talijanski klasik

Imamo recept za najsavršeniju focacciu s mini rajčicama i ružmarinom

Osim što osvježava, rajčica je izvor zdravlja: obiluje vrijednim nutrijentima i fitokemikalijima te ima antioksidativna i antikancerogena svojstva.

Focaccia s mini rajčicama i ružmarinom

SASTOJCI

400 g glatkog brašna, 270 ml mlake vode, 1 vrećica suhog kvasca, prstohvat šećera, 3 žlice maslinovog ulja, 1 žličica soli

Dodaci: cherry rajčice 8 - 10 komada, ružmarin, krupna sol, luk (2 manje ljutike), maslinovo ulje

PRIPREMA

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX

U veliku zdjelu staviti brašno, sol, šećer, kvasac, maslinovo ulje i vodu. Miješati kuhačom dok se sve ne sjedini, a tijesto ne postane ljepljivo i glatko. Dovoljno je nekoliko minuta. Posudu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da miruje oko 15 minuta. Nakon tog vremena ruke navlažiti vodom i krenuti s prvim preklapanjem tijesta. Ruku zavući uz sam rub posude, povući tijesto prema gore i preklopiti prema sredini. Cijelim rubom posude to učiniti s tijestom. Posudu ponovno pokriti krpom te ostaviti da miruje 10 minuta. Ponoviti postupak preklapanja četiri puta.

image

Kod pripreme ovakve vrste tijesta bitno je da je cijelo vrijeme ista
temperatura prostorije. Tijesto voli toplinu, a ne klimatizirane prostore.

BERISLAVA PICEK/ CROPIX

Nakon zadnjeg preklapanja ostaviti tijesto da miruje 10 minuta. Posudu za pečenje dobro premazati maslinovim uljem. Iz posude tijesto premjestiti u protvan, ponovno prekriti krpom i ostaviti minimalno sat vremena da miruje. Nakon tog vremena maknuti krpu, tijesto preliti s malo maslinovog ulja te mokrim prstima lagano napraviti rupice po cijelom tijestu. Tijesto je bogato mjehurićima. U tijesto utisnuti mini rajčice prepolovljene na pola, luk narezan na kolutove, posipati krupnom soli i na kraju dodati ružmarina po želji. Protvan staviti u prethodno zagrijanu pećnicu i peći 20 - 25 minuta na 200 stupnjeva. Toplu focacciu po želji premazati s još malo maslinovog ulja.

image
BERISLAVA PICEK/ CROPIX
Linker
12. ožujak 2024 14:56