-u, SAG i Zlatni globus

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK FOR SAG

Najbolja sporedna glumica

Za najbolju sporednu glumicu nominirane su Emily Blunt ("Oppenheimer"), Danielle Brooks ("The Color Purple"), America Ferrera ("Barbie"), Jodie Foster ("Nyad") i Da‘Vine Joy Randolph ("The Holdovers"). Upravo se Da‘Vine Joy Randolph u ulozi Mary Lamb, voditeljice školske kuhinje, predviđa nagrada najbolje sporedne glumice. Naime, kao i Robert Downey Jr., Da‘Vine je osvojila sve tri važne nagrade stoga 37-godišnjakinja ima veliki izgled za pobjedu.

Linker
26. travanj 2024 13:18