Dodjela nagrada

Proglašeni dobitnici 20. ZagrebDoxa: Prestižne nagrade osvojili su filmovi "Četiri kćeri" i "KIX"

Glavnu festivalsku nagradu osvojila je Kaouther Ben Hania za film "Četiri kćeri" u međunarodnoj te Dávid Mikulán i Bálint Révész za film "KIX" u regionalnoj konkurenciji, dok je Mali pečat za najbolji kratkometražni film otišao u ruke Lucije Brkić, za film "U tranzitu".

Na svečanoj dodjeli 20. travnja proglašeni su pobjednički filmovi jubilarnog, 20. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox. Na festivalu koji je u kinu Kaptol Boutique Cinema otvoren prošle nedjelje publika je imala priliku pogledati čak 102 filmska ostvarenja u 12 programa, a za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natjecalo se 19 filmova u Međunarodnoj, odnosno 21 film u Regionalnoj konkurenciji.

Međunarodni žiri čiji su članovi bili Valerie Blankenbyl, Lea Glob i Hrvoje Hribar dodijelio je Veliki pečat filmu "Četiri kćeri", Kaouther Ben Hanije. Radi se o filmu koji, ne samo da lijepo prikazuje gotovo nevjerojatnu priču o Olfi i njezinim kćerima, već stvara prostor u kojem ovi nevjerojatno hrabri protagonisti mogu istraživati vlastitu priču uz pomoć glumaca, pozornice i scenarističkih scena, izvučenih iz vlastitih iskustava. Otvorenost i ranjivost koje vidimo u ovom uratku rijedak su dar, a film nas hrabro i vrlo učinkovito tjera da razumijemo simultanost svjetla i tame, kako u ljudskoj prirodi tako i u životima koje žive Olfa i njezine kćeri.

image
JULIEN DUVAL I FILIP POPOVIĆ

Posebno priznanje pripalo je filmu "Drugačija divljina" Silje Evensmo Jacobsen, dok je u Regionalnoj konkurenciji Veliki pečat otišao je filmu "KIX" Dávida Mikulána i Bálinta Révésza, a odluku je donio Regionalni žiri čiji su članovi bili Alessandro Stellino, Enes Midžić i Tomislav Mršić. Kako je rekao žiri, ono što je počelo kao razigrana igra za filmsku ekipu i protagonista ove filmske turneje snimljene tijekom 12 godina, postala je snažna i dirljiva izjava o procesu odrastanja i preuzimanja odgovornosti u našem odsutnom društvu, i kao pojedinci i kao kolektivitet. Posebno priznanje u Regionalnoj konkurenciji pripalo je "Šutnji razuma" Kumnjane Novakove.

Mali pečat za najbolji kratki film iz natjecateljskog programa, o čemu su odlučili Miljenka Čogelja, Tue Steen Müller i Tomislav Pavlic osvojio je film Lucije Brkić, "U tranzitu."

image
JULIEN DUVAL I FILIP POPOVIĆ

"Izravnim dokumentarnim jezikom redateljica hvata rad živopisne, karizmatične mlade žene koja želi pomoći migrantima u nevolji na njihovom putu u neizvjesnu budućnost. Film je to pun talentiranog zapažanja i suosjećanja koji prenosi trenutke jednog od najvećih problema s kojima se Europa danas suočava", rekao je žiri, dok je posebno priznanje dodijeljeno filmu pod nazivom "Dječak" Vladimira Loginova.

Nagrada Movies That Matter, za ostvarenje koje na najbolji način promiče ljudska prava dodijelio je žiri u sastavu - Tihomir Ponoš, Vedrana Pribačić i Tatjana Vlašić, a pripala je filmu "Blago kraljevstva Dahomey", redateljice Matti Diop.

Posebno priznanje osvojio je film "Potpuno povjerenje", redateljice Jialing Zhang. Žiri naglašava kako je riječ o filmu koji tematizira tehnološku distopiju sadašnjosti, s još lošijom perspektivom budućnosti. Mladi žiri, u čijem su sastavu bili Snježana Banović, Hrvoje Osvadić i Biserka Šuran, dodijelili su Mali pečat za najbolji film mladog/e autora/ice do 35 godina, a nagradu je odlukom većine članova žirija dobio film "KIX" Dávida Mikulánua i Bálinta Révészua.

image
JULIEN DUVAL I FILIP POPOVIĆ

"Film koji smo odlučili nagraditi osvojio nas je svojim iskrenim i nježnim odnosima između autora i protagonista filma. Majstorski portretirana sloboda odrastanja i ljepota koja izlazi iz odnosa autora i protagonista filma toliko nas je očarala da smo i sami doživjeli duboku povezanost s njima. Do samog kraja filma navijali smo za njih i njihov ne tako sretan život", rekao je žiri.

Posebno priznanje osvojio je film "Grand Prize" Anje Koprivšek, a članovi međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, Igor Angjelkov, Hamed Soleimanzadeh i Milena Zajović dodijelili su istoimenu nagradu filmu KIX.

O nagradi Teen Dox, koja se dodjeljuje filmu iz istoimenog programa koji na najbolji način govori o pitanjima koja okupiraju mlade, odlučivale su učenice zagrebačke XVI. gimnazije - Mara Jakić, Zora Fabijanac, Nika Igrec, Kali Martinović, Eva Župarić, Klara Perović, Lucija Marketin, Vida Novosel, Ida Borić, Ivna Salečić, Katja Galunić i Irma Korkut. Nagradu je osvojio film Mariusza Rusińskog pod nazivom "Moja sestra", a posebno priznanje "Ekipa", Sylvaina Cruiziata.

Nagradu Počasni Veliki pečat koja se dodjeljuje autorima koji su kvalitetom svojih radova prisutni i presudni u dokumentarizmu godinama, pa i decenijama, a dodjeljuje je umjetnički direktor festivala Nenad Puhovski, dodijeljena je njemačkom redatelju Werneru Herzogu.

Linker
21. travanj 2024 17:06