INSTAGRAM
ANKA SLIŠKOVIĆ

Splitska gastro blogerica s nama je podijelila dva recepta i otkrila: "O kuhanju učim i od zeta Dine Goleša"

Na Instagramu je trenutno prati više od 22 tisuće ljudi, a sa svima njima redovito dijeli ukusne recepte jela koja su i nas osvojila već na prvi pogled. Usput nam je i otkrila odakle joj ideja da postane influcencerica u zrelim godinama.

Na Instagramu je trenutno prati više od 22 tisuće ljudi, a sa svima njima redovito dijeli ukusne recepte jela koja su i nas osvojila već na prvi pogled. Usput nam je i otkrila odakle joj ideja da postane influcencerica u zrelim godinama.

Splićanka Anka Slišković oduvijek je voljela kuhati, a godinu dana prije odlaska u mirovinu odlučila je svoje recepte podijeliti s drugima. Otvorila je Instagram profil na kojem je trenutno prati preko više od 22 tisuće ljudi, a sa svima njima redovito dijeli ukusne recepte jela koja su i nas osvojila već na prvi pogled. Anka je i majka radijske voditeljice Nine Slišković Goleš i punica voditelja Dnevnika Nove TV Dine Goleša s kojima rado uživa u izmjenjivanju kulinarskih recepata i savjeta. S obzirom na to da je na Instagramu prati preko 22 tisuće ljudi, otkrila nam je odakle je zapravo došla ideja za otvaranjem profila.

‘‘Skupila se tu mala vojska od 22 tisuće pratitelja. Ni u snu nisam očekivala toliki interes za ono što ja prezentiram u svom malom kutku. Ideja za otvaranje Instagram profila nametnula se sama po sebi. Moje kćeri su me odavno podržavale i nagovarale na otvaranje profila na jednoj kulinarskoj platformi na kojoj sam započela objavljivati svoje uratke. Na neki način tu je došlo do zasićenja te sam na nagovor svojih cura otvorila profil na Instagramu i Facebooku‘‘, rekla nam je.

Osim naših tradicionalnih jela, volim zaviriti u talijansku kuhinju i inspirirati se njihovim jelima i namirnicama

Kako dodaje, zahvaljujući uvidu u statistike primjećuje kako je ponajviše prati populacija od 35 do 44 godine, iako ni druge dobne skupine nisu zanemarive. Kako žena tako i muškaraca. ‘‘Svima rado pomognem savjetima onoliko koliko mogu, a zauzvrat dobijem puno zahvalnosti što me izuzetno veseli jer sam i ja jednom bila početnik.‘‘

image

Anka je u 60-oj godini objavila prvi Instagram post sa svojim kuharskim receptima, a danas je prati više od 22 tisuće ljudi

SAšA BURIć/CROPIX

I dok joj je nekad serviranje hrane predstavljalo veći problem, danas joj to ide ‘‘kao od šale‘‘, a njezina jela uistinu izgledaju instagramski. Ipak, priznaje nam Anka, to nije uvijek bio slučaj.

‘‘Puno mojih vjernih pratitelja mi zna često reći da ih prezentiranje moje hrane oduševljava, ali serviranje hrane mi je nekada predstavljalo mnogo veći problem. Moja obitelj je nerijetko jela hladna jela jer bi cijeli proces oduzeo dosta vremena. Danas to radim s određenom lakoćom i puno manje vremena utrošim na to da prezentacija dobro izgleda. Iskustvo čini čuda‘‘, objašnjava.

Njezin je zet novinar i voditelj Dino Goleš, dok joj je kći Nina Slišković Goleš također u medijima. Tvrdi da su joj velika podrška, ali da zet odlično kuha pa ponekad usvoji i koji njegov savjet.

‘‘Dino i Nina su oduševljeni i jedva čekaju priliku da se zapute u Split i pošalju željeni menu za dane koje će provesti s nama. Moram napomenuti da i Dino izvrsno kuha te da povremeno učim i ja od njega. Mogu reći da su mi svi velika podrška u ovome što radim.‘‘

Inspiraciju crpim odasvuda. Od kulinarskih profila koje na društvenim mrežama pratim, preko kuhinja bliskih prijateljica do starih ručno ispisanih tekica s receptima

Kada je riječ o inspiraciji, Anka tvrdi da je crpi iz različitih izvora. Od kulinarskih profila koje na društvenim mrežama prati, preko kuhinja bliskih prijateljica pa sve do starih ručno ispisanih bilježnica s receptima. Ipak, neuspjeha je na samim počecima itekako bilo.

‘‘Kao najveći neuspjeh i neostvarenu želju istaknula bih macaronse. Baš sam nedavno kupila novu silikonsku podlogu pa ćemo se okušati još jednom. Uz nešto više sreće, nadam se‘‘, našalila se Anka koja, kako kaže, najviše voli tradicionalnu kuhinju. Ipak, ponekad ‘‘zaviri‘‘ i u talijansku.

‘‘Osim naših tradicionalnih jela, volim zaviriti u talijansku kuhinju i inspirirati se njihovim jelima i namirnicama srodnim našima. Učeći od Dina povremeno zalutam i u međimursku kuhinju koja je puno zanimljivija nego što sam u početku mislila.‘‘ Usput nam je otkrila i koje jelo njezina obitelj najviše voli jesti.

‘‘Bez dileme, to bi bio osso bucco. Nađe se na našem stolu više puta tijekom godine, bez obzira na to obilježavamo li nešto nama vrlo značajno ili se samo okupljamo za stolom bez određenog povoda. To jelo moju obitelj uvijek oduševi‘‘, rekla je. Njoj je, pak, najdraža pašticada za koju nam je dala i svoj recept.

Recept za pašticadu

Sastojci

  • 2 kg junećeg frikandoa (može i ruža)
  • 5 crvenog luka srednje veličine
  • 2 srednje glavice češnjaka
  • 5 mrkvi
  • 10 suhih šljiva
  • korijen od celera
  • muškatni oraščić
  • crno vino
  • ocat
  • prošek
  • 3 velike žlice pelate
  • 10 dag domaće pancete
  • vezica peršina
  • sol
  • papar

Priprema:

Dan ranije meso špikovati sa svih strana češnjakom, pancetom i mrkvom. Staviti špikovano meso u lonac i preliti mješavinom octa i vode te ostaviti preko noći.

Sutradan meso staviti u posudu za pečenje, preliti uljem i peći sa svim sastojcima navedenim u receptu (povrće sitno naribati) osim oraščića, papra, soli, prošeka, vina i pelata. Peći na 200° oko sat vremena. Nakon toga izvaditi meso, narezati ga na komade debljine 1 cm, a povrće usitniti štapnim mikserom. Začiniti solju, paprom, muškatnim oraščićem te dodati prošek, pelate i vino. Meso složiti u duboki lonac te kuhati oko 2 sata na umjerenoj temperaturi. Poslužiti s domaćim njokima.

Karpati rolat

Krema

  • 500 ml mlijeka
  • 125 grama šećera
  • 5 žlica gustina ili brašna (kod mene 1 puding v. Burbon i 2 žlice brašna)
  • 2 jaja
  • 150 grama maslaca (ja sam dio zamijenila vrhnjem za šlag

Kremu skuhati kao puding u vrelo dodati maslac, dobro sjediniti s kuhanom kremom, ohladiti te u ohlađeno postepeno dodavati vrhnje za šlag (oko 1 dcl) i miksati.

Za koru

  • 200 ml vode
  • 1 žličica šećera
  • 1/2 žličica soli
  • 80 grama maslaca
  • 140 grama brašna
  • 3 veća jaja ili 4 manja
  • listići badema

U posudu ulijete vodu, dodajte maslac, šećer i sol pa stavite da se kuha. Kad provri uspite brašno i miješajte da se dobije jednolična masa. Ostavite da se ohladi. Zatim dodajte jaje jedno po jedno dok se sve ne sjedini. Razmažite tijesto na papiru za pečenje te pospite listićima badema. Pecite na 200°C oko 20-25 minuta. Kad je gotovo koru okrenite na papir za pečenje tako da listići badema budu dolje. Premažite kremom, zarolajte, ohladite i uživajte.

Linker
26. travanj 2024 08:31