Veliki uspjeh

Nježna strana repera oštrog jezika: Supruga mu je najveća podrška i u borbi s anksioznošću

Triljski glazbenik Grgo Šipek Grše, prvi domaći izvođač na vrhu Billboardove ljestvice u Hrvatskoj, govori o tome kako je završio u frizerskoj školi i što ga motivira na pisanje provokativnih pjesama - zbog čega je dospio i na sud - te otkriva da mu je supruga Rafaela pomagala i financijski i emotivno, a osobito tijekom borbe s anksioznošću.

Mamma Mia, sve sad iman šta san ‘tia - stih je iz nove pjesme autora i repera Grge Šipeka, poznatog pod umjetničkim imenom Grše, koji se pokazao proročanskim. Triljski glazbenik je, naime, prvi Hrvat koji se našao na vrhu domaće Billboard ljestvice - ispred američke pjevačice Miley Cyrus i mnogih trap izvođača iz Srbije.

"Jako sam sretan i ponosan što je ‘Mamma Mia‘ pronašla put do publike. Ovo je priznanje cijelom mom timu jer ljestvica prikazuje realno stanje, što se zapravo sluša u Hrvatskoj. Zaista to nisam očekivao, ali, naravno, imao sam ambiciju biti na tom mjestu i sad sam dobio veliki vjetar u leđa", govori reper koji je na istoj ljestvici ima još jedan hit - pjesmu "Sip" s kojom je trenutačno sedmi po slušanosti u Hrvatskoj. Kriminal, droga, alkohol, raznorazne psovke, prostitucija... Nema toga o čemu se Grše libi repati.

"U svojim pjesama progovaram o socijalnim temama, bile one pozitivne ili negativne, no o kojima se definitivno treba razgovarati. Što više govorimo o društvenim problemima, oni će se uspješnije rješavati. Ja sam produkt ovog vremena - lošeg stanja u državi, besparice... Svoje pjesme živim i duboko proživljavam, one su odraz mene", govori Grše, rođen u Sinju, ali odrastao je u Trilju, gdje i danas živi. U djetinjstvu je bio okružen rock glazbom, a u njegovoj se obitelji slušalo doslovce sve osim hip-hopa i rapa.

"U tom sam žanru završio posve slučajno 2014. Prijatelj iz kvarta je pisao i producirao rap pjesme pa sam i ja dobio želju napraviti nešto svoje. Napisao sam tekst, a on mi je napravio beat i odmah sam se pronašao u tome", prisjeća se Grše, a da se u tim pjesmama pronalaze njegovi vršnjaci pa i mlađe generacije govore pune dvorane u kojima nastupa. Među njima je i Boćarski dom, gdje je nedavno nastupao na festivalu Drito te je održao dva samostalna koncerta u zagrebačkoj Tvornici Kulture.

image

Reper Grše otkriva da mu je supruga Rafaela pomagala i financijski i emotivno, a osobito tijekom borbe s anksioznošću.

SASA BURIĆ/ CROPIX

"Mislim da glazbena scena u Hrvatskoj ne ide ukorak s vremenom, a upravo je to dokaz zašto mladi u Hrvatskoj većinom slušaju srpske izvođače. Malo mjesta se daje nečem drugačijem u radijskom eteru i općenito u medijima. Smatram da su se mladi zasitili pjesama o moru, stini i ljubavi… Osim toga, promijenila su se i vremena, mladi i njihov pogled na život", ističe glazbenik koji je prvotno pohađao Tehničku i industrijsku školu Ruđera Boškovića u Sinju, no s obzirom na to da nije bio dobar đak, ponavljao je razred. Nakon toga prebacio se u Obrtničku školu u Splitu, smjer - frizer.

"Tu sam školu upisao reda radi, totalni sam antitalent. Moja supruga je isto frizerka, ali za razliku od mene - dobra frizerka", govori Grše koji se sa svojom Rafaelom vjenčao lani u triljskoj crkvi Svetog Stjepana Prvomučenika, nakon pet godina veze. Lani su dobili i sina Frana.

image

Reper Grše govori o tome kako je završio u frizerskoj školi i što ga motivira na pisanje provokativnih pjesama.

SASA BURIĆ/ CROPIX

"Moja Rafaela je zaslužna što sam ostvario sve što sam želio. Zajedno sa mnom je prolazila kroz niz prepreka, ona mi je definitivno najveća podrška. Imali smo težak period kada sam snimao prvi album, ona je radila čak dva posla da mi pomogne. Bez nje ne bih bio tu gdje sam sad", govori glazbenik dodajući da, kad je dobio sina, strahovao kako će balansirati između glazbe i obitelji. No uspio je sve posložiti pa vikendima nastupa, a tijekom radnog tjedna posvećen je Franu. Uz suprugu, veliki oslonac su mu majka Vanja i otac Juraj te tri godine stariji brat Luka. Njihova podrška bila mu je osobito dragocjena kad se borio s unutarnjim nemirima i anksioznosti.

image

Grše je prvi Hrvat koji se našao na vrhu domaće Billboard ljestvice i to dva tjedna za redom.

SASA BURIĆ/ CROPIX

"Trebalo mi je dugo da se priviknem na to da me ljudi prepoznaju. Svima koji pate od anksioznog poremećaja je teško, a stvar je još gora ako ste javna osoba pa vam dovikuju na ulici, gledaju vas.... To se meni događalo nakon što sam objavio prvi album. No s vremenom sam naučio donekle kontrolirati taj neugodan osjećaj i stanje mi ide na bolje", govori.

Osim zbog glazbenih hitova, Grše je u posljednje vrijeme u fokusu javnosti i zbog jednog sudskog procesa. Tužio ga je, naime, nogometni menadžer i bivši igrač Zoran Mamić zbog pjesme "Mamići", a koju je Grše prije dvije godine snimio s kolegom Vojkom V-om. To ga, kaže Grše, nije nimalo obeshrabrilo niti pokolebalo u pisanju.

"Smatram da nam nitko ne smije zabraniti niti ograničiti slobodu. Bez nje, umjetnost ne postoji", zaključuje glazbenik koji do kraja godine namjerava objaviti novi album.

Linker
12. ožujak 2024 15:21