Sandra Petrač

 PRIVATNA ARHIVA
Posjetila 40 zemalja

Zagrepčanka otkriva zašto je razočarana Maldivima i bez čega se s putovanja nikada ne vraća kući

Počinje doba godišnjih odmora, a ako niste sigurni kamo biste otišli, posjetite profil Sandre Petrač na društvenim mrežama koja je s četrdesetak posjećenih zemalja pravi znalac za putovanja.

Počinje doba godišnjih odmora, a ako niste sigurni kamo biste otišli, posjetite profil Sandre Petrač na društvenim mrežama koja je s četrdesetak posjećenih zemalja pravi znalac za putovanja.

Netko obožava dizajnersku odjeću, drugi uživa u uređenju interijera, no Sandra Petrač bi za putovanja dala i zadnji novac. Zagrepčanka koja se s pravom može nazvati globtrotericom, proputovala je zemaljsku kuglu uzduž i poprijeko, a svoja iskustva i preporuke rado dijeli na svom profilu na društvenim mrežama. Kao i fantastične fotografije, naravno, koje najbolje dočaravaju destinacije koje Sandra pomno istraži s obzirom na to da je sretnom čine iskustvo i doživljaj neke zemlje, a ne tek žigovi u putovnici s kojima bi se hvalila pred kolegama i prijateljima.

Kad ste i kako pokrenuli profil Take You To?

- Pokretanje profila nikada nije bilo planirano, u smislu posla, već zapravo dosta spontano. Suprug je poslovno završio u SAD-u na dva mjeseca i plan je bio da mu se pridružim nakon završetka projekta kako bismo krenuli u avanturu "roadtrip zapadnom obalom". Još se sjećam tog dana - mama me vozi na let, tadašnji Pleso i ne znamo koja je više u strahu, ona sa svojim mislima "što ako" ili ja koja apsolutno sama sjedam na svoj prvi let u životu, i k tome još prekooceanski. Nakon sretnog slijetanja krećemo na roadtrip i zbog prevelike vremenske razlike shvaćam kako neće biti tako lako telefonski se čuti s mamom i prijateljicama. Odlučujem svaki dan na Instagramu objavljivati slike kako bi svi oni znali da sam "živa i zdrava" tamo daleko. Slika za slikom, putovanje za putovanje, na profilu se počela sakupljati jedna lijepa zajednica zaljubljenika u putovanja koja je, nadam se, prepoznala ljubav prema onom što radim, iskrenost i pristupačnost.

image

Sandra svoja iskustva i preporuke s putovanja rado dijeli na društvenim mrežama

PRIVATNA ARHIVA

Koliko ste zemalja posjetili?

- Iskreno, trebalo mi je dobrih dvadesetak minuta kako bih pronašla popis zemalja koje sam posjetila, s obzirom na to da sam putovnicu zadnji put otvorila prije gotovo dvije godine. Sada vidim kako se skupilo čak četrdesetak! Moram priznati kako nisam jedan od putnika koji na brzinu skuplja žigove u putovnici jer se u neke zemlje vraćam više puta, volim ih doživjeti kako treba jer nijedna zemlja nije samo glavni grad i "must see" atrakcije već ljudi, hrana, priroda...

Koja je prva veća destinacija koju ste posjetili?

- Već spomenute Sjedinjene Države, trotjedni roadtrip zapadnom obalom kada smo posjetili Denver, Grand Canyon, Las Vegas, San Francisco, LA, Yosemite National Park, Joshua Tree National Park... doista nezaboravno iskustvo.

image

Među mnogobrojnim putovanjima je i ono u Maroko

PRIVATNA ARHIVA

Koja vam je destinacija najdraža i zašto?

- Nakon posljednjeg putovanja u Šri Lanku shvatila sam kako nije sve samo u destinaciji već i u energiji i ljudima s kojima putuješ. Ipak, ako već moram odabrati jednu zemlju, zvučat će kao klišej, ali to je Italija. Ima apsolutno sve - prirodu poput Dolomita, povijest, hranu od koje se svaki put doma vratim tri kilograma teža, dišpet lokalaca, čarobnu obalu Amalfija, vječni Rim u koji sam se vraćala četiri puta i ponovno ću...

Koja vas je destinacija razočarala i zašto?

- Suprug i ja smo više od aktivnog turizma, tako da sam bila poprilično razočarana Maldivima, što mnogima bude šok kada kažem. Po meni je to isključivo savršen brending tirkiznog mora i luksuznog smještaja. Nedostaje mi lokalne priče, ukusne hrane, ono nešto... Ležanje na plaži, izleti koji uključuju samo ronjenje te sunčanje danima jednostavno nije za mene. Možda se predomislim u penziji.

image

Simpatična Zagrepčana sa svojih se putovanja nikada ne vraća bez - hrane

PRIVATNA ARHIVA

Kamo sljedeće putujete?

- Trenutačno smo u pregovorima hoćemo li krenuti do Južne Amerike, velika želja mi je Brazil i Kolumbija, ili pak do Japana i Koreje. Ukratko, mnogo želja, a premalo godišnjeg odmora, kao i uvijek.

Kako kombinirate svoj posao i svoja hobi-putovanja?

- Radim u marketinškom odjelu jedne od najvećih IT kompanija na svijetu posljednje gotovo dvije godine. Bit ću iskrena, nije lako iskombinirati redovni posao, putovanja i obveze oko Instagrama. Vrlo često bude rada do kasno u noć i neizbježnog stresa. No, rekla sam sama sebi, "gurat" ću dok god mogu izdržati jer volim oba posla. U IT kompaniji sam na ‘‘remote‘‘ poziciji, tako da vrlo često radim na putovanjima, odnosno radim do 16 - 17 sati, a nakon toga krećem u istraživanje.

Kako kombinirate putovanja i obiteljski život?

- Trenutačno smo jedino suprug i ja (ako ne računamo dva kunića). Od početka je naš zajednički život jedan pravi ‘‘rollercoaster‘‘ s obzirom na to da oboje mnogo putujemo i radimo, ali najveća smo podrška jedno drugom i bez toga sve ovo ne bi funkcioniralo.

Što najčešće kupujete na putovanjima kao suvenir - je li to odjeća, delicije, ukrasi za dom?

- Ajme, ovo možda neće zvučati nimalo ženstveno, ali ja se doma s putovanja ne vraćam bez - hrane (smijeh)! Baš sam neki dan došla sa Šri Lanke, a kofer pun indijskih oraščića, cimeta, kurkume...

Preferirate li egzotične ili europske, "domaće" destinacije?

- Može sve, samo da se ide i istražuje.

Jesu li vam draže ljetne ili zimske destinacije?

- Da ste me pitali prije tri godine, bez sekunde razmišljanja bih izjavila - ljetne. Međutim, na nagovor prijatelja otkrili smo skijanje, bilo nam je prezabavno i sada se svaki siječanj spuštamo niz snježne staze Italije.

image
PRIVATNA ARHIVA

Koji je najbolji savjet koji biste mogli dati onima koji tek planiraju ići na neke daleke destinacije?

- Apsolutno bi to bila - prilagodljivost. Biti svjestan kako nisi doma i da će sve biti drugačije - od ljudi, hrane, prometa, tvog kreveta...

Imate li beauty rutinu na putovanjima, bez kojih proizvoda ne putujete?

- Ponekad je moja kozmetička torbica teža nego ostatak kofera, ha ha ha! Zadnjih godina većinu proizvoda koju koristim doma ponesem i na put. Naravno, u manjim pakiranjima, ali volim ujutro i navečer imati rutinu njegovanja koja mi, možda će zvučati neobično, daje neki osjećaj doma "negdje tamo daleko" i smirenost.

Koja je inače vaša beauty rutina?

- Mnogo veći mi je preparativni nego dekorativni dio kozmetike jer nisam nešto vješta u šminkanju. Puder, recimo, nanosim isključivo za neke velike prilike, poput vjenčanja ili evenata. Zato preparativni beauty dio uključuje obvezno čišćenje lica, tonik, serum, okoloočnu i kremu za lice, preko dana obvezan SPF, tijekom zime retinol...

Kakav je vaš odjevni stil?

- Bio je dosta šaren s takvim kombinacijama boja da znam ponekad pogledati stare slike i misliti si: "Dobro, Sandra, pa što je ovo bilo!?" U zadnje vrijeme pokušavam slagati modne kombinacije s maksimalno tri boje pa ću vidjeti dokle će me to držati.

Je li stil isti na putovanjima ili radite ustupke?

- Sve isto, samo prilagodim destinaciji i vremenskoj prognozi.

Gdje najčešće šopingirate?

- Većina moje garderobe je kupljena online - Asos, Zara, Massimo Dutti, H&M... Jednostavno svaki put kada odem u klasičan shopping "od dućana do dućana" postane mi vruće u malim kabinama, nakon pola sata sve mi izgleda isto, ništa mi ne stoji tako da sjednem na kolač, dobijem dodatne kalorije, potrošim vrijeme, a ništa ne kupim.

image

Sandra na putovanju na Tajlandu

PRIVATNA ARHIVA

Koji su vam omiljeni brendovi?

- Već spomenuti Asos, Zara, Mango, Reserved...

Na što ste spremni potrošiti veći iznos, na što ste "slabi"?

- Na drage osobe, putovanja i hranu.

Koja je vaša idealna odjevna kombinacija za ljeto?

- Laneno odijelo ili haljina, šešir, torbica od rafije i espadrile.

Linker
02. lipanj 2024 08:03