ALEKSANDAR SELAK
Glazbenik nove ere

Marko Bošnjak otkriva nam koja je njegova definicija autentičnosti, kako ga opisuju prijatelji i odakle crpi modnu inspiraciju

Jedan od ambasadora kampanje "Od čega si ti?" na glazbenoj sceni prisutan je od malih nogu, a svoj put do srca publike osim sjajnim vokalom pronašao je i zahvaljujući svojoj posebnosti, ali i hrabrim i odvažnim outfitima.

Jedan od ambasadora kampanje "Od čega si ti?" na glazbenoj sceni prisutan je od malih nogu, a svoj put do srca publike osim sjajnim vokalom pronašao je i zahvaljujući svojoj posebnosti, ali i hrabrim i odvažnim outfitima.

Glazbenik Marko Bošnjak slovi kao jedan od najperspektivnijih mladih glazbenika domaće scene, koji svojim pjesmama pomiče granice. On je svoj put u tom svijetu započeo kao dječak i već je tada osvojio srca obožavatelja svojim raskošnim vokalom i emocijom koju s neopisivom lakoćom prenosi na druge, a sve to uz veliku dozu skromnosti. Autentičnost je važan dio Markove osobnosti, no što se krije iza nje? S glazbenikom, koji je ambasador kampanje "Od čega si ti?", razgovarali smo o njegovim nadanjima, strahovima, o tome što ga inspirira, u čemu vidi ljepotu i kako zadržati autentičnost u svijetu prepunom stereotipa.

Marko, slovite kao jedan od najperspektivnijih mladih glazbenika domaće scene koji svojim pjesmama pomiče glazbene granice. Jeste li se nadali tome kada ste započinjali svoju karijeru?

- Kada sam započinjao svoju karijeru, nisam imao jasnu viziju gdje će me ona odvesti, budući da sam bio dijete. No, uvijek sam vjerovao u snagu autentičnosti i iskrenosti u glazbi. Moje želje su bile i još uvijek su velike, ali ono što me najviše vodi je ljubav prema stvaranju i povezivanju s publikom. Svaki korak je bio posebna priča, a pomicanjem svojih osobnih granica dolazi i do pomicanja glazbenih granica kao prirodan rezultat nečega u što uložiš cijelog sebe.

image
ALEKSANDAR SELAK

Osim onih glazbenih, pomičete i granice muške mode. Odakle crpite inspiraciju za modne kombinacije kojima privlačite pažnju gdje se pojavite i imate li neki uzor što se toga tiče?

- Inspiraciju za modne kombinacije crpim iz raznih izvora - od ulične mode do klasičnih umjetničkih djela i povijesnih trendova. Volim kombinirati neočekivane elemente i uvijek težim izražavanju svog unutarnjeg stanja kroz odjeću. Uzor mi je, između ostalih, David Bowie, koji je kroz svoj stil uvijek prenosio snažne poruke. Inspiracija mi je i Ballroom kultura - afroamerička i latino alternativna LGBTQ+ subkultura koja je nastala u New Yorku, koja na predivan način njeguje individualnu ekspresiju svih nas.

Glazbom se bavite od malih nogu, šira publika upoznala vas je još kao dječaka kada ste sa samo 11 godina nastupili u talent showu "Zvjezdice" i sve oborili s nogu emotivnom izvedbom pjesme Zdravka Čolića "Kao moja mati". Već ste tada posjedovali tu neku svoju autentičnost, ali koliko se odrasli Marko razlikuje danas od tog Marka dječaka?

- Odrasli Marko se razlikuje u smislu iskustva i samopouzdanja, ali srž ostaje ista. Još uvijek osjećam istu ljubav prema glazbi i izražavanju emocija kroz nju. Naučio sam više o sebi i svijetu, a to se reflektira u mojoj glazbi koja je sada zrelija i slojevitija. Osim toga se razlikujem i fizički, i svjetonazorski. Vjerujem da upravo ta promjena nekim ljudima koji me pamte od malena nije ugodna. Ne ulazim u razloge zbog čega je to tako, ali zasigurno znam da se ljudi mijenjaju i odrastaju, bez obzira na očekivanja okoline.

Što za vas znači biti autentičan, koja je definicija autentičnosti po vama? Kako biste vi sami sebe opisali, a kako bi vas opisali vaši prijatelji? Koji od ovih atributa najbolje odgovaraju uz vaš karakter - strastven, umjetnički, hrabar, znatiželjan, ritmičan, karizmatičan, revolucionaran ili vatren?

- Biti autentičan znači biti vjeran sebi, bez obzira na vanjske pritiske i očekivanja. To je hrabrost da izrazite svoje prave misli, osjećaje i vizije, čak i kada je to teško ili nepopularno. Autentičnost je iskrenost prema sebi i drugima. Pokazivati sebe svijetu upravo onako kako misliš da treba, bez da ikoga pitaš za dopuštenje. A moji prijatelji bi me vjerojatno opisali kao karizmatičnog i hrabrog, jer se ne bojim izraziti svoje stavove i uvijek težim novim izazovima. Mislim da atributi kao što su - strastven, umjetnički, hrabar, znatiželjan, ritmičan, karizmatičan, revolucionaran i vatren na neki način odražavaju moj karakter. Upravo su to i neke od osobina koje možemo pronaći na novim bočicama Cockte, a kroz kupovinu bočice s atributom koji nas najbolje opisuje možemo izraziti ili podržati svoju autentičnost. Novom ambalažom možemo razveseliti i članove obitelji ili prijatelje.

Koje su Vaše nade i strahovi?

- Nadam se da ću svojim radom nastaviti inspirirati ljude i širiti poruke ljubavi i iskrenosti. Strah me je gubitka te iskrenosti u svijetu koji je često grub prema svima nama. Također, bojim se da strah od očekivanja ili bilo čega drugog, preuzme kontrolu nad mojim životom kojeg se trudim voditi bez straha i ograničenja.

U čemu najčešće vidite ljepotu i kako održavate svoju autentičnost u svijetu prepunom stereotipa?

- Ja ljepotu najčešće vidim u jednostavnim stvarima - u prirodi, u ljudskim emocijama, u trenucima iskrene radosti. Održavam svoju “autentičnost” tako što se svakodnevno podsjećam na svoje vrijednosti i strasti, i trudim se biti svjestan utjecaja koje okolina može imati na mene. Bez obzira na sve druge, vodim odlične razgovore sam sa sobom i to mi definitivno pomaže. A otkrio sam i bočice Cockte koje svojim dizajnom opisuju baš mene i to mi je baš fora.

Ovih ste dana predstavili svoj novi singl "Asfalt" koji ste snimili s Ivom Lorens. Po čemu se razlikuje od vaših dosadašnjih pjesama i kako je bilo surađivati s njom?

- "Asfalt" se razlikuje od mojih dosadašnjih pjesama po zvuku i tematici. To je pjesma koja istražuje urbanu svakodnevicu i kontraste života u gradu. Ono što je važno istaknuti je da smo stvarno dali sve od sebe da napravimo jedan “Gen Z summer banger” i mislim da smo na neki način već uspjeli u tome. Suradnja s Ivom Lorens bila je fantastična - njezina energija i talent su dali novu dimenziju pjesmi. Zajedno smo stvorili nešto što odražava našu zajedničku viziju ljetnog kaosa.

Možete li zamisliti život bez glazbe i čime biste se voljeli baviti da niste glazbenik? Znamo da vam nikakvi poslovi nisu strani, prije dvije godine ste se okušali i u radu vani. Točnije u Berlinu, gdje ste radili u jednom fast foodu što je tada poprilično zaintrigiralo našu javnost. Što mislite koji je razlog tome?

- Teško je zamisliti život bez glazbe, ali ako bih morao, vjerojatno bih se bavio nekom vrstom umjetnosti ili kreativnog izražavanja. Rad u Berlinu i u Zagrebu bio je dragocjeno iskustvo koje me naučilo puno toga životu. Mislim da je javnost bila zaintrigirana time jer je to pokazalo drugu, ljudsku stranu mog života, izvan prividnog glamura glazbene scene. Realnost je takva da na kraju mjeseca nešto treba platiti račune. Ne sramim se rada i ne sramim se bilo čega što na pošten način zaradiš za sebe.

Koja je vaša poruka mladim ljudima koji se tek pronalaze, koji je po vama najbolji recept za autentičnost?

- Moja poruka mladima je da uvijek budu vjerni sebi i da ne dopuštaju da ih tuđa mišljenja skrenu s puta. Najbolji recept za autentičnost je samospoznaja - razumijevanje vlastitih vrijednosti, želja i snova, te hrabrost da ih slijede bez obzira na prepreke.

I za kraj, kako ćete provesti ovo ljeto?

- Ovo ljeto planiram provesti putujući i stvarajući novu glazbu. Volim istraživati nove lokacije jer one uvijek donesu svježu inspiraciju. Također, planiram provesti vrijeme s prijateljima, uživati u opuštenim trenucima i napuniti baterije uz more za sve nadolazeće projekte. Uživat ću i u okusima Cockte te pokazati svoju autentičnost s osobinom koja me opisuje i daje mi odgovor na pitanje "Od čega si ti?".


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Gloria x Cockta

Linker
05. listopad 2024 17:49