PRESS
NAJBOLJE OD DVA SVIJETA

Ovo je destinacija na kojoj se spajaju more i planina, a snimala se i "Igra prijestolja"

Baška Voda je impresivan spoj kristalno čistog mora, bisernih šljunčanih plaža zaklonjenih borovima i veličanstvenog masiva planine Biokovo.

Baška Voda je impresivan spoj kristalno čistog mora, bisernih šljunčanih plaža zaklonjenih borovima i veličanstvenog masiva planine Biokovo.

Nekadašnje naselje težaka, ribara, trgovaca i pomoraca na zapadnom dijelu Makarskog primorja sada je suvremeno turističko odredište koje je nekoliko godina zaredom dobilo nagradu Plavi cvijet kao jedno od najbolje uređenih mjesta na Jadranu. Toliko je inspirativna da je mir i nadahnuće tu nalazio legendarni skladatelj Zdenko Runjić, a na dvije lokacije je bio set hit-serijala "Igra prijestolja". Inače su na tom području snimani i drugi filmovi i serije.

image
LJUDEVIT BLAGEC

ATRAKTIVNE PLAŽE

Baška Voda ima desetak plaža, a glavna je Nikolina koju su prestižne britanske novine Daily Mail proglasile jednom od najljepših na Mediteranu. Dobila je i najvredniju nacionalnu turističku nagradu Plavi cvijet kao najuređenija plaža na hrvatskom Jadranu.

image
PRESS

ZANIMLJIVI MUZEJI

Koga zanima svijet podmorja, neka posjeti Malakološki muzej s najvećom zbirkom školjaka na ovom području. Izlošci su iz akvatorija Baške Vode i Jadrana, ali i svih svjetskih mora i oceana. Ljubitelje povijesti oduševit će Arheološka muzejska zbirka s eksponatima koji datiraju od 2000 godina prije Krista do VII. stoljeća.

image
LJUDEVIT BLAGEC

BOGATA POVIJEST

Arheološka riznica su i obližnja mjesta Promajna, odakle je jedan od najstarijih simbola kršćanstva pronađenih na ovom području. Tu su i Bratuš s ilirskom gradinom i primjercima očuvane dalmatinske arhitekture (po kojoj je poznato i selo Topići), Krvavica s antičkim nalazištem i stećkom s isklesanim reljefom triju žena i muškarca s mačem te Bast koji krase crkvica sv. Roka u gotičkom stilu i kasnobarokna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije.

SVETAC ZAŠTITNIK

Nad Baškom Vodom bdije sv. Nikola Putnik, čiji brončani kip autora Mladena Mikulina uzdignutom rukom blagoslivlja posjetitelje, a posvećena mu je i neoromanička crkva proglašena spomenikom kulture.

image
LJUDEVIT BLAGEC

VRHUNSKE DELICIJE

Među tradicionalnim specijalitetima su brujet od škrpine, grdobina na lešo, pašticada i biokovska peka, a ljubitelje slatkog oduševit će baškovoški rafioli i fritule. Više informacija na www.baskavoda.hr, a možete preuzeti i mobilnu aplikaciju s glasovnim vodičem.

Linker
26. travanj 2024 10:02