Eurosong 2024.

Tko je glazbenica Teya Dora koja će predstavljati Srbiju na Euroviziji u Švedskoj?

U napetom subotnjem finalu najviše glasova publike dobila je Teyina glavna konkurentica Breskvica, no žiri je odlučio da u Malmö putuje mlada kantautorica pravog imena Teodora Pavlovska i njezina pjesma posvećena cvijetu, simbolu srpskog otpora u Prvom svjetskom ratu.

Nakon Hrvatske i Srbija je izabrala pjesmu koja će ju predstavljati na skorašnjem izboru za pjesmu Eurovizije u Švedskoj. Radi se o baladi ‘‘Ramonda‘‘ koju izvodi mlada kantautorica Teya Dora pravog imena Teodora Pavlovska.

‘‘Malo sam zbunjena‘‘, izjavila je Teodora nakon pobjede na, no ubrzo je samouvjereno dodala: ‘‘Neću vas razočarati, bit ćemo najbolji‘‘.

Teya Dora dobila je najviše glasova peteročlanog žirija u kojem su bili Žika Zana, Ivana Rašić poznatija kao Sajsi MC, Dejan Petrović, Aleksandar Sedlar i predsjednica žirija Marija Šerifović, te 10 glasova na temelju SMS-poruka od publike. Zahvaljujući ocjenama žirija prestigla je svoju glavnu ‘konkurenticu‘ Anđelu Ignjatović Breskvicu koja je bila glavni favorit publike čiji hit ‘‘Loša‘‘ u Hrvatskoj obara rekorde slušanosti na You Tubeu. No publika nije bila dovoljna pa u Malmö putuje Teya Dora.

Ova pjevačica, kompozitorica i autorica stihova a studirala je na prestižnom američkom sveučilištu Berklee College of Music za koji je dobila stipendiju. Naime, mnogi su nakon prvih polufinalnih večeri srpskog natjecanja mislili kako je Teodora zapravo dvadesetogodišnjakinja jer izgleda vrlo mladoliko. No, Teya Dora je rođena 1992. godine u Boru i ima 32 godine. Završila je glazbenu školu u Beogradu, potom je otišla na već spomenuti College of Music u Bostonu gdje je studirala pjevanje. Potom je ostala u Americi i jedno vrijeme živjela i u New Yorku.

Godinama je pisala pjesme za druge srpske izvođače, a 2019. odlučila je i sama zapjevati. Njezina prva pjesma "Da na meni je‘‘, postala je hit baš kao i nekoliko pjesama koje je tri godine napisala je za filmski serijal ‘‘Južni vetar‘‘ . Među njima je i pjesma "Džanum" objavljena 2023. koja je osvojila društvene mreže i platforme. Njezina pjesma je nakon šest mjeseci poslušana više od 42 milijuna puta samo na servisu Spotify, a na YouTubeu je imala 43 milijuna pregleda. Na Tik Toku je imala više od 400 milijuna je pregleda i došla je šestog mjesta na Billboardovoj ljestvici Croatia Songs te četvrtog na globalnoj ljestvici Daily Viral Songs na Spotifyu.

Pjesma ‘‘Ramonda‘‘ govori o rijetkom cvijetu koji u Srbiji nosi naziv Natalijina Ramonda i simbol je palih srpskih junaka u Prvom svjetskom ratu. A kako se radi o biljci koja nosi i naziv ‘‘cvijet feniks‘‘ zbog svog svojstva da i kada se potpuno osuši, oživi samo uz s pomoću dvije, tri kapi vode, pjevačica je izjavila kako je to najbolja poruka s kojom odlazi na Eurosong 2024.

Linker
07. ožujak 2024 18:00