Batat ste uvijek pripremali kao prilog slanim jelima? Vrijeme je da ga isprobate u slatkoj verziji, i to prema receptu jedne od naših najpoznatijih slastičarki.
Tart od batata
SASTOJCI
Prhko tijesto
- 30 g mljevenih tostiranih badema
- 230 g pirovog brašna
- Prstohvat soli
- 70 g šećera u prahu
- 80 g maslaca
- 1 jaje
Premaz od jaja za tijesto (egg wash)**
- 50 g slatkog vrhnja 36%mliječne masnoće
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Krema
- 2 žumanjka
- 1 jaje
- 50 g meda
- 150 g slatkog vrhnja 36% mliječne masti
- 175 g pirea od narančastog batata
- Fino ribana korica 1 limuna
- Ravna čajna žličica cimeta
- Srž 1 mahune vanilije
Za ukras
- 250 g slatkog vrhnja
- 1 žlica kakaa
- 1 žlica meda
- 50 g tamne čokolade u bloku- za ukras
PRIPREMA
Za pripremu prhkog tijesta prosijte sve suhe sastojke. Dodajte maslac rezan na listiće i jaje. Zamijesite prhko tijesto, omotajte folijom i spremite u hladnjak da se odmori. Valjajte na 2 mm debljine, utisnite u kalup, izbodite vilicom te sve spremite u zamrzivač da se smrzne.
Za premaz sve sastojke izmiksajte štapnim mikserom, a za kremu pomiješajte sve sastojke, izmiksajte ih štapnim mikserom te procijedite.
Zamrznuti tart stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite do pola. Izvadite iz pećnice, premažite tanko iznutra egg washem te vratite u pećnicu na 3 minute da se premaz stisne. Izvadite iz pećnice pa sipajte procijeđenu smjesu s batatom. Vratite u pećnicu, smanjite na 170°C i pecite 20-ak minuta. Rubovi se moraju početi lagano napuhivati, a sredina mora postati pudingasta. Izvadite iz pećnice, dobro ohladite. Slatko vrhnje pomiješajte s kakaom i medom pa istucite u šlag. Namažite po tartu i pospite naribanom čokoladom.
**premaz od jaja (egg wash) se koristi da bi između kreme i tijesta nastao zaštitni film koji neko vrijeme sprječava da tijesto omekša od vlage iz nadjeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....