Sirovi desert- Mousse au Chocolat s avokadom i malinama

 INES STIPETIć
najbolje iz prirode

Nada Rocco podijelila je s nama tri slasna recepta i dokazala da cvijeće može biti vrlo zdrava i ukusna namirnica

Zagrebačka glumica desetljećima je vegetarijanka, neko vrijeme jela je samo i sirovu hranu, svojim receptima oduševljavala je u Celebrity MasterChefu, a nama je pokazala što priprema s - cvjetovima.

Zagrebačka glumica desetljećima je vegetarijanka, neko vrijeme jela je samo i sirovu hranu, svojim receptima oduševljavala je u Celebrity MasterChefu, a nama je pokazala što priprema s - cvjetovima.

Možda ne poznaje baš svaku biljku koja raste u lokalnim šumama ili na omiljenom joj Velebitu, ali bilo kakva šetnja po prirodi s glumicom Nadom Rocco, pravi je užitak. Ne samo da hoda brzo i spretno, uostalom aktivno se bavila i planinarenjem, već svako malo zastane i dobaci - ‘‘Vidiš ovo ti je plućnjak, prepoznaješ ga po ljubičastim cvjetovima i dlakavim lišćem koje ima svijetle točkice. Ta je biljka dobra za sve probleme s plućima, evo tamo je maslačak ali je pri kraju, najbolji su mladi listovi, jedu se i cvjetovi, sirovi na salatu ili pohani kao bazga. Evo, a tamo nam je bazga...‘‘

image

Nada Rocco vrsna je poznavateljica jestivog bilja

INES STIPETIć

I tako korak po korak, njezina se košarica puni raznim jestivim i ljekovitim biljem koje je već desetljećima baza njezine kuhinje. Jer ona je vegetarijanka, bila je i veganka, a godinu i pol dana zbog zdravlja je jela samo sirovu hranu. Svoje maštovite recepte prije deset godina objavila je u kuharici Moje sirove strasti, a njezina sirova torta od limete i avokada oduševila je strogi žiri Celebrity Masterchefa u kojem je iste godine i sudjelovala.

image

Knjigu recepata izdala je prije deset godina

INES STIPETIć

‘‘Sirova prehrana pomogla mi je da se riješim nekih bolesti, ali danas neću reći ne ako se na stolu nađe neka fina morska riba, nekoliko puta godišnje pojedem i komad mesa, ponekad jedem i jaja, ali još uvijek je moja primarna prehrana biljna. I tako je već jako, jako dugo. Naravno da sam kao mlada glumica jureći s probe na probu i s predstavu na predstavu jela ono što mi je palo pod ruku, ne razmišljajući previše ni o zdravlju ni o kvaliteti. Sve se počelo mijenjati kada sam postala mama, prvo moje Barbare, pa sina Luke. Tada sam krenula paziti da mi klinci jedu zdravo pa sam i ja uz njih počela paziti na prehranu‘‘, govori Nada Rocco koja se u prirodu i zdrav život zaljubila još u djetinjstvu. Tata joj je naime, bio novinar, publicist i strastveni ribič koji je uređivao i specijalizirani časopis za sportski ribolov. Svaki slobodan trenutak provodio je uz neku od rijeka, a Nada se danas s osmijehom prisjeća kako joj je riječne ribe već tada bilo na vrh glave jer se jela svaki vikend.

image

Njezina mala livada obiluje jestivim cvijećem i travama

INES STIPETIć

No često je i cijela obitelj išla s tatom u te ribolovne avanture, a s njima i prijatelj koji je puno znao o jestivim biljkama. ‘‘Bavila sam se aromaterapijom pa sam i tu dosta naučila, pa i preko razne literature te odlazaka u prirodu gdje bih prepoznavala biljke o kojima sam čitala, a puno sam naučila i od nećakinje pokojnog pisca i moreplovca Jože Horvata koju sam upoznala na planinarenju Velebitom. Ona je fantastično prepoznavala mnoštvo velebitskih biljaka koje smo zajedno brale i sušile za čajeve i razne pripravke. Danas više ne planinarim tako intenzivno jer se raspalo društvo, ali svako ljeto na Velebitu berem biljke za svoje čajeve. To su uglavnom stolisnik, majčina dušica, menta, preslica, gospina trava, bročika...), govori Nada koja jestivo bilje bere i na obroncima Medvednice. A kako je sada proljeće i sve je u cvatu, odlučila nam je pokazati kako se s cvijećem, koje inače obiluje i fitohormonima, može jesti ukusno, zdravo i - lijepo.

‘‘Bazga je jako zdrava biljka, od nje se rade sokovi, sirupi i tinkture, a zapravo je najfinija ovako pohana, odnosno à la parisienne. Mogu se pohati i cvjetovi maslačka, isto su jako zdravi, mogu se naravno jesti i sirovi kao još mnoštvo cvjetova od ljubičica, potočnica, ruža, jasmina, lavande, nevena... Najbitnije je da se sve biljke kao i cvijeće koje se konzumira, bere što dalje od cesta ili bilo kakvih zagađivača zraka ili zemlje. A osim što je cvijeće ukusno ono će sigurno biti i najljepši ukras na vašem tanjuru.‘‘, kaže glumica koja i sama živi u malom stanu u centru grada okruženom s vlastitim bujnim vrtom u kojem rastu ruže, bazga i božanstveni bijeli tepih od tratinčica.

Salata s tratinčicama

Sastojci

1 manji krastavac, 2 mlada luka, 2-3 rotkvice, nekoliko listova rimske salate, matovilac, nekoliko kockica jabuke, listovi maslačka, uskolisna bokvica (trputac), cvjetovi tratinčice, cvjetovi djeteline, maslinovo ulje, sok pola limuna, sol

Priprema

Krastavac narezati na kockice, rotkvice i mladi luk na tanke listiće, ostalu lisnatu salatu usitniti na manje komade i sve pomiješati. Maslinovo ulje, limunov sok i sol dobro promiješati i preliti salatu te na vrh posipati cvjetove tratinčica i djeteline.

image

Salata s tratinčicama i cvjetovima djeteline

INES STIPETIć

Pohana bazga sa salatom od arame algi

Sastojci (za 4 osobe)

8 - 12 cvjetova bazge (ovisi o veličini), 2 jaja, 2 - 3 žlice heljdinog brašna, malo vode, prstohvat soli, 2 režnja češnjaka, 4 žlice suncokre­tovih sjemenki, 2 žlice arame algi, maslinovo ulje, tamari umak

Priprema

Cvjetove bazge otresti, ne treba ih prati. Jaja, heljdino brašno, malo vode i prstohvat soli dobro promiješati u glatku, ne pregustu smjesu. Umočiti cvijet po cvijet i kratko prepržiti s obje strane u dubokom ulju. Ostaviti da se ocijedi na kuhinjskom papiru. Sitno narezati češnjak, kratko ga propirjati na ulju te dodati suncokretove sjemenke. Pržiti desetak minuta uz miješanje i malo vode. Pri kraju dodati alge koje su se prethodno namakale u vodi petnaestak minuta. Kada tekućina ispari, prilog je gotov. Začiniti tamari umakom.

image

Cvjetovi bazge à la parisienne s prilogom od algi i sjemenki suncokreta

INES STIPETIć

Mousse au chocolat s avokadom i malinama

Sastojci (za 4 osobe)

2 mekša avokada, 3 žličice kakao praha,

3 žličice kokosovog ulja, 1/2 šalice agavinog sirupa, 2 žličice burbon vanilije, malo cimeta, pola žličice balzamičnog octa, 500 g svježih malina, 3 mekane datulje, malo kokosove vode

Priprema

Sve sastojke osim malina, datulja i kokosove vode ubaciti u blender i dobro izmiksati u glatku kremu. Dio malina odvojiti i izmiksati s datuljama i malo kokosove vode kako bi se dobila krema od malina. Desert slagati u čaše: na dno maline, zatim kremu od avokada i kakaa te na vrh kremu od malina. Ukrasiti jestivim cvjetovima jasmina.

image

Sirovi desert- Mousse au Chocolat s avokadom i malinama

INES STIPETIć
Linker
25. lipanj 2024 23:53