Za prste polizati

Što kažete na tart od batata? Imamo neodoljiv recept Petre Jelenić

Batat ste uvijek pripremali kao prilog slanim jelima? Vrijeme je da ga isprobate u slatkoj verziji, i to prema receptu jedne od naših najpoznatijih slastičarki.

Batat ste uvijek pripremali kao prilog slanim jelima? Vrijeme je da ga isprobate u slatkoj verziji, i to prema receptu jedne od naših najpoznatijih slastičarki.

Tart od batata

SASTOJCI

Prhko tijesto

  • 30 g mljevenih tostiranih badema
  • 230 g pirovog brašna
  • Prstohvat soli
  • 70 g šećera u prahu
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje

Premaz od jaja za tijesto (egg wash)**

  • 50 g slatkog vrhnja 36%mliječne masnoće
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli

Krema

  • 2 žumanjka
  • 1 jaje
  • 50 g meda
  • 150 g slatkog vrhnja 36% mliječne masti
  • 175 g pirea od narančastog batata
  • Fino ribana korica 1 limuna
  • Ravna čajna žličica cimeta
  • Srž 1 mahune vanilije

Za ukras

  • 250 g slatkog vrhnja
  • 1 žlica kakaa
  • 1 žlica meda
  • 50 g tamne čokolade u bloku- za ukras
image
BILJANA BLIVAJS CROPIX

PRIPREMA

Za pripremu prhkog tijesta prosijte sve suhe sastojke. Dodajte maslac rezan na listiće i jaje. Zamijesite prhko tijesto, omotajte folijom i spremite u hladnjak da se odmori. Valjajte na 2 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vilicom te sve spremite u zamrzivač da se smrzne.

Za premaz sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom, a za kremu pomiješajte sve sastojke, izmiksajte ih štapnim mikserom te procijedite.

Zamrznuti tart stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite do pola. Izvadite iz pećnice, premažite tanko iznutra egg washem te vratite u pećnicu na 3 minute da se premaz stisne. Izvadite iz pećnice pa sipajte procijeđenu smjesu s batatom. Vratite u pećnicu, smanjite na 170°C i pecite 20-ak minuta. Rubovi se moraju početi lagano napuhivati, a sredina mora postati pudingasta. Izvadite iz pećnice, dobro ohladite. Slatko vrhnje pomiješajte s kakaom i medom pa istucite u šlag. Namažite po tartu i pospite naribanom čokoladom.

**premaz od jaja (egg wash) se koristi da bi između kreme i tijesta nastao zaštitni film koji neko vrijeme sprječava da tijesto omekša od vlage iz nadjeva.

image
BILJANA BLIVAJS CROPIX
Linker
26. listopad 2024 21:03