Gloria & Svjetlost

Slučaj mrena: Umjetnom lećom do veće kvalitete života

Oftalmolog Krešimir Gabrić otkriva koji su znakovi nastanka mrene te kako se uz pomoć najsuvremenijih uređaja i umjetnih leća znantno povećava kvaliteta života

Svoju prvu operaciju mrene zagrebački oftalmolog Krešimir Gabrić (32) izveo je kad mu je bilo samo 12 godina. Dakako, na plastičnom modelu oka koji kirurzima služi za vježbanje. I to - bez greške. "Ah, početnička sreća", prokomentirao je uspjeh svog mlađeg sina prof. dr. sc. Nikica Gabrić, osnivač i ravnatelj Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.

"I danas pamtim te njegove riječi. Brat Ivan i ja odrasli smo uz tatin posao, odmalena smo gledali s koliko lakoće i ljubavi operira. Upijao sam i memorirao svaki njegov pokret. Tada, naravno, nisam razumio što i zašto moram napraviti baš tako, zašto na koji pokret potrošiti određenu količinu vremena, ali uspio sam. No, dok sam pohađao zagrebačku XV. gimnaziju, razmišljao sam i o drugim zanimanjima jer nisam želio raditi tako puno kao tata, koji je pacijentima bio na raspolaganju 24 sata na dan. Kao i danas. Ipak, i mene i brata uspio je zadržati u medicini, zaraziti nas strašću prema kirurgiji oka. Danas sam mu beskrajno zahvalan. To što radim volim, radim s užitkom i sretan samšto mogu operirat", kaže Krešimir Gabrić, koji je na svoj rođendan, samo tri tjedna nakon što je diplomirao na Medicinskom fakultetu, započeo specijalizaciju u očevoj klinici, gdje radi i danas.

Sa skidanja dioptrije laserom brzo je prešao na operacije mrene. Zamućenje očne leće prije se operiralo u osoba starijih od 75 - jer se čekalo da mrena "sazre", rez je bio dugačak 6 milimetara, oporavak nakon uklanjanja podulji - dok se mrena danas operira već i prije 50. godine. S razvojem oftalmologije i tehnologije taj je zahvat postao minimalno invazivan, a rez ultrazvučnom sondom dug je samo dva milimetra. Sonda izgledom podsjeća na kemijsku olovku. Energija sonde, čija jakost ovisi o tome je li mrena tvrda, mekša ili posve mekana, "razbija" mrenu, koja se potom usisa.

Jedan od prvih znakova nastanka mrene je osjećaj nedostatka svjetla koje ne prodire istim intenzitetom kao prije, što nam smeta kod čitanja ili gledanja na daljinu

"Velik napredak u postupku je izum PHACO sonde. Tvrde mrene se, pojednostavljeno rečeno, "usitne" ultrazvukom. PHACO sonda koristi znatno slabiji ultrazvuk da je razbije i usisa. Slabiji ultrazvuk pak proizvodi znatno manje toplinske energije koja može oštetiti rožnicu. Zato je bolje mrenu operirati što prije jer nam današnja tehnologija i znanje to omogućavaju", objašnjava doktor Krešimir Gabrić.

Jedan od prvih znakova nastanka mrene je osjećaj nedostatka svjetla koje ne prodire istim intenzitetom kao prije, što nam smeta kod čitanja ili gledanja na daljinu. Simptomi mogu biti različiti, čak i dvostruke slike, a ponekad ih i ne primijetimo jer ovise o tome je li se leća zamutila u sredini, na stražnjem dijelu, sa strane... Kako najlakše dočarati mrenu? Zamislite kristalno čist prozor kroz koji bez problema vidite. Ako po staklu u tankom sloju razmažete blato, vidjet ćete slabije, a kako je sloj blata deblji, vidljivost se smanjuje, odnosno mrena se razvija smanjujući i kvantitetu i kvalitetu vida, sve do sljepoće. S razvojem mrene, raste i minus ili plus dioptrija. U početku problem rješavamo naočalama za čitanje, rad na kompjutoru i prilikom vožnje. Potom kreće zamućenje leće, a dioptrija se, zbog akomodacije oka, smanjuje ili prijeđe u minus pa na daljinu vidite, dok na blizinu ne. To je dugogodišnji proces u kojem pacijent tek kad takoreći preko noći "ostane" bez vida shvati da nešto nije u redu.

"Stoga se više ne čeka da osoba izgubi 40 ili 50 posto vida. Čim se dijagnosticira dioptrija, odnosno zamućenje leće, operativnim zahvatom skidamo mrenu, a prirodnu leću zamijenimo umjetnom. Tri su vrste: multifokalna, uz koju više ne morate nositi naočale, uz monofokalnu vidite na daljinu i vozite automobil bez problema, dok sitne detalje na komandnoj ploči ne vidite jasno, a uz monofokalnu s produženim spektrom naočale vam služe samo za čitanje", kaže Krešimir Gabrić, dodajući da u Svjetlosti rade s najnovijim uređajem Catalys u laserskoj operaciji mrene. I taj je uređaj nastavak suradnje sa svjetskom farmaceutskom tvrtkom Johnson&Johnson čiji su referentni centar - 2014. Klinika Svjetlost bila je jedan od pet centara u svijetu koja je počela ugrađivati njihove Symfony leće, a 2018. Synergy, koje omogućuju dobar vid na svim udaljenostima.

image
MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX

"Odstranjena mrena više se ne pojavljuje, a premda još ne postoji savršena umjetna leća poput naše prirodne s kojom, ako nemamo dioptriju, vidimo sve jednako i na svakoj udaljenosti, ove su leće najbolji kompromis koji postoji. Naime, znanstvenici su zaključili da najveći postotak vremena radimo "na blizinu", od čitanja, rada na kompjutoru i niza drugih stvari. Zato su stvorili umjetnu optiku koja nam na udaljenosti 60 - 70 centimetra omogućuje savršen vid, dok je na velikim udaljenostima još neznatno lošiji. Stoga mi u Svjetlosti svakom pacijentu detaljno objasnimo što sve može očekivati nakon operacije mrene. Najgore je obećati nemoguće ili dati lažnu nadu - iskren pristup i razgovor, vrhunski aparati i vrhunski specijalisti jedini su put do uspjeha i zadovoljnog pacijenta. Medicina i znanost napreduju iz dana u dan, naša Klinika sudjeluje u različitim svjetskim istraživanjima pa vjerujem da će i umjetne leće s vremenom biti dovedene do savršenstva", zaključuje doktor Krešimir Gabrić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Klinika Svjetlost

Linker
11. svibanj 2024 22:51