Bitan je tajming

Ne možete zamisliti dan bez kave? Postoji doba kada ga je najbolje piti - i nije jutro

Zbog poništavajućeg efekta kofeina i hormona kotizola - trebalo bi pripaziti u koje doba dana unosimo kavu u organizam.

Ako volite piti kavu ujutro ili čak ni ne možete zamisliti dan bez tog razbuđujućeg napitka, postoji određeno doba u koje biste ga trebali konzumirati. Sigurno su vam se dogodili dani u kojima ste upravo popili svoju jutarnju kavu, a kada ste se pogledali u ogledalo i dalje ste izgledali umorno. Prema najnovijim znanstvenim istraživanjima to se ne događa zbog vas - jer kao i u svemu bitan je tajming.

Činjenica je da veliki dio stanovništva diljem svijeta čvrsto vjeruje kako im jedino kava može pomoći da 'prežive' jutro, međutim, stručnjaci tvrde drugačije.

image
Mnogi ne mogu zamisliti jutro bez kave.
UNSPLASH

Znanstvenik sa Sveučilišta Bethesda iz Marylanda objašnjava kako kava zaista djeluje. Jutarnja kava nije baš uvijek najbolji izbor. Dr. Miller tvrdi da ako popijemo kavu između osam i devet sati ujutro zapravo djeluje kontraproduktivno na početak dana s mnogo energije. Drugim riječima ako prerano ujutro popijemo kavu, to će nam blokirati energiju.

Možemo postati 'otporni' na kavu

To se događa jer naše tijelo funkcionira prema cirkadijskim ritmovima - to su 24-satni ciklusi koji reguliraju naše biološke procese. Ti su ritmovi direktno povezani sa sunčevom svjetlošću, zato je naše prirodno doba za buđenje oko osam ujutro, malo nakon svitanja.

Od trenutka kad naše tijelo počinje osjećati intenzivnu svjetlost, ono počinje s proizvodnjom kortizola, hormona koji potiče buđenje. Ako pijemo kofein u isto vrijeme kada naše tijelo otpušta spomenuti hormon - molekule kortizola i kofeina međusobno se poništavaju, a to nas onda čini još umornijima.

image
Kakvu god kavu volite, njeno pijenje bi trebalo tempirati kroz dan.
UNSPLASH

Također postoji i mogućnost da ćemo postati otporni na djelovanje kofeina. Jedino što nam onda ostaje od kave je stres, a ne pruža nam dodatnu energiju.

U koje bismo doba trebali piti kavu? Zora nije jedino doba kada lučimo kortizol, sredinom dana imamo drugi vrhunac, kao i oko 18 sati kada ponovno počnemo s lučenjem tog hormona. Vodeći se željom da želimo izbjeći kortizol, kavu bi bilo najbolje piti između 9,30 i 11,30 prije podne, kao i između 13,30 do 17 sati. Ako želite ostati budni što dulje u noć, možda zbog noćnog rada - najbolje je kavu piti nakon 19 sati. Ako kavu pijete u neko drugo doba - taj napitak neće pravilno djelovati na naš organizam uz to će nam i tolerancija na kofein narasti.

Linker
15. travanj 2024 21:20